MainosFingrid

Onko taloyhtiössäsi kaukolämpö ja kylppärissäsi sähkölämmitys lattiassa? – näin säästät sähkölaskussasi

MAINOS Maltillinen sähkönkäyttö on tärkeää, jotta Suomi välttyisi sähköpulalta. Oman kulutuksen seurantaan löytyy käteviä apuvälineitä.


28.11.2022 13:00

Sähköön liittyvä uutisointi on ollut viime aikoina synkkää, mutta valopilkkujakin on nähtävissä. Lokakuussa sähkön käyttö väheni Suomessa seitsemän prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Kaukolämmöllä lämpiävässä kerrostaloasunnossa kylppärin lattialämpö toimii usein sähköllä. Lämmitysajan ja lämpötilan voi säätää ajastettavalla termostaatilla.

”Se on rohkaiseva uutinen energia­kriisin keskellä. Kampanjat sähkön säästämiseksi alkavat selvästi tehota”, sanoo Fingridin yksikön päällikkö Jonne Jäppinen.

Sähkön tuotantomäärät ja hinta voivat vaihdella suuresti. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että yhä suurempi osa sähköstä on peräisin sääriippuvaisesta tuulivoimasta. Sää vaikuttaa myös sähkön kysyntään: säiden kylmetessä sitä kuluu enemmän.

Oma sähkönkulutus selviää Datahubista

Oman sähkönkulutuksensa saa selville esimerkiksi Fingridin maksuttomasta Datahub-asiakasportaalista, jonne voi kirjautua pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

”Tiedon pohjalta voi hahmottaa, mihin laitteisiin sähköä kuluu ja miten kulutus vaihtelee vuorokaudenajan ja viikonpäivän mukaan”, Jäppinen sanoo.

Portaalista voi myös seurata omaan sähkönkulutustaan haluamallaan aika­välillä. Jos kotona ryhtyy säästötoimiin, on helppo hahmottaa, miten hyvin ne ovat purreet.

Sähkön säästämiseen löytyy monia tehokkaita keinoja. Jos kotitalossa on suora sähkölämmitys, energian kulutuksesta voi nipistää laskemalla huonelämpötilaa. Yhden asteen lasku vähentää kulutusta viisi prosenttia.

Käyttöveden lämmittäminen sähkösyöppö

Myös käyttöveden lämmittämiseen menee paljon sähköä, joten suihkuaikoja kannattaa lyhentää.

Kaukolämmöllä lämpiävässä kerrostaloasunnossa kylppärin lattialämpö toimii usein sähköllä. Lämmitysajan ja lämpötilan voi säätää ajastettavalla termostaatilla.

”Myöskään sähkökiuasta ei kannata pitää turhaan päällä tai liian kuumana”, Jäppinen vinkkaa.

Klikkaa grafiikka suuremmaksi. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Kodinkoneiden fiksu käyttö kannattaa: sähköä kuluu vähemmän, kun pesee täysiä koneellisia pyykkiä tai astioita. Viihde-elektroniikkalaitteet kannattaa sammuttaa kokonaan, jos niitä ei käytä.

Jäppisen mukaan sähkön riittävyys voidaan turvata, kun mahdollisimman moni vähentää sähkönkäyttöä etenkin kulutuspiikkien aikana. Niitä ovat tyypillisesti arkiaamut ja -illat.

Auton sisälämmitin pois päältä

Pakkasaamuna autolla töihin lähteville hän suosittelee, että moottorin esi­lämmitystä ei pidetä turhan pitkään päällä. Sisätilan lämmitintä ei tarvitse välttämättä käynnistää lainkaan.

”Jos kaikki Suomen miljoona sisälämmitintä kytketään samaan aikaan päälle, sähkötehoa kuluu yhden ydinvoimalan verran. Mukavuuslämmityksen sijaan suosittelen villapaitaa ja jääraappaa.”

Jos pörssisähkön hinta kiinnostaa, puhelimeen kannattaa ladata Fingridin Tuntihinta-mobiilisovellus, joka näyttää sähkön reaaliaikaisen tuntihinnan Suomessa.

Kulutuspiikkien aikana sähkön pörssihinta on korkeimmillaan. Piikkien tasaantuminen näkyy siten suoraan pörssisähköä käyttävien sähkölaskussa. Se tuntuu viiveellä muidenkin sähkön käyttäjien kukkarossa.

”Oleellista on, että säästämällä välttyisimme sähköpulalta.”

Muista taskulamppu ja paristot

Kotitalouksille sähköpula tarkoittaisi parin tunnin sähkökatkoja aika ajoin. Tähänkin on hyvä varautua ja tarkistaa, että kotoa löytyy taskulamppu ja siihen paristot.

Jos pörssisähkön hinta kiinnostaa, puhelimeen kannattaa ladata Fingridin Tuntihinta-mobiilisovellus, joka näyttää sähkön reaaliaikaisen tuntihinnan Suomessa. Palvelu myös hälyttää, jos hinta ylittää käyttäjän asettaman hälytysrajan. Sovellukseen on myös tulossa ominaisuus, joka varoittaa sähköpulasta.

Tuntihinta on ollut syksyllä Suomen toiseksi ladatuin maksuton sovellus.

”Sovelluksen latausmäärät ovat kasvaneet valtavasti. Ihmiset seuraavat sähkön hintaa tarkemmin kuin asuntolainan korkoja.”

Ota termit haltuun

Kantaverkko. Fingrid vastaa sähkönsiirron valtakunnallisesta kanta- eli runkoverkosta, jonka kautta sähköä jaetaan kaikkialle Suomeen.

Jakeluverkkoyhtiö. Saa sähkön Fingridin kantaverkosta ja siirtää sen edelleen muun muassa kotitalouksille.

Sähkönmyyjä. Ostaa sähköpörssistä sähköä ja myy sitä eteenpäin esimerkiksi kotitalouksille.

Pörssisähkösopimus. Sähkön käyttäjän ja myyjän sopimus, jossa käytetyn sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin hintojen mukaisesti.

Määräaikainen sähkösopimus. On voimassa määrätyn sopimuskauden. Sähkön hinta ja ehdot ovat voimassa koko kauden.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Sopimuksessa ei ole kiinteää määräaikaa. Sähkönmyyjä tarkistaa hinnan esimerkiksi neljä kertaa vuodessa sähkömarkkinoiden kehityksen mukaan. Kuluttaja voi irtautua sopimuksesta 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Sähköpula. Tilanne, jossa tuotanto ja tuonti eivät riitä hetkellisesti kattamaan kulutusta.

Lue lisää: fingrid.fi

Lue myös:

Lue myös: