[Mainos: Nespresso] Uusi tapa viljellä pelasti kuihtuvan kahvialueen – Joseph Kiribmwan unelma omasta talosta toteutuu - Nespresso - kumppaniosio | HS.fi
MainosNespresso

Uusi tapa viljellä pelasti kuihtuvan kahvialueen – Joseph Kiribmwan unelma omasta talosta toteutuu

MAINOS Ugandalainen kahvinviljelijä Joseph Kiribmwa ansaitsee viimein riittävästi rahaa rakentaakseen oman talon. Hän otti osaa koulutusohjelmaan, jonka tietoa jaetaan naapureillekin.

Joseph Kiribmwa otti osaa Nespresson järjestämään koulutukseen, jonka avulla hän oppi uusia viljelytapoja.


28.5.2020 15:42

Aiemmin ajatus omasta kodista ei ollut mahdollinen, sillä sukutilalla ollut kahviviljelmä kituutti eikä työ lyönyt leiville. Itse asiassa arabica-kahvilajikkeen tuotanto oli lopetettu kannattamattomana jo aiemmin.

”Isäni, kuten muutkaan hänen sukupolvensa edustajat, eivät tienneet, miten kahvia kasvatetaan”, Kiribmwa kertoo.

Vanhat menetelmät jäivät historiaan, kun Kiribmwa otti osaa Nespresson järjestämään koulutukseen, jonka avulla hän oppi uusia viljelytapoja.

Kahvinviljely Kiribmwan tilalla on jälleen kannattavaa.

Kahvinviljely tilalla on jälleen kannattavaa. Kiribmwan omistamalla maalla sijaitsee parhaillaan 500 kahvipuuta, jotka voivat hyvin. Aiemmin työntekijöillä oli tapana poimia kahvipensaasta kaikki marjat, mutta nyt poimittavaksi kelpaavat vain kypsät, kauniin tummanpunaiset yksilöt.

Paikalliset viljelijät ovat oppineet, kuinka sato pysyy laadukkaana koko pitkän myyntiprosessin ajan. Viljelijät ovat opetelleet myös työnsä kannalta olennaisia liiketoimintataitoja, kuten kirjanpitoa.

”Tämä parempi tapa työskennellä merkitsee sitä, että pystyn ansaitsemaan tarpeeksi rahaa aloittaakseni taloni rakentamisen”, mies iloitsee.

Joseph Kiribmwan tarina on vain yksi onnistumisista, joita Nespresso on ollut vauhdittamassa eri puolilla maailmaa. Nespresso on tehnyt työtä kahvinviljelyn elpymiseksi muun muassa Zimbabwessa, Puerto Ricossa ja Kolumbiassa.

Paikallisten yhteisöjen auttamiseksi Nespresso perusti jo 17 vuotta sitten AAA Sustainable Quality™ -ohjelman, ja vuonna 2019 lanseerattu Reviving Origins -ohjelma on jatkoa pitkäjänteiselle työlle.

Nespresso on vienyt apuaan erityisesti sinne, missä kahvinviljelijöiden elinkeino on kärsinyt sotien, ilmastonmuutoksen, toimimattomien viljelymenetelmien, luonnonkatastrofien tai poliittisten levottomuuksien vuoksi.

Tuorein esimerkki onnistumisista on Uganda, jossa Ruwenzori-vuoriston kahvinviljelyn tulevaisuus näyttää jälleen valoisalta.

Nespresso tekee yhteistyötä vuoristossa maatalousyritys Agri Evolven kanssa. Yrityksen toimitusjohtaja Jonny Rowland iloitsee, että paikallisilla viljelijöillä on mahdollisuus tarjota korkealaatuista kahviaan maailmalle.

”Samalla paikallisten kotitalouksien tulot kasvavat, mikä antaa koko yhteisölle luottamusta tulevaan”, Rowland sanoo.

Käytännössä oppia jaetaan paikallisten agronomien avulla, jotka voivat näyttää esimerkkiä vaikkapa kahvipensaiden leikkaamisessa tai siinä, miten maata hoidetaan niin, ettei eroosio uhkaa. Yhteistyö voi merkitä myös vesihuoltoon satsaamista tai uusien vettä säästävien vesimyllyjen rakentamista.

Nespresso tarjoaa apuaan alueilla, joissa kahvinviljely on uhattuna konfliktien, taloudellisten haasteiden tai ympäristökatastrofien takia

Lopputulokset puhuvat puolestaan. Nespresson koulutusohjelmaan on ottanut osaa yli 2 000 paikallista viljelijää, ja parantuneiden satojen ansioista jotkut viljelijät ovat voineet muuttaa perinteisistä majoistaan parempiin taloihin, lähettää lapsensa kouluun tai monipuolistaa tulonlähteitään.

Ugandassa kahvia viljelevä Joseph Kiribmwa on niin tyytyväinen työnsä tuloksiin, että hän on alkanut jakaa oppejaan myös naapureilleen. Kahvinviljely alueella, jossa viljely oli pysähdyksissä pitkään, on elpynyt laajemmin.

Tänä vuonna lanseerattu erikoiserä AMAHA awe UGANDA -kahvia on konkreettinen esimerkki työstä, jota vuoristossa on tehty.

Kun kahvinjuojat ympäri maailmaa saavat nautittavakseen tätä Ruwenzori-vuoristossa viljeltyä arabica-lajiketta, he voivat olla varmoja, että kahvi on maistuvaa ja samaan aikaan eettistä. Viljelijä on saanut työstään kunnon korvauksen.

Kiribmwaa hymyilyttää, sillä hän saa tuoda iloa ja rakkautta maailmaan työnsä kautta.

”Sydämeni on mukana siinä mitä teen. Olen todella ylpeä kahvistani.”

Miten kupillinen laadukasta kahvia saadaan?

• Nespresso perusti 17 vuotta sitten AAA Sustainable Quality™ -ohjelman yhteistyössä kansalaisjärjestö Rainforest Alliancen kanssa, joka tunnetaan ympäristösertifioinneistaan. Ohjelmiensa ansiosta Nespresso on auttanut muun muassa sisällissodasta kärsinyttä Etelä-Sudania elvyttämään kahviteollisuuttaan ja nostanut Suluja ti South Sudan -kahvin maan toiseksi suurimmaksi vientituotteeksi vuosina 2015 ja 2016.

• Ohjelmien avulla Nespresso tarjoaa apuaan alueilla, joissa kahvinviljely on uhattuna konfliktien, taloudellisten haasteiden tai ympäristökatastrofien takia. Ohjelmien tavoitteena on suojella luontoa, tarjota viljelijöille järkevä elanto työstään ja taata, että paikoin uhanalainen kahvinviljely jatkuu tulevaisuudessakin.

• Vuonna 2019 lanseerattu Reviving Origins -ohjelma on jatkoa pitkäaikaiselle työlle. Onnistunutta yhteistyötä on tehty Ugandan lisäksi Itä-Zimbabwessa ja Kolumbian Caquetássa, Itä-Zimbabwessa sadot ovat lisääntyneet ohjelman avulla yhdeksän prosenttia. Vuosina 2018–2019 Kolumbian Caquetássa sadot lisääntyivät kymmenen prosenttia.

Kupillinen laadukasta kahvia voi tuoda lisäarvoa niin yhteiskuntaan kuin ympäristöönkin – lue lisää.

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat Nespresso - kumppaniosio