MainosSaint-Gobain

Henkilöstön ideakilpailun voitti työsuhdepolkupyörä: ”Olin haaveillut maastopyörästä kauan”

MAINOS Pitkää uraa saman työnantajan palveluksessa tekevät ovat tänä päivänä harvinaisuus. Viihtyminen kertoo siitä, ettei henkilöstöön satsaaminen ole sanahelinää.

Pitkäaikainen haave maastopyörästä toteutui, kun Ville Valtavaara sai käyttöönsä tuliterän työsuhdepolkypyörän.


Prosessi-insinööri Ville Valtavaaralle tuli marraskuussa neljännesvuosisata täyteen Saint-Gobainin palveluksessa. Muita työnantajia hänellä ei ole työuransa aikana ollut.

Valtavaara kertoo, ettei hän ole yrityksessä poikkeus. Saint-Gobain on kansainvälinen rakennusmateriaalien suunnittelija ja valmistaja, ja Suomen organisaatiossa liki 60 prosenttia työsuhteista on yli 11 vuotta pitkiä.

”Uskon, että vastuullisuus on yksi syy siihen, että ihmiset viihtyvät ja tänne hakeudutaan.”

Valtavaara aloitti työuransa Hyvinkään-tehtaan lähettämössä armeijan jälkeen. Sieltä hän eteni tuotantoon, opiskeli välissä ja jatkoi vuorotyönjohtajana. Tuoreimpien työn ohessa suoritettujen opintojen jälkeen mies valmistui insinööriksi ja työskentelee nyt tehtaalla prosessi-insinöörinä.

Valtavaaran mukaan työnantaja satsaa viihtyvyyteen monella tapaa: työn­tekijöillä on mahdollisuus opiskella ja kehittyä. Hän arvostaa myös sitä, että työpaikka on säilynyt, vaikka suhdanteet ovat työuran aikana heitelleet.

”Uskon, että vastuullisuus on yksi syy siihen, että ihmiset viihtyvät ja tänne hakeudutaan”, Valtavaara sanoo.

Vastuuta ympäristöstä ja työntekijöistä

Vastuullisuus näkyy konsernin ja Hyvinkään-tehtaan toiminnassa laajemminkin. Energiansäästö on itsestään selvää, ja työntekijät suorittavat ilmastokoulutuksen. Yrityksen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035.

Konsernissa on vuosien varrella tehty monenlaisia toimenpiteitä työhyvinvoinnin edistämiseksi. Tuore esimerkki niistä on työsuhdepolkupyörien hankinta. Ajatus sai alkunsa henkilöstön ideakilpailussa, ja Valtavaara oli ensimmäisten joukossa pyörää hankkimassa.

”Olin haaveillut maastopyörästä kauan, mutta lykkäsin sen hankintaa kalliin hinnan vuoksi. Olen etuun todella tyytyväinen.”

Valtavaaran suunnittelee polkevansa vastedes työmatkat, joiden pituus on kolmisenkymmentä kilometriä päivässä.

”Saan samalla päivän hyötyliikunnan, mutta aion käyttää pyörää myös vapaalla luonnossa liikkumiseen.”

Kansainvälisessä konsernissa pääsee ulkomaillekin

Vt. henkilöstöjohtaja Jenni Vienola vahvistaa Valtavaaran tuntemukset: samassa talossa viihdytään pitkään. Hän kertoo, että yhtenä syynä ovat myös mahdollisuudet kehittyä ja vaihtaa tehtäviä. Kansainvälisessä konsernissa työtehtäviin voi hakeutua ulkomaille asti.

Vienola on hyvillään siitä, että Saint-Gobainin hyvä työ henkilöstöasioissa näkyy myös puolueettomassa selvityksessä huipputyönantajan TOP Employer -tunnustuksena. Sen saaminen ei ole läpihuutojuttu, sillä prosessiin kuuluu tiukka selvitys 20 eri aihealueesta ja 400:sta henkilöstön johtamisen toimintatavasta.

”Mitä me olisimme ilman ihmistemme asiantuntijuutta ja yhdessä tekemistä? Olemme juuri niin hyviä kuin meidän ihmisemme.”

Vienola huomauttaa, että nykyään ei taida olla työnantajaa, joka ei nimeäisi henkilöstöään tärkeimmäksi voima­varakseen. Hän korostaa, että Saint-Gobainissa ihmisten merkitys on nostettu niin strategiassa kuin arjessakin kärkeen.

”Mitä me olisimme ilman ihmistemme asiantuntijuutta ja yhdessä tekemistä? Olemme juuri niin hyviä kuin meidän ihmisemme.”

Työnantajan aidosta välittämisestä kertovat esimerkiksi henkilöstökyselyn tulokset: 85 prosenttia Saint-Gobain Finland Oy:n työntekijöistä suosittelee yritystä hyvänä työnantajana.

Työntekijöiden terveyttä ja työskentelyn turvallisuutta on painotettu konsernin arvoissa jo pitkään. Tähän kuuluu muun muassa se, että tehtaille valitaan parhaat välineet työntekoon.

TOP Employer – huipputyönantaja

• Saint-Gobainilla on Top Employer -tunnustus, jonka myöntää riippumaton Top Employers -instituutti. Se arvioi ja auditoi vuosittain työnantajia ympäri maailman sekä vertaa niiden HR-käytäntöjä parhaisiin työnantajiin.

• Saint-Gobain sai tunnustuksen viime vuonna jo kuudetta vuotta peräkkäin.

• Auditointiin kuuluu muun muassa osaamisen johtaminen, työkulttuuri, rekrytointikäytännöt, työhyvinvointi ja perehdytys.

Lue lisää: saint-gobain.fi

Lue myös:

Lue myös: