Hiilidioksidin päästöoikeuden hinta historialliseen ennätykseen – yritysten kannattaa nyt todella vähentää päästöjään - Ideat | HS.fi
MainosSaint-Gobain

Hiilidioksidin päästöoikeuden hinta historialliseen ennätykseen – yritysten kannattaa nyt todella vähentää päästöjään

MAINOS Rakennusmateriaaleja tuottava Saint-Gobain haluaa koko toimitusketjunsa hiilineutraaliksi. Se maksaa, mutta niin maksaisi kompensointikin. Hiilitonnin päästöoikeus on nyt kalliimpaa kuin koskaan.


3.5. 12:09

Minkä verran jätettä syntyy, kun lasivillaa leikataan työmaalla? Mihin se päätyy? Tällaisia kysymyksiä esittää Saint-Gobainin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser rakennusurakoitsijoille. Nämä voivat vaikuttaa pieniltä seikoilta, kun samalla työmaalla valetaan betonia ja kootaan teräsrakenteita, mutta Kaiserin mukaan jokainen kivi on käännettävä.

”Tavoitteemme on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Se vaatii työtä koko arvoketjussa. Sparraamme myös raaka-ainetoimittajien kanssa”, Kaiser sanoo.

Klikkaa grafiikka suuremmaksi. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Kehitystyönsä lähtökohdaksi Saint-Gobain Suomi on laskenut ja julkaisee kasvihuonekaasupäästönsä: 150 000 tonnia vuodessa. Se vastaa noin 15 000 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

”Se ei ole kauhean paljon verrattuna moneen muuhun teollisuuden alaan, mutta valtava työ sen hävittämisessä silti on.”

80 prosenttia päästöistä epäsuoria

Päästöistä noin 20 prosenttia syntyy suoraan yhtiön omassa tuotannossa Suomessa ja peräti 80 prosenttia epäsuorasti arvoketjun muissa osissa, kuten raaka-aineiden tuotannossa ja purkujätteiden käsittelyssä.

Saint-Gobainissa pyritään hiilineutraaliustavoitteeseen ennen kaikkea omaa ja arvoketjun toimintaa muokkaamalla. Se vaatii lukuisia erilaisia toimia. Yhtiö on vuosien varrella jo leikannut päästöjä etenkin energiatehokkuutta parantamalla. Käytössä on myös uusiutuva sähkö.

Nyt keskitytään erityisesti kiertotalouteen. Kaiser aikoo kollegoineen varmistaa, että yhtiön omat tuotteet ja pakkaukset ovat kierrätettävissä ja että niiden raaka-aineistakin yhä suurempi osa on kierrätettyjä tai biopohjaisia.

Esimerkiksi Isoverin lasivillatuotannossa säästetään jo nyt hiekkaa ja samalla energiaa käyttämällä kierrätyslasia. Gyprocin kipsilevyt taas sisältävät rakennus- ja purkutyömailta toimitettua kipsiä.

Saint-Gobain Suomen teknisen päällikön Paavo Tammen mukaan kiertotaloutta voidaan edistää myös tuotannossa.

Tekoälyn avulla jätettä vähemmäksi

”Jätettä syntyy esimerkiksi joka kerta, kun vaihdamme Weberin tasoitteiden ja laastien väriä tai ominaisuuksia. Tekoälyn avulla tuotanto voidaan kuitenkin suunnitella niin, että muutokset jäävät mahdollisimman pieniksi ja jätteen määrä minimiin.”

 ”Jos kompensoisimme kaikki päästömme ostamalla päästöoikeuksia pois markkinoilta, maksaisimme yhteensä kuusi miljoonaa euroa vuodessa. Pistän sen summan mieluummin kehitystyöhön.”

Hiilineutraaliuteen pyritään myös sähköistämällä tuotantoa entisestään ja korvaamalla esimerkiksi maakaasua biokaasulla sitä mukaa, kun tarjonta lisääntyy ja jakeluinfra paranee.

Tammen mukaan suuret energialoikat investointeineen tehdään vasta lähempänä vuotta 2030.

Mitä tehdä lopulle hiilidioksidille?

Kaiser sanoo, että erilaisista toimista huolimatta Saint-Gobainille jää muutama tonni hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2035. Mitä niille tehdään?

Yksi vaihtoehto on kerätä hiilidioksidi talteen tehtaiden piipuista ja varastoida se tai hyödyntää sitä raaka-aineena. Tämä vaatisi kuitenkin vielä innovaatioita tai kustannusten roiman romahduksen.

”Mutta myös nykytilanne maksaa. Päästöoikeuden hinta tonnia kohden on noussut juuri ensimmäistä kertaa yli 50 euron ja nousee todennäköisesti edelleen”, Kaiser sanoo.

”Jos kompensoisimme nykyhinnalla kaikki päästömme ostamalla päästöoikeuksia pois markkinoilta, maksaisimme yhteensä lähes kahdeksan miljoonaa euroa vuodessa. Pistän sen summan mieluummin kehitystyöhön.”

Koko Saint-Gobain-konserni onkin varannut seuraavalle kymmenelle vuodelle miljardi euroa vähäpäästöisten tuotteiden ja tuotannon kehittämiseen.

”Meille päästöjen kompensoiminen on viimeinen keino hiilineutraaliuden tavoittelussa. On kannattavampaa muuttaa toimintaamme”, Kaiser toteaa.

Käsitteet auki: Päästöt nollaan vai hiilineutraalius?

Hiilineutraali yhtiö kiristää päästönsä minimiin ja kompensoi jäljelle jäävät päästöt sitomalla saman verran hiiltä esimerkiksi metsittämällä tai ostamalla ylimääräisiä päästöoikeuksia pois markkinoilta. Näin yhtiön kokonaisvaikutus hiilipäästöihin jää nollaan.

Lue lisää: www.saint-gobain.fi

Lue myös:

Lue myös: