[Mainos: Hammas Mehiläinen]Työikäisten hammaslääkärikäynnit vähentyneet – ”Asian vakavuutta ei ymmärretä” - Mehiläinen | HS.fi
MainosHammas Mehiläinen

Työikäisten hammaslääkärikäynnit vähentyneet – ”Asian vakavuutta ei ymmärretä”

MAINOS Suun tulehdus voi lisätä sairauksia, heikentää terveyttä ja vaikuttaa myös sosiaalisiin suhteisiin. Poikkeusolot ovat kerryttäneet hoitovelkaa entisestään – ammattilainen arvioi tilanteen huolestuttavaksi.


14.1. 19:05

”Yleisellä tasolla suomalaiset huolehtivat suun terveydestä huolestuttavan huonosti”, sanoo Mehiläisen suun terveyden liiketoimintajohtaja ja hammaslääkäri Tuomas Polttila.

Lähtökohtaisesti laiskoina hammaslääkärikävijöinä tunnettujen suomalaisten tarkastuskäyntien määrä on tasaisesti tippunut vuodesta 2015 lähtien. Esimerkiksi yksityisten käyntien määrä on vähentynyt työikäisillä liki 30 prosenttia viime vuosien aikana. Polttila mainitsee hoitovelan kasvavan koko ajan.

”Hoitamattomia suusairauksia on paljon. Taudit ovat kroonisia, hitaasti eteneviä ja usein oireettomia”, hän toteaa.

Polttila arvelee ongelman johtuvan osaksi tietämättömyydestä.

”Väestötasolla suomalaisilla ei ole riittävää tietoa suun terveyden merkityksestä yleisterveydelle. Lääkäriin mennään vasta kun tilanne on äitynyt pahaksi ja vaivat alkavat oireilla.”

Korona on tuonut omat haasteensa suun terveydenhuollon julkisiin palveluihin, joita tuotetaan tällä hetkellä säästöliekillä. Ainoastaan akuutit vaivat hoidetaan ja kiireettöminä pidetyt tarkastuskäynnit lykätään hamaan tulevaisuuteen.

”Tilanteessa piileviä riskejä ei aina ymmärretä”, harmittelee Polttila.

Näennäisesti oireeton tulehdus suussa voi heikentää perussairauksien hoitotasapainoa: jos esimerkiksi diabeetikon sokeritasapaino ei tahdo pysyä yllä insuliinihoidosta ja ruokavaliosta huolimatta, syynä voi olla piilevä parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus, joka kehittyy hoitamattoman ientulehduksen seurauksena. Tuoreiden tutkimusten mukaan parodontiitti myös nostaa verenpainetta ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

”Suun hiljainen tulehdus päästää koko ajan bakteereja verenkiertoon ja aiheuttaa koko elimistöön matala-asteisen tulehdustilan”, Polttila selittää mekanismia.

Tulehdustila lisää valtimoita ahtauttavan ateroomaplakin muodostumista ja nostaa riskiä sydän- tai aivoinfarktiin sekä sepelvaltimotautiin. Toisilla tulehduksen vaikutukset voivat tuntua nopeastikin, toisilla niiden kehittyminen vie vuosia.

Ientulehdus pääsee usein leviämään salakavalasti, sillä se voi olla täysin kivuton ja liki oireeton, ikenestä ajoittain vuotavaa verta lukuun ottamatta. Siihen voivat sairastua kaikenikäiset henkilöt, joskin erityisessä riskissä ovat tupakoitsijat ja diabeetikot.

”Kotikonstein tulehdusta ei voi hoitaa, vaan tarvitaan hammaslääkärin tai suuhygienistin tekemä puhdistus”, kertoo Polttila.

Parasta olisi kuitenkin ehkäistä tulehdukset ennalta – näin turvataan asianmukainen ja ajallaan tapahtuva hoito myös muiden sairauksien yhteydessä.

”Tulehdus suussa ja sen aiheuttama kohonnut riski bakteeritulehdukseen muualla elimistössä on usein este esimerkiksi keinonivelleikkaukselle ja erilaisille sydänoperaatioille”, Polttila valottaa.

Hammaslääkäriliiton suositus on, että hampaat harjattaisiin kahdesti päivässä fluoripitoisella hammastahnalla, eikä hammasvälien lankauksestakaan olisi haittaa. Monella onkin tässä parantamisen varaa.

”Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan jopa 45 prosenttia miehistä ei harjaa hampaitaan kuin korkeintaan kerran päivässä. Naisillakin vastaava luku on peräti 17 prosenttia”, avaa Polttila aihetta.

Hän huomauttaa, että pahanhajuinen hengitys ja huonossa kunnossa olevat ikenet ja hampaat voivat tulehdusten lisäksi kuormittaa myös sosiaalisia suhteita, estäen henkilöä esimerkiksi elehtimästä ja hymyilemästä itselleen luontaisella tavalla.

”Suun terveydellä on valtava vaikutus hyvinvointiin varsin monella tasolla. Siihen nähden on harmillista, miten alihoidettu asia on”, Polttila toteaa.

Hän korostaa huolellisen kotihoidon merkitystä, mutta muistuttaa myös hammaslääkärikäyntien merkityksestä suun perusterveyden kulmakivenä.

”Hammaslääkärin tarkastuksessa kannattaa käydä säännöllisesti, mieluiten kerran vuodessa, jos haluaa varmistua siitä, että suu on terve ja sitä kautta kokonaishyvinvointi ja yleisterveys suojattu.”

Lue lisää suun terveyden vaikutuksista hyvinvointiin!

Varaa hammastarkastus tarjoushintaan 49 € (norm. 69 €) *kampanjakoodilla SUUJASEURAUS. Tarjous on voimassa 28.2.2021 mennessä tehtyihin ajanvarauksiin.

* Lisäksi veloitetaan poliklinikkamaksu 23,60 €. Hinta ei sisällä mahdollisia röntgenkuvia.

Lue myös: