[Mainos: Lahti] Laura Walden palasi opiskelujen jälkeen takaisin kotikaupunkiinsa: ”Se on rujo, mutta rento!” - Lahti | HS.fi
MainosLahti

Laura Walden palasi opiskelujen jälkeen takaisin kotikaupunkiinsa: ”Se on rujo, mutta rento!”

MAINOS Laura Walden nauttii avopuolisonsa kanssa urbaanista elämästä Malskin alueella Lahden keskustassa. Kaupunki on kehittynyt huimasti neljässä vuodessa – ja uutta on koko ajan rakenteilla.

Tavallisesti mäyräkoirat Ruusa ja Hertta nuuskivat tottuneesti ympäriinsä Lahden keskustan kävelijöiden paratiisissa. Joskus taas koirat ovat omistajansa Laura Waldenin sylissä.­


15.2. 15:03

Lahdesta kotoisin oleva Laura Walden valmistui keväällä 2020 äidinkielenopettajaksi Jyväskylän yliopistosta. Neljä vuotta muualla auttoi näkemään kotikaupungin parhaat puolet.

”Täällä on tapahtunut paljon hyvää: tullut uusia palveluita ja tapahtumia ja yhä enemmän yliopisto-opetusta LUT-yliopiston myötä. Kun vielä saisi nuoret jäämään Lahteen ja tajuamaan, miten kivaa täällä on! Lahti on vähän rujo mutta samalla rento kaupunki.”

Lahti oli Waldenille rakas entuudestaan, se oli hänen lapsuutensa ja kouluaikansa kaupunki. Ensimmäiset vuodet kuluivat omakotitalossa Ahtialassa, kymmenisen kilometriä keskustasta. Lauran lukioaikana perhe muutti aivan keskustaan, lähelle Lahden lyseota.

Nyt Walden asuu koulun naapurissa, uudehkolla Malskin alueella.

Malskin aluetta lähellä oleva Kirkkopuisto innosti osaltaan hankkimaan perheeseen koiria.­

”Malski on urbaani ja kaunis alue, jolla on mielenkiintoinen historia Mallasjuoman vanhan tehtaan vuoksi. Kirkkopuiston rinne vaimentaa melun, vaikka olemme aivan keskustassa. Miehelle tärkeä Kisapuisto pelikenttineen on lähellä, samoin satama ja Lanu-puisto, jossa on myös hyvä lenkkeillä koirien kanssa.”

Alkujaan Walden tutustui alueeseen, kun hän asui siellä avopuolisonsa asunnossa kahtena kesänä. Siksi pariskunnasta tuntui luontevalta etsiä yhteinen koti samoista kortteleista.

 ”Malski on urbaani ja kaunis alue, jolla on mielenkiintoinen historia Mallasjuoman vanhan tehtaan vuoksi.”

Malskin aluetta lähellä oleva Kirkkopuisto innosti osaltaan hankkimaan perheeseen koiria. Walden pääsee puistoon suoraan kotioveltaan. Mäyräkoirat Ruusa ja Hertta nuuskivatkin tottuneesti ympäriinsä keskustan kävelijöiden paratiisissa.

Lahteen on tulossa paljon uutta.

Pian kaupunkiin rakennetaan kylpylähotelli ja vesiliikuntakeskus. Se tulee keskustan uudelle asuinalueelle Ranta-Kartanoon – lähes Vesijärven rannalle.

Ranta-Kartanoon on tulossa 50 metrin allas, ja sitä Walden odottaa malttamattomasti. Hän vietti suurimman osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan uinnin kilpatreeneissä Lahden uimahalleissa.

”Pitkän altaan odotus on ollut ainoita ikäviä asioita Lahdessa. Nythän altaan pitäisi valmistua jo parin vuoden kuluttua! ”

Laura Walden asuu mielellään Lahden urbaanissa keskustassa. Hän on ihastunut kaupunkilaisten, yritysten ja kulttuurin Malski-keskukseen.­

Ystäviä Walden tapaa mielellään ravintoloissa ja kahviloissa, joista lähimmät ovat kotitalon vieressä Malskin kulttuurikeskuksessa. Keväällä 2022 samaan keskukseen avautuu uusi visuaalisten taiteiden museo, joka kiinnostaa myös Waldenia.

Walden sai viime vuoden alussa työpaikan Padasjoen peruskoulun ja lukion äidinkielenopettajana. Noin 50 kilometrin työmatka sujuu kätevästi ystävän kyydissä.

”Lahden lähellä on paljon alan töitä, joten viihdyn täällä varmasti jatkossakin.”

Päivitä näkemyksesi Lahdesta!

  • Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021.

  • European Green Capital Award on Euroopan komission järjestämä kilpailu. Ympäristöpääkaupungin tunnustus jaetaan vuosittain kaupungille, joka on ympäristöosaamisen edelläkävijä, toimii esimerkkinä muille kaupungeille sekä kehittää innovatiivisia ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Tunnustusta ei ole aikaisemmin myönnetty Suomeen.

  • Lahden tavoitteena on olla Suomen ensimmäinen hiilineutraali kaupunki vuoteen 2025 mennessä. Lahti luopui kivihiilen käytöstä keväällä 2019.

  • Lahti kokeili asukkaiden henkilökohtaista liikkumisen päästökauppaa ensimmäisenä maailmassa vuonna 2020.

  • Lahden tavoitteena on tulla jätteettömäksi kiertotalouskaupungiksi 2050 mennessä. Jo 99 prosenttia lahtelaisten kotitalousjätteestä menee hyötykäyttöön.

  • Lahdessa ratkaistaan tulevaisuuden ympäristöhaasteita yhdessä asukkaiden, yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Lahtelaiset pääsevät tekemään rohkeita ympäristötekoja vuoden jokaisena päivänä.

Lue myös: