MainosSaint-Gobain

Tiesitkö? Forssassa ja Hyvinkäällä valmistetut lasivillaeristeet sisältävät 60–80 prosenttia kierrätyslasia

MAINOS Rakennustuotteiden johtava valmistaja päätti nollata päästönsä 13 vuodessa. Suunnitelma on tarkoitus toteuttaa ilman päästöjen kompensointia, vaikka ratkaisu on kaikkea muuta kuin helppo.


26.9. 12:20

Rakennusalan vihreä siirtymä näyttää toteutuvan suunniteltua nopeammin. Syynä tähän ovat energian hinnan raju nousu ja raaka-aineiden saatavuuden heikkeneminen. Ympäristön kannalta tilanne on kiitollinen, mutta nopeiden muutosten tekeminen ei ole aivan yksinkertainen temppu.

Yritys on korvannut fossiilisia polttoaineita sähköistämällä tuotantoaan ja käyttämällä uusiutuvaa ostosähköä.

Yritykset ovat joutuneet tehostamaan materiaalien käyttöä ja korvaamaan fossiilista energiaa päätöttömillä vaihtoehdoilla. Saint-Gobainin Suomen toimitusjohtaja Olli Nikula kertoo, että yritys tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2035. Resepti tähän on yksinkertainen: järjestelmällisyys.

”Olemme laskeneet yrityksen päästöt ja laatineet selkeän suunnitelman eli hiilitiekartan, jotta päästöt saataisiin painettua nollaan”, Nikula kertoo.

Vain neljännes päästöistä omia

Viime vuonna Saint-Gobainin päästöt Suomessa olivat 143 000 tonnia vuodessa, mikä vastaa runsaan 14 000 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

Päästöistä noin 25 prosenttia syntyy yrityksen omasta toiminnasta. Noin 75 prosenttia tulee epäsuorasti muualta kuten raaka-aineiden valmistuksesta ja kuljetuksista.

Klikkaa infografiikka suuremmaksi. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Nikula sanoo, että Saint-Gobain voi itse vaikuttaa tehokkaasti tuotantolaitosten energiatehokkuuteen ja käytettäviin energiamuotoihin.

Yritys on korvannut fossiilisia polttoaineita sähköistämällä tuotantoaan ja käyttämällä uusiutuvaa ostosähköä. Maakaasun sijaan tehtaat käyttävät biokaasua, jos sitä on suinkin saatavilla. Myös vähäpäästöisten raaka-aineiden käyttö ja tuotannossa syntyvän hukan minimointi ovat tärkeässä roolissa.

Miljardi euroa ilmaston hyväksi

Maailmanlaajuinen Saint-Gobain-konserni käyttää seuraavan kymmenen vuoden aikana noin miljardi euroa vähäpäästöisten tuotteiden ja tuotannon kehittämiseen.

Nikulan mukaan päästöjen vähentäminen on vuosi vuodelta vaikeampaa, sillä helpoimmat konstit on jo käytetty.

”Periaatteemme on tehdä aitoja tekoja päästöjen nollaamiseksi. Kompensaatio on viimeinen keino neutraloida mahdollisesti jäljelle jäävät päästöt, joihin me itse emme voi vaikuttaa.”

Rakennusmateriaalien tuotannossa on edelleen prosesseja, joissa fossiilisen energian korvaaminen on teknisesti vaikeaa tai liian kallista.

”Meillä on selvä suunnitelma 100 000 hiilidioksiditonnin vähentämiseksi tulevina vuosina. Lisäksi uskon, että teknologian kehittyessä löydämme ratkaisut loppujenkin päästöjen leikkaamiseen.”

Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä

Saint-Gobain on Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä: Forssassa ja Hyvinkäällä valmistetut Isover-lasivillaeristeet sisältävät noin 60–80 prosenttia kierrätyslasia.

Gyproc-kipsilevyissä kierrätetyn kipsin osuus on noin 20 prosenttia. Yritys käyttäisi enemmänkin kierrätettyjä materiaaleja, jos saatavuus olisi parempi.

Kiertotalous on hyvä esimerkki asiasta, jossa Nikulan mielestä tarvitaan lisää yhteistyötä rakennusalan toimijoiden välillä.

Kompensointi on Saint-Gobainille viimeinen keino hiilineutraaliuden saavuttamiseen, eikä se ole tällä hetkellä käytössä.

”Hiilineutraali rakennettu ympäristö edellyttää yhteistyötä. Haluamme olla näissä verkostoissa edelläkävijä.”

Yhä useammat kiinteistö- ja rakennusalan toimijat ja kiinteistöjen käyttäjät haluavat pienentää hiilijalanjälkeään. Pulmana on, että sen laskeminen esimerkiksi uudisrakennukselle on työlästä.

Saint-Gobain helpottaa työtä tarjoamalla tuotteistaan riippumattomien asiantuntijoiden varmentamia ympäristöselosteita. Ne kertovat tuotteen aiheuttamat päästöt läpi tuotantoketjun.

”Ympäristötietoisten ammattilaisten ja kuluttajien päätöksenteko helpottuu, kun vaikkapa kipsilevyn tai laastisäkin hiilijalanjäljen selvittäminen on helppoa.”

Mikä tekee yrityksestä hiilineutraalin?

Hiilineutraali yritys minimoi oman toimintansa ja koko arvoketjun kasvihuonepäästöt. Jos päästöjä jää jäljelle, ne kompensoidaan ostamalla ylimääräisiä päästöoikeuksia tai tukemalla hiiltä sitovia hankkeita kuten metsitystä. Kompensointi on Saint-Gobainille viimeinen keino hiilineutraaliuden saavuttamiseen, eikä se ole tällä hetkellä käytössä.

Lue lisää: saint-gobain.fi

Lue myös:

Lue myös: