MainosVäre

Yritysten ja kuluttajien kannattaa nyt varautua: ”Sähkön hinta voi kaksinkertaistua”

MAINOS Sähkön hinnannousun ei olisi pitänyt tulla kenellekään yllätyksenä, sanoo sähkömarkkinoiden kokenut ammattilainen.


29.11.2021 12:39

Sähkön markkinahinnan raju nousu on kuuma puheenaihe juuri nyt, mutta asia pysynee otsikoissa tulevana talvenakin.

Energiapalveluyhtiö Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu sanoo, että sähkön hintataso voi vielä kaksinkertaistua nykyisestä.

”Vaikkapa Saksassa sähkön hinta on huomattavasti meitä korkeampi. Markkinoiden yhdentyessä hintatasot lähenevät toisiaan.”

”Säävaihtelujen kaltaisia epävarmuuksia on paljon. Tällä hetkellä odotukset viittaavat kuitenkin siihen, että tukkusähkön hinta jatkaa nousuaan ajanjaksoina, joina uusiutuvia sähköntuotantomuotoja on tarjolla rajallisesti”, Keski-Karhu arvioi.

Nousu tuntuu erityisen suurelta, sillä viime vuonna sähkö oli poikkeuksellisen halpaa. Korona-aika laski sähkön kulutusta, ja runsaiden sateiden ansiosta Pohjoismaissa oli runsaasti vesivoimaa tarjolla.

”Nyt sähkön hinta on noussut syistä, joista moni on ollut jo pitkään tiedossa. Siksi tilanteen ei olisi pitänyt tulla kenellekään yllätyksenä.”

Hintojen nousu globaali ilmiö

Keski-Karhu huomauttaa, että energian hinnannousu on globaali ilmiö. Maakaasun, kivihiilen ja muiden sähkön tuotantotekijöiden hinnat ovat nousseet kaikkialla ennätysmäisen korkeiksi.

Klikkaa grafiikka suuremmaksi. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Euroopassa fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön hintaa nostaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi luotu päästökauppa, ja hiilidioksidin päästöoikeudet ovat kallistuneet. Pohjoismaissa sähkön hintaa on nostanut myös Euroopan sähkömarkkinoiden yhdentyminen, kun siirtoyhteydet Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan välillä paranevat.

”Vaikkapa Saksassa sähkön hinta on huomattavasti meitä korkeampi. Markkinoiden yhdentyessä hintatasot lähenevät toisiaan.”

Salkunhoito riskittömin tapa hankkia sähköä

Keski-Karhun johtama Väre on valtakunnallinen energiapalveluyhtiö, joka ostaa asiakkailleen myymänsä sähkön pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta. Väre hoitaa satojen suomalaisyritysten sähkönhankintaa ja toteuttaa hankinnat juuri oikeaan aikaan, jotta hintariskiltä voidaan suojautua nopeasti muuttuvassa hintatilanteessa.

”Määräaikaisissa sopimuksissa on tärkeää varmistaa, voiko sopimuksen esimerkiksi vaihtaa edullisempaan kesken sopimuskauden.

”Salkunhoito on yrityksille selkeästi edullisin ja riskittömin tapa hankkia sähköä. Salkunhoitotiimillämme on rautainen kokemus, näkemys ja tieto sähkön hinnan vakauttamiselle pitkällä tähtäimellä", Keski-Karhu sanoo.

"Salkunhoidossa olevat asiakkaamme nauttivat nyt markkinahintaa huomattavasti edullisempaa sähköä. Olemme onnistuneet pienentämään asiakkaidemme sähkökustannuksia kymmeniä miljoonia euroja viimeisen kuluneen vuoden aikana."

Kuluttaja, nyt kannattaa olla tarkkana

Sähkön markkinahinnan nousu tuntuu tietyllä aikavälillä myös kuluttajan kukkarossa. Juha Keski-Karhun mielestä viimeistään nyt on hyvä hetki kiinnittää huomiota sähkön hintavaihteluiden riskeihin ja mahdollisuuksiin ja valita itselleen sopivin sähkösopimus. Kuluttaja voi tehdä esimerkiksi sellaisen sopimuksen, jossa sähköstä maksetaan kunkin tunnin markkinahinnan mukaan.

Juha Keski-Karhu

”Se on hyvä valinta, jos energiankulutuksen voi ajoittaa vuorokauden edullisimmille tunneille”, Keski-Karhu sanoo.

Esimerkiksi sähkölämmitteisessä talossa voi olla mahdollista ajastaa lattialämmitys ja lämminvesivaraaja toimimaan yöaikana. Sähköauto kannattaa ladata edullisen sähkön aikana.

Toinen vaihtoehto on harkita määräaikaista sopimusta

Jos vuorokauden sisäisiä hintavaihteluja ei voi hyödyntää, kuluttaja voi harkita 1–3 vuoden määräaikaista sähkösopimusta. Siinä sähkön hinta pysyy vakiona koko sopimuskauden ajan.

”Määräaikaisissa sopimuksissa on tärkeää varmistaa, voiko sopimuksen esimerkiksi vaihtaa edullisempaan kesken sopimuskauden. Vaihtoturva-palvelumme mahdollistaa sen. Toki myös sähkösopimukseen kuuluvat asiakasedut ovat rahan arvoisia, kuten esimerkiksi auton ja asunnon avaimien hukkumisen korvaava avainturva”, Keski-Karhu vinkkaa.

Sähkölaskua voi pienentää myös kuluttamalla vähemmän sähköä. Omaa sähkönkulutusta on helppo seurata ja optimoida Väreen Väppi-sovelluksen avulla. Kun tietää mitä kuluttaa, voi kulutusta vähentää pysyvästi. Sähköllä on merkittävä rooli myös oman hiilijalanjäljen pienentämisessä. Yksi helpoimmista tavoista vähentää hiilidioksidipäästöjään onkin valita vastuullinen vihreä sähkö.

Lue lisää: www.vare.fi

Lue myös:

Lue myös: