[Mainos: Mehiläinen] Digitaalisten terveyspalveluiden osuus kasvaa – ”Lääkärin tavoittaa mihin tahansa aikaan vuorokaudesta” - Mehiläinen | HS.fi
MainosMehiläinen

Digitaalisten terveyspalveluiden osuus kasvaa – ”Lääkärin tavoittaa mihin tahansa aikaan vuorokaudesta”

MAINOS Etävastaanotot tarjoavat apua terveyshuoliin matalalla kynnyksellä. Digitaalisten palveluiden yleistyminen on saanut varsinkin keski-ikäiset miehet avautumaan huolistaan.


11.2. 13:47

Essi Kainonen tottui kasvaessaan siihen, että kun jokin äkillinen huoli tai reseptin tarve perheessä iski, soitettiin tutulle sukulaislääkärille joka auttoi asiassa.

”Sittemmin havaitsin, ettei kaikilla olekaan omaa, tuttua lääkäriä jonka kanssa olisi saanut näppärästi tällaiset pienet jutut hoidettua”, Mehiläisen Digiklinikan vastaavana lääkärinä toimiva Kainonen kertoo nyt.

Peruspotilas saattoi kokea hoitoon hakeutumisen ja vastausten saamisen lääkäriltä työlääksi. Kainonen ajatteli jo opiskeluaikanaan, että siihen pitäisi saada muutos.

”Nyt etäpalvelut mahdollistavat, että lääkäri kulkee tavallaan mukana ja häneen voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä juuri silloin, kun avulle on tarve”, Kainonen kertoo.

Mehiläisen Digiklinikan vastaava lääkäri Essi Kainonen.­

Lääkäripalvelujen digitalisaatio on kiehtonut Kainosta pitkään. Hän oli ensimmäisten joukossa mukana etälääkäripalveluita tarjonneessa kasvuyrityksessä, kun alan varsinainen digiloikka vielä odotti tulemistaan. Nyt esimerkiksi Mehiläisen sähköisellä Oma Mehiläinen -palvelulla on yli miljoona käyttäjää.

”Korona on osoittanut, että digitaalinen terveyspalvelu pääsee paikkoihin, joihin terveyspalvelut normaalisti eivät pääse”, toteaa Mehiläisen digitaalisten terveyspalveluiden johtaja Ossi Laukkanen.

Pandemia on tavallaan pakottanut kohtaamaan etäpalveluihin aiemmin kohdistuneet ennakkoluulot. Koronaan liittyneen etäasioinnin myötä moni onkin todennut Digiklinikan turvalliseksi ja toimivaksi kanavaksi ja palannut asiakkaaksi muissa asioissa.

”Verrattuna vuoden takaiseen, käyttäjämäärä muissa kuin hengitystieoireita koskevissa asioissa on yli tuplaantunut”, Laukkanen kertoo.

Korona myös laittoi Mehiläisen digipalvelut niin sanotusti happotestiin.

”Esimerkiksi verkkoajanvaraus, turvallinen verkkoympäristö, Digiklinikka ja Oma Mehiläinen -sovellus olivat olemassa jo ennen koronakriisiä”, Laukkanen kertoo.

”Suurimmaksi haasteeksi muodostui nopeasti skaalata toiminnot sille suurelle massalle, joka yhtäkkiä kevään epidemian johdosta tarvitsi näitä palveluita.”

Mehiläisen digitaalisten terveyspalveluiden johtaja Ossi Laukkanen.­

Laukkanen kehitti tiiminsä kanssa teknisiä ratkaisuja ja optimoi palveluita kestämään kuormituksen, samalla kun Kainosen johdolla Digiklinikalle rekrytoitiin sata uutta lääkäriä muutamassa viikossa.

”Joku ehkä ajattelee, että mikäs siinä laittaa lääkäreitä chattiin vähän juttelemaan”, Kainonen kertoo ennakkoluuloista. Hän itse kokee, että asia on oikeastaan päinvastoin.

”Juuri sähköisessä asioinnissa empatia ja kohtaamisen tunne ovat entistä tärkeämpiä. Lääkärin tulee toimia paitsi hyvien periaatteiden, myös voimassa olevien ohjeistusten, kriteerien ja määräysten pohjalta varmistaen osaltaan asiakkaalle sujuvan ja turvallisen palvelupolun.”

Laukkanen ja Kainonen ovat ilahtuneita siitä, että digitaalisten palveluiden yleistyminen vaikuttaa madaltaneen ihmisten kynnystä ottaa yhteyttä lääkäriin. Mehiläisen tilastoista näkee esimerkiksi, että yleensä nihkeästi vastaanottoaikoja varaavat keski-ikäiset miehet ottavat entistä herkemmin yhteyttä juuri digikanavaa hyödyntäen.

”Sähköisten palveluiden ei ole tarkoitus kokonaan korvata kasvokkain kohtaamista”, huomauttaa Kainonen ja sanoo, että moni vaiva vaatii fyysistä tutkimista ja lähempää tarkastelua.

”Mutta jo se, että pääsee nopeasti ja helposti keskustelemaan terveydenhoitoalan ammattilaisen kanssa, kysymään mielipidettä ja käsittelemään tilannetta, vie eteenpäin.”

Varsinkin mielenterveyteen liittyvissä asioissa avun on hyvä olla saatavilla silloin, kun sitä tarvitaan. Mehiläisen Digiklinikka onkin avoinna kellon ympäri. Yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen saa vaikkapa kotisohvalta keskellä aamuyötä, jos jokin terveyteen liittyvä asia pyörii mielessä tai vointi askarruttaa.

”Ammattilaisen kanssa keskustellessa saa varmasti ajantasaista ja todenmukaista tietoa verrattuna siihen, että lähtisi pikkutunneilla kyselemään tilannearviota hakukoneelta tai keskustelupalstoilta”, Laukkanen toteaa.

Sähköisissä palveluissa Kainonen ja Laukkanen näkevät paljon tulevaisuuden mahdollisuuksia.

”Meillä voisi olla digikanavassa täysiverinen, päivystyksellisen mallin lääkärikeskus, joka tarjoaa laajasti myös erikoislääkäripalveluita”, innostuu Laukkanen aiheesta.

Myös yhteistyötä erilaisten mittauslaitteiden ja Oma Mehiläinen -sovelluksen välillä kehitetään.

”Voisimme olla entistä enemmän mukana asiakkaan arjessa ja tukea terveyden ennaltaehkäisevässä hoidossa esimerkiksi huomauttamalla muuttuneista arvoista tai muistuttamalla terveystarkastuksista”, Kainonen visioi.

”Haluaisin, ettei asiakkaalle jää käynnin jälkeen olo että kiitos ja hei, se oli siinä, vaan että yhteys ja tunne välittämisestä säilyy.”

Tutustu Mehiläisen Digiklinikkaan!

Lue myös: