Palomuuri ja virusohjelma eivät riitä yrityksen tietoturvaksi: ”Isoja liiketoimintariskejä” - Ideat | HS.fi
MainosF-Secure

Palomuuri ja virusohjelma eivät riitä yrityksen tietoturvaksi: ”Isoja liiketoimintariskejä”

MAINOS Tietoturvan kannalta on kriittistä, että yrityksillä on käytössään oikeanlaista dataa oikealla hetkellä. Tietoturvaa koskevia päätöksiä ei tule tehdä mutu-tuntumalla, muistuttaa F-Securen teknologiajohtaja Jyrki Tulokas.

”Yritys ei voi tehdä tietoturvaan liittyviä päätöksiä mutu-tuntumalla, vaan siihen tarvitaan dataa”, sanoo F-Securen teknologiajohtaja Jyrki Tulokas.


31.5. 12:26

Moni yritys saattaa vielä luulla, että jos tietoturvaan liittyvät perusasiat, kuten palomuuri ja virusohjelma ovat kunnossa, se riittää pitämään hyökkääjät ulkona, sanoo tietoturvayhtiö F-Securen teknologiajohtaja Jyrki Tulokas.

”Tietoturva on kuitenkin tänä päivänä todella monimutkainen asia ja sen hoitamatta jättäminen tuo yrityksille isoja liiketoimintariskejä.”

Viime aikoina mediassa näkyvästi uutisoidut tietomurrot sekä kotimaassa että maailmalla ovat vihdoin nostaneet tietoturvaan liittyvät riskit myös yrityksen ylimmän johdon tietoisuuteen.

”Enää ei yhdelläkään yrityksellä ole varaa olla miettimättä tietoturva-asioita. Tärkeää on myös se, mihin ymmärrys tietoturvan tasosta perustuu. Onko se dataan pohjautuvaa vai ihan puhdasta mutu-tuntumaa?”

Kuka tahansa voi joutua uhriksi

Tulokas toivoo, että tietoturva muistetaan myös kohutapausten jälkeen. Kuka tahansa voi joutua tietomurron uhriksi.

Isojen yritysten haasteena on vanhat järjestelmät, jotka voivat olla todella haavoittuvaisia. Samaan aikaan lukuisat uudet ratkaisut ja pilvipalvelut tuovat oman lisänsä kokonaisuuden hallintaan.

 ”Huomaamme heti, jos maailmalla tapahtuu jotain poikkeavaa käyttäytymistä ja keräämme siitä oleellisen datan asiakkaalle.”

”Pahimmassa tapauksessa isoille yrityksille voi tulla dataa sadoilta eri tietoturvatoimittajilta, jolloin on haastavaa löytää oikeita asioita suuresta määrästä tietoa. Entä miten osataan reagoida riittävän nopeasti mahdollisiin hyökkäyksiin?”

Pienten yritysten haaste on se, että ei ole ymmärrystä siitä, mihin tietoturvassa kannattaa sijoittaa ja mistä löytää oikeanlaisia osaajia.

”Myös suuryrityksille on iso ongelma löytää kyvykkäitä ihmisiä.”

Ei pelkkää päätelaitesuojausta

F-Secure saattaa olla suuren yleisön silmissä profiloitunut päätelaitesuojaukseen, mutta yhtiö on jo useita vuosia ollut ennen kaikkea kyberturvan moniosaaja. Esimerkiksi yhtiön uusi alusta F-Secure Elements kattaa monipuolisesti tehokkaaseen kyberturvaan tarvittavat ratkaisut ja palvelut.

”Käytämme hyvin laaja-alaisesti dataa sekä tuotteiden että palveluidemme taustalla. Haluamme olla datan hyödyntäjinä alan edelläkävijöitä.”

Datan avulla pystytään selvittämään, miten haavoittuva organisaatio on, ja onko se jo mahdollisesti hyökkäyksen kohteena.

”Seuraamme ohjelmistojemme avulla täysin reaaliaikaisesti laitteiden ja järjestelmien käyttäytymistä. Huomaamme heti, jos maailmalla tapahtuu jotain poikkeavaa käyttäytymistä ja keräämme siitä oleellisen datan asiakkaalle.”

Tarvitaan paljon dataa

Ja jotta tietoturvaan liittyviä päätöksiä voidaan ylipäänsä tehdä, sen pohjalle tarvitaan paljon dataa.

”Kriittistä onkin se, että miten dataa hyödynnetään ja miten siitä muodostetaan lisäarvoa asiakkaalle ja tukea päätöksen tekoon.”

Tasapainon löytäminen ei ole aina helppoa.

”Suurimpia haasteita on löytää hyvä tasapaino siihen, paljonko tuotamme tietoa. Kyse on toki siitä, että paljonko tietoa esitetään, mutta myös siitä, miten data esitetään. Harvempi osaa ymmärtää raakadataa ja yksittäisten datapointtien yhdistäminen on ihmisille hankalaa. Siksi pyrimme visualisoimaan dataa sekä näyttämään, miten eri asiat kytkeytyvät toisiinsa.”

Pienestä pitäen tietokoneiden parissa

Tulokas on viihtynyt tietokoneiden parissa pienestä saakka ja alallakin jo 30 vuotta, jos teini-iän kesätyöt lasketaan mukaan.

Polku on ollut it-alalle tyypillinen, vaikka taskusta löytyy tietojenkäsittelyopintojen lisäksi myös ekonomin paperit.

”Kesätöiden kautta pääsi hyvin atk-juttuihin kiinni, ja aika pianhan sitä huomasi, että osasi uusissa ja moderneissa asioissa aika paljon enemmän kuin yrityksen oma atk-osasto”, Tulokas muistelee.

Hän on viihtynyt F-Securella pitkään, vaikka teki välillä muutaman vuoden loikan muualle.

”Viihdyn täällä, koska saan työskennellä aidosti globaalissa ja maailman johtavassa tietoturvatalossa.”

Kattava kyberturvallisuuspalvelu

F-Secure Elements on uusi pilvipalvelualusta, joka sisältää ratkaisut yrityksen tai organisaation koko tietoturvan elinkaareen. Joustavien tilausmallien ja SaaS-palvelumallin ansioista asiakas voi skaalata palveluiden käyttöä oman tarpeen mukaan.

Lue lisää: f-secure.com/elements

Lue myös:

Lue myös: