MainosVäre

Sähkösovelluksen avulla isot säästöt – tunnista kotisi sähkösyöpöt ja pienennä sähkölaskuasi

MAINOS Mittaaminen ja datan hyödyntäminen ovat megatrendejä, jotka kannattaa valjastaa avuksi sähkölaskun pienentämisessä.


30.5.2022 12:03

Kun sähkön markkinahinnat alkoivat heilahdella viime joulukuussa tavallista enemmän, kuluttajien tarve ymmärtää sähkönkulutustaan kasvoi selvästi. Se huomattiin myös energiapalveluyhtiö Väreellä.

Yhtiön asiakkailleen tarjoaman Väppi-seurantasovelluksen aktiivisten käyttäjien määrä kasvoi joulukuussa 55 prosenttia aikaisempiin kuukausiin verrattuna, ja uusien rekisteröityneiden käyttäjien määrä tuplaantui. Väpillä onkin jo nyt noin 100 000 käyttäjää.

“Sähköstä on tullut arvotuote, joka kiinnostaa”, sanoo Väreen Chief Digital Officer Henri Ihalainen.

Sovelluksen avulla omaa sähkönkulutustaan voi seurata tunti-, päivä-, kuukausi- ja vuositasolla. Sovellus ilmoittaa, jos kulutus tai markkinahinta poikkeavat yllättäen normaalista.

Sähkön säästäminen vaatii aktiivisuutta ja oman kulutuksen ymmärtämistä. Väpin kaltainen kulutusdataa tarjoava sovellus on siinä korvaamaton apuri.

“Väppi-sovelluksen idea on auttaa ketä tahansa ymmärtämään omaa sähkönkäyttöään. Sovelluksesta näkee, mihin sähköä arjessa kuluu, miten kulutustottumukset vaikuttavat sähkölaskuun ja miten paljon rahaa voi säästää kulutustottumuksia muuttamalla”, Ihalainen tiivistää.

Sähkön säästäminen vaatii aktiivisuutta

Sovelluksen avulla omaa sähkönkulutustaan voi seurata tunti-, päivä-, kuukausi- ja vuositasolla. Sovellus ilmoittaa, jos kulutus tai markkinahinta poikkeavat yllättäen normaalista.

Väpissä voi asettaa kulutusbudjetin sähkönkäytölleen ja löytää vinkkejä kulutuksen vähentämiseen. Lisäksi sovelluksella saa yhteyden asiakaspalveluchattiin, voi tehdä muuttoilmoituksen ja tarkastella laskuja.

Sovelluksesta näkee oman keskikulutuksensa sekä vuorokauden kohokohdat.

“Vertailemalla lukuja esimerkiksi edellisen päivän, viikon tai kuukauden sähkönkulutukseen voi miettiä, millaisia toimia teki silloin, kun sähköä kului vähiten tai eniten. Väpin avulla on helppo tunnistaa kodin sähkösyöpöt”, Ihalainen vinkkaa.

Sähkön siirron hintaan voi myös vaikuttaa

Ihalainen työskentelee tiimissä, joka pitää huolen siitä, että Väppi-sovellus tarjoaa käyttäjilleen ajankohtaista tietoa myös kustannustehokkaimman sähkönsiirtotuotteen valinnassa. Tekoälyn avulla sovellus näyttää automaattisesti halvimman sähkönsiirtotuotteen. Tietoa hyödyntämällä asiakas voi saada aikaan merkittäviä säästöjä.

“Siirtoyhtiön tuotteen optimointipalvelua voi hyödyntää tällä hetkellä 14 verkkoyhtiön alueella. Alue kattaa jo noin 70 prosenttia Suomen sähkönkäyttöpaikoista”, Ihalainen kertoo.

Klikkaa kuva isommaksi. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Seitsemän kymmenestä suomalaisesta voi siis vaikuttaa sähkölaskuunsa myös siirtotuotteen valinnalla. Väppiä käyttävät myös monet isännöitsijät, sillä sovelluksella on helppo seurata ja raportoida isännöitsijän hallinnoimien taloyhtiöiden energiankulutusta.

Omavaraisuus kiinnostaa entistä enemmän

Ihmisten halukkuus sähkönkulutuksen vähentämiseen ja sähkölaskun pienentämiseen on tullut Ihalaisen mukaan esiin myös Väreen muissa asiakaspalvelukanavissa ja digitaalisissa palveluissa. Niidenkin käyttäjämäärät ovat kasvaneet viime kuukausina merkittävästi.

Lähes puolet Väpin aktiivisista käyttäjistä on onnistunut pienentämään sähkölaskuaan sovelluksen avulla.

Myös mielenkiinto omavaraisempaan sähkötalouteen on kasvussa. Niin kuluttajat kuin yrityksetkin tiedustelevat ja etsivät tietoa aurinkosähköjärjestelmistä. Se sopii hyvin sähköpalveluyhtiölle, jonka missiona on myydä mahdollisimman vähän sähköä, Ihalainen huomauttaa.

“Kun autamme asiakkaitamme optimoimaan sähkönkulutusta, säästetään sekä rahaa että ympäristöä. Kaikkien täytyy satsata vastuullisuuteen, ja tämä on meidän tapamme.”

Väppi-datan avulla kuluttaja voi johtaa omaa sähkönkäyttöään ja pienentää sähkölaskuaan tutkitusti

“Kuluttajatutkimuksemme mukaan lähes puolet Väpin aktiivisista käyttäjistä on onnistunut pienentämään sähkölaskuaan sovelluksen avulla. Käyttäjistä 75 prosenttia käyttää Väppiä viikoittain”, Henri Ihalainen kertoo.

Hän kertoo sovelluksen kuitenkin auttavan sähkönkäytön vähentämisessä niitäkin, jotka seuraavat sitä harvemmin – vaikkapa vain kerran kuussa.

Samainen tutkimus kertoo, että sähkönkulutustaan voi vähentää jopa puolella seuraamalla ja optimoimalla sitä aktiivisesti Väppi-sovelluksella.

Lisätietoa vare.fi/vappi

Lue myös:

Lue myös: