MainosSaint-Gobain

Opiskelija Sofia Overhill lähetti rohkeasti LinkedIn-viestin suuryhtiöön ja yllättyi iloisesti

MAINOS Sofia Overhill kiinnostui vastuullisuudesta, koska sen avulla ratkaistaan tulevaisuuden isoja kestävyysongelmia. Kiinnostuksen myötä syntyi yhteys Saint-Gobainin Anne Kaiseriin.

Saint-Gobainin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiserilta löytyy aikaa myös opiskelijoille. Sofia Overhill kertoo saaneensa keskusteluista paljon enemmän irti kuin koulunpenkillä istuessaan.


16.11.2020 12:18

Nykypäivän osaaminen ei välttämättä auta tulevaisuuden suurten haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen, ratkaisemisessa. On kuitenkin vaikea eritellä, millaista osaamista tulevaisuudessa tarkalleen tarvitaan, rakennusmateriaaleja valmistavan Saint-Gobain Finlandin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser on huomannut.

”Kyse on moniosaamisesta, poikkitieteellisyydestä, ennakkoluulottomuudesta ja yhteistyöstä yli rajojen. Osaamisen käsitettä täytyy ajatella kokonaan uudesta näkökulmasta”, Kaiser sanoo.

 ”En ikinä sano ei, jos opiskelija pyytää minulta jotakin. Opin koko ajan itsekin ihan älyttömästi, kun joudun kyseenalaistamaan ajatteluani.”

Hänen mielestään erityisen tärkeää on poisoppiminen. Maailma ei enää mene samalla tavalla eteenpäin kuin ennen, joten yrityksissä on opittava uudet toimintatavat. Ja oppilaitoksissa myös, Kaiser huomauttaa, sillä sieltä tulevat tulevaisuuden osaajat.

Yksi tulevaisuuden osaajista on Sofia Overhill, joka opiskelee kansainvälistä liiketaloutta Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa.

Ajatustenvaihto tärkeää molemmille

Overhill tutustui Anne Kaiseriin viime kesänä. Hän halusi verkostoitua kestävän kehityksen parissa työskentelevien ihmisten kanssa, ja lähetti LinkedInissä viestin muun muassa Kaiserille. Overhill halusi tietää, miten kestävä kehitys huomioidaan suomalaisissa yrityksissä ja millaista osaamista työnantajat työntekijöiltä odottavat.

Ajatustenvaihto Kaiserin kanssa on ollut Overhillille tärkeää. Hän sanoo saaneensa keskusteluista paljon enemmän irti kuin koulunpenkillä istuessaan. Myös Kaiser kokee yhteistyön hedelmällisenä.

”En ikinä sano ei, jos opiskelija pyytää minulta jotakin. Opin koko ajan itsekin ihan älyttömästi, kun joudun kyseenalaistamaan ajatteluani”, Kaiser sanoo.

Vuoden 2020 kansallisen kilpailun voittajatyö "Green and vibrant Saint-Denis". Työn tekijä on Anniina Bitter Oulun yliopistolta.

Saint-Gobainissa uutta osaamista jaetaan yli maiden ja toimintojen. Yhtenä esimerkkinä Kaiser mainitsee konsernin ilmastonmuutoskoulutuksen, jota sorvataan parhaillaan suomeksi.

”Aiomme olla globaalisti hiilineutraali vuonna 2050, ja työ aloitetaan kouluttamalla ihmiset.”

Saint-Gobain jakaa osaamista myös oppilaitoksille. Yritys esimerkiksi sponsoroi Helsingin Arcada-ammattikorkeakoululle työkalun, jolla voi laskea rakennuksen hiilijalanjäljen. Oulun yliopiston kanssa tehdään varsin tiivistä tutkimusyhteistyötä. Ammattikorkeakouluihin tehtiin kesän aikana valtakunnallista rakentamisen kiertotalouden koulutuspakettia, jonka toteuttamisessa Saint-Gobain ja Anne Kaiser auttoivat.

Nuoret haluavat ratkaista yhteisiä ongelmia

Kaiser myös luennoi korkeakouluissa. Hänestä rakennusalalla on tärkeää kertoa ääneen, että töitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehdään tosissaan.

”Nuoria ei kiinnosta ala, joka ei tee mitään yhteisten ongelmien ratkaisemiseksi. Alalla täytyy olla imua.”

Ja sillä on, sanoo Sofia Overhill. Rakennettu ympäristö tuottaa 39 prosenttia kasvihuonepäästöistä globaalisti. Ala on siis iso osa ongelmaa, mutta myös suuri osa sen ratkaisua.

”Toivon, että saan tehdä opinnäytetyöni ja myöhemmin työskennellä rakennusalalla. Haluaisin innovoida tuotteita ja liikeketjuja entistä ympäristöystävällisemmiksi.”

Suunnitelmissa on otettava huomioon toimiva aluesuunnitelma, hyvä arkkitehtuuri sekä energiatehokkuus, terveellisyys ja turvallisuus.

MCSC-kilpailu haastaa rakennusalan opiskelijat

Multi-Comfort Student Contest on Saint-Gobainin kansainvälinen kilpailu arkkitehti- ja insinööriopiskelijoille. Suomessa kilpailusta vastaa Saint-Gobainin kehityspäällikkö Jussi Jokinen.

Kilpailussa suunnitellaan jotakin uutta konkreettiseen kohteeseen. Suunnitelmissa on otettava huomioon toimiva aluesuunnitelma, hyvä arkkitehtuuri sekä energiatehokkuus, terveellisyys ja turvallisuus.

”Kerran tehtävänä oli suunnitella pilvenpiirtäjä Manhattanille, toisen kerran toimintoja ja rakennuksia Dubaissa olevalle uudelle alueelle”, Jokinen kertoo.

Kilpailuun osallistuu opiskelijoita 20–30 maasta. Kolme parasta palkitaan, mutta Jokinen näkee kilpailun hyödyt huomattavasti laajempina.

”Opiskelijat pääsevät perehtymään siihen, miten kestävä kehitys tulee huomioida suunnittelussa. He saavat palautetta asiantuntijoilta sekä pääsevät oppimaan uutta ja verkostoitumaan kansainvälisesti.”

Lue lisää: www.saint-gobain.fi

Lue myös:

Lue myös: