Tätä on ilmastotyö kiinteistöissä: Tekoäly löytää järkevimmät energiaremonttitoteutukset - Ideat | HS.fi
MainosGranlund

Tätä on ilmastotyö kiinteistöissä: Tekoäly löytää järkevimmät energiaremonttitoteutukset

MAINOS Käänteentekevä laskentaohjelma paljastaa hetkessä, mitkä ovat tehokkaimmat tavat säästää energiaa kiinteistöissä.

Kiinteistöjen arvoon, käyttökuluihin ja hiilijalanjälkeen vaikutetaan parhaiten tietoon perustuvalla suunnitelmallisella toiminnalla.


25.10. 12:35

Moni kiinteistönomistaja haluaa vähentää päästöjä ja kustannuksia energiaa säästävillä investoinneilla. Kustannustehokkaimpien toimien valinta ei kuitenkaan ole aina helppoa etenkin, jos puhutaan isosta kiinteistömassasta.

Kiinteistö- ja rakennusalan konserni Granlund on kehittänyt avuksi tehokkaan laskentaohjelman, jossa tekoäly ja algoritmit seulovat nopeasti optimaalisimmat remonttikohteet.

Pasilan virastokeskuksen remontissa selvitettiin tekoälyn avulla, millä keinoin saadaan aikaan suurimmat energiasäästöt.

”Kehitimme AI-Energiakartoitus-laskentaohjelman asiakkaiden toiveiden mukaan. Siinä otetaan huomioon esimerkiksi suurten kiinteistönomistajien ja kaupunkien kunnianhimoiset tavoitteet hiilineutraaliudesta”, Granlundin energia-asiantuntija ja asiakkuuspäällikkö Jussi From sanoo.

Laskentaohjelman tarvitsemat lähtötiedot kerätään koneälyn avulla automaattisesti rakennusten energiatodistuksista. Sen jälkeen sovellus laskee ja listaa keinot, joilla voidaan saada aikaan suurimmat energiansäästöt ja hiilidioksidipäästöjen leikkaukset.

Ohjelma laskee myös takaisinmaksuajat

Ohjelma laskee myös investointien takaisinmaksuajat. Lisäksi se kertoo, kuinka paljon investoinnit leikkaisivat energialaskua ja vähentäisivät päästöjä vaikkapa 20 vuoden aikajaksolla.

”Yksittäisen rakennuksen tai kokonaisen kiinteistökannan laskenta hoituu muutamassa minuutissa. Se alentaa radikaalisti kustannuksia”, Granlundin ryhmäpäällikkö Timo Karvinen kertoo.

”Vaikkapa kerrostalon koneellisesta ilmanpoistosta voidaan ottaa hukkalämpö talteen ja hyödyntää se lämpöpumpun avulla rakennuksen ja käyttöveden lämmitykseen. Samaan lämpöpumppuun voidaan yhdistää myös maalämpö.”

Rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen voi olla satoja vaihtoehtoja, kun huomioidaan erilaiset ratkaisut esimerkiksi lämmityksessä, ilmanvaihdossa ja rakenteissa.

”Edistyneen laskentaohjelman keskeinen etu on, että se pystyy löytämään tehokkaimmat keinot ja vertailemaan niiden yhdistelmiä”, Karvinen toteaa.

Talotekniikka uusiksi ja automaattiseksi

AI-Energiakartoituksen suosittelemat energiaremontit liittyvät tyypillisesti talotekniikan uudistamiseen ja automatiikan lisäämiseen. Monessa kiinteistössä kannattaa tehostaa lämmön talteenottoa ja alkaa tuottaa energiaa paikallisesti esimerkiksi maalämmön ja aurinkopaneelien avulla.

”Vaikkapa kerrostalon koneellisesta ilmanpoistosta voidaan ottaa hukkalämpö talteen ja hyödyntää se lämpöpumpun avulla rakennuksen ja käyttöveden lämmitykseen. Samaan lämpöpumppuun voidaan yhdistää myös maalämpö”, Jussi From havainnollistaa.

Suuret kiinteistönomistajat ensikäyttäjinä

Ensimmäisinä AI-Energiakartoitusta ovat hyödyntäneet suuret kiinteistönomistajat, kuten Senaatti-kiinteistöt sekä Helsingin, Tampereen ja Turun kaupunkien vuokrataloyhtiöt. Granlund on tehnyt kartoituksia myös esimerkiksi toimisto- ja hotellikiinteistöihin.

Rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen voi olla satoja vaihtoehtoja. Tekoälyn avulla niistä tehokkaimmat voidaan kartoittaa nopeasti.

Timo Karvisen mukaan yhä useammat kiinteistönomistajat ovat huomanneet, että kiinteistöjen arvoon, käyttökuluihin ja hiilijalanjälkeen vaikutetaan parhaiten tietoon perustuvalla suunnitelmallisella toiminnalla.

”Jos halutaan oikeasti saada aikaan merkittäviä tuloksia energiansäästössä ja päästövähennyksissä, kannattaa tehdä fysiikan lakeihin perustuva analyysi. Se on tiedolla johtamista parhaimmillaan.”

Energiatuet kattavat osan kustannuksista

Kiinteistönomistajien kannattaa käyttää hyväkseen julkiset tuet, joita voi saada energiakatselmuksiin ja energiaremontteihin.

Äskettäin pk-yrityksille, seurakunnille ja säätiöille avautui mahdollisuus saada Business Finlandin energiatukea katselmuksiin, joissa kartoitetaan kannattavimmat ja järkevimmät tavat tehostaa energiankäyttöä ja vähentää päästöjä.

Lisäksi Business Finland myöntää yrityksille ja yhteisöille energiatukea investointeihin, jotka edistävät uusiutuvan energian käyttöä, energiansäästöä ja päästöjen vähentämistä. Tuen suuruus voi olla 10–30 prosenttia hankkeen kuluista.

Taloyhtiöt ja pientalojen omistajat voivat hakea tukea energiatehokkuutta parantaviin investointeihin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta. Avustuksen määrä on enimmillään 4000 euroa asuntoa kohti, jos energiatehokkuus paranee vaaditun vähimmäistason. Kiinteistön muuttamiseen lähes nollaenergiatasoiseksi voi saada jopa 6000 euron huoneistokohtaisen tuen.

Lue lisää: www.granlund.fi

Lue myös:

Lue myös: