[Mainos: Nespresso] Tiesitkö? Alumiinin kierrätys on ekoteko – käytetyistä kahvikapseleista saa vaikka polkupyörän - Nespresso - kumppaniosio | HS.fi
MainosNespresso

Tiesitkö? Alumiinin kierrätys on ekoteko – käytetyistä kahvikapseleista saa vaikka polkupyörän

MAINOS Saako käytetyt kahvikapselit heittää metallinkierrätykseen, vaikka niiden sisällä on kahvia? Kahvihuoneiden ikuisuuskysymykseen on selkeä vastaus.

Kun valitsee kierrätetyn alumiinin, säästää 95 prosenttia energiaa verrattuna neitseelliseen materiaaliin.


20.5.2021 13:16

Käsi sydämelle: kuinka usein sinulta lipsahtaa maitotuotteen metallikansi, folio, pussinsulkija tai muu alumiinituote roskikseen? Pienet pakkaukset ajautuvat helposti sekajätteeseen, vaikka alumiinin kierrättämiseen on poikkeuksellisen painavat syyt.

“Alumiinin kierrätys on todellinen ekoteko!” sanoo Suomen metallipakkausten kierrätyksestä vastaavan Mepakin toimitusjohtaja Satu Estakari.

Ensinnäkin uuden alumiinin valmistaminen vie aina enemmän energiaa.

“Kun valitsee kierrätetyn alumiinin, säästää 95 prosenttia energiaa verrattuna neitseelliseen materiaaliin.” Toiseksi, alumiinin heittäminen sekajätteeseen voi aiheuttaa vahinkoja. Suomessa sekajäte pääsääntöisesti poltetaan. Metalli ei pala. Se kuormittaa polttolaitoksen tekniikkaa aiheuttaen pahimmassa tapauksessa arinan eli tulipesän ilma-aukkojen tukkeutumista, jolloin polttoprosessiin voi tulla häiriöitä.

“Siksi olisi hirmuisen tärkeää saada kaikki alumiini metallijätteeseen. Mieti saunanpesää – ei sinnekään heitetä metallia”, Satu Estakari havainnollistaa.

Kahvikapselissa alumiini takaa sen, että kahvi pysyy tuoreena ja maku on virheetön.

Suomessa alumiinin ja muiden metallien kierrätys on tehty helpoksi, sillä kaiken pienmetallin voi pudottaa samaan kierrätyspisteeseen. Jätelain mukaan metallituotteiden valmistajat ja maahantuojat ovat velvoitettuja hoitamaan tuotteiden kierrätystä. Mepak vastaa tämän metallikierrätyksen organisoinnista Suomessa. Käytännössä se tarkoittaa 1850 Rinki-ekopisteen sekä yrityspakkausten terminaaliverkoston hoitamista. Monessa kunnassa verkostoa täydentävät kuntien omat metallikierrätyspisteet.

Estakarin mukaan metalli on loistava kierrätystuote, sillä se voi kiertää käytännössä ikuisesti. Kun kierrätysauto on tyhjentänyt metallinkierrätyspisteen, se ajaa terminaaliin, jossa metalli punnitaan. Sieltä kaikki metalli menee murskaamoon, ja vasta murskauksen jälkeen metallilaadut erotellaan toisistaan. Kun erottelu on tehty, metallit jatkavat matkaansa sulattamoon ja valimoihin.

Alumiini sopii täydellisesti kierrätykseen, mutta se on myös erinomainen pakkausmateriaali. Esimerkiksi kahvikapselissa alumiini takaa sen, että kahvi pysyy tuoreena ja maku on virheetön. Tiivis alumiinikapseli suojaa tehokkaasti valolta ja kosteudelta, ja kahvin aromit säilyvät näin parhaimmillaan.

Kierrätetty alumiini palaa käyttöön uutena kahvikapselina, juomatölkkinä tai vaikkapa polkupyöränä.

Entä käytetyt kahvikapselit – saako ne laittaa metallinkeräykseen?

“Käytetyt kahvikapselit saa ja pitää laittaa metallinkierrätykseen. Asiaa on meillä tutkittu, ja kahvin määrä on niin pieni, että se ei haittaa kierrätysprosessissa”, Estakari sanoo.

Monen kerrostalon pihalla nököttävissä metallikeräyslaatikossa kielletyiksi mainitut “kahvipussit” eivät siis viittaa kapseleihin vaan isompiin kahvipapupusseihin.

Kapseleihin jäänyt kahvi päätyy muovin, etikettien ja muun ei-metallisen massan mukana pääsääntöisesti poltettavaksi jätteeksi. Kaikki alumiini saadaan talteen, joten polttoon päätyy todellakin vain pelkkä käytetty kahvinpuru.

Kun kierrätetty kahvikapseli on käsitelty, siitä saatu kierrätysalumiini sekoitetaan uuteen alumiiniin. Levystä voi syntyä vaikka juomatölkki, makaronilaatikon vuoka, uusi kahvikapseli tai vaikkapa veneen runko. Vaikuttavin Satu Estakarin näkemä lopputuote oli Nespresson ja ruotsalaisen Vélosophy-pyörämerkin valmistama Re:Cycle-polkupyörä, jonka rungon valmistukseen on käytetty 300 kierrätettyä Nespresson Original -kahvikapselia.

“Vaikka se olikin erikoistuote, se näytti hyvin alumiininkierrätyksen merkityksen.”

Metallipakkausten kierrätysprosentti Suomessa on 85 prosenttia (2019). Tulevaisuudessa kierrätystavoitteet kiristyvät ja tällöin myös alumiinin kierrätysprosenttia seurataan erikseen. Velvoite tulee EU-direktiivistä. Jätelakia ollaan uudistamassa ja sen arvioidaan tulevan voimaan heinäkuussa. Alumiinista tulisi olla kierrätettynä puolet vuoteen 2025 mennessä.

“Suomessa alumiinikierrätyksen tavoitteet ovat kireämmät kuin muualla EU:ssa, mutta uskon tavoitteen olevan saavutettavissa. Pantilliset alumiiniset juomatölkit kiertävät jo nyt valtavan hyvin”, Estakari arvioi.

Alumiinipakkausten sisältämästä metallista noin neljännes on tällä hetkellä kierrätettyä.

Kun siis ensi kerran olet heittämässä kermaviilipurkin metallikantta, tuikkukynttiläkuppia, kahvikapselia tai muuta metallia sekajätteeseen, mieti hetki. Haluatko, että se sulaa ja jumahtaa polttolaitoksen arinaan? Vai kenties palaa käteesi uutena kahvikapselina, juomatölkkinä tai polkupyöränä ja auttaa siten vähentämään luonnonvarojen tuhlausta?

Ideaalitilanteessa kaikki alumiini saataisiin kiertoon. Uuden jätelain myötä tämä on entistä helpompaa, sillä lakiehdotuksen mukaan metallinkierrätys pitäisi järjestää kiinteistöille, joissa on viisi huoneistoa tai enemmän.

“Ja jos omassa pihassa ei ole metallinkierrätystä, kaupan pihassa yleensä on. Syitä kierrättämättä jättämiselle ei oikeastaan ole”, Estakari muistuttaa.

Tiesitkö?

  • Nespresso tavoittelee toiminnassaan hiilineutraaliutta vuonna 2022.

  • Suomessa Nespresso kuuluu Ringin kautta metallipakkausten kierrätyksen tuottajayhteisöön.

  • Nespresson kahvikapselit valmistetaan jo nyt osittain kierrätetystä alumiinista.

  • Tutustu tarkemmin

Alumiinisen kahvikapselin kierrätys kannattaa.

Vinkki:

Etkö tiedä, onko pakkaus metallia?

Voit tehdä rypistystestin: Purista pakkausta nyrkissäsi. Jos se ei palaudu takaisin muotoonsa, se on todennäköisesti metallia. Jos se palautuu, se on todennäköisesti muovia. Mikäli olet epävarma, lajittele jäte sekajätteeseen. Jos pakkauksen eri osat voidaan irrottaa toisistaan, eri materiaalit laitetaan aina omiin keräysastioihinsa.

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat Nespresso - kumppaniosio