[Mainos: Nespresso] Kylmä kahvi on nyt huipputrendikästä – Ruotsalainen kahviguru nauttii suomalaisten suosikista - Nespresso - kumppaniosio | HS.fi
MainosNespresso

Kylmä kahvi on nyt huipputrendikästä – Ruotsalainen kahviguru nauttii suomalaisten suosikista

MAINOS Ruotsalainen kahviasiantuntija kertoo, miten kahvimakua voi kehittää vastuullisuutta unohtamatta. Ja missä pääsee kokeilemaan kahvia, jossa maistuu banaani ja croissant?

Pohjolassa juodaan eniten kahvia maailmassa. Muissa Pohjoismaissa juodaan eniten keskitummaa tai tummaa paahtoa, Suomessa taas vaalea paahto on kansansuosikki.


31.5. 9:48

Trendikkäin kahvi on nyt vaaleaa, viileää ja vastuullista – ainakin jos ruotsalaista Mikael Anderssonia on uskominen. Hänelle kahvi on sekä työ että teini-iästä asti jatkunut rakas harrastus. Andersson vetää Nespresson pohjoismaista kahvilähettiläiden tiimiä ja suhtautuu juomaan intohimoisesti.

”Maailma on täynnä erilaisia kahveja. Makuun vaikuttaa niin moni asia: esimerkiksi maaperä, viljely, käsittely ja paahtoaste. On jopa tehty tutkimuksia siitä, että kuppi tai lasi, josta kahvinsa juo, vaikuttaa makuun”, Andersson kertoo.

Pohjolassa juodaan eniten kahvia maailmassa. Siinä missä muissa Pohjoismaissa särvitään keskitummaa tai tummaa paahtoa, Suomessa vaalea paahto on kansansuosikki.

”Pakko myöntää, että itsekin pidän enemmän vaaleasta. Siinä on enemmän löydettävää. Kahvi ilmaisee itseään niin monin tavoin. Se jaksaa kiehtoa vuodesta toiseen.”

Mikael Andersson ei ole intohimoineen yksin, sillä maailmalla on paljon kahvibongareita, jotka metsästävät jatkuvasti uusia kahvilaatuja. Ruotsissa bongauksesta on kehittynyt jo ilmiö.

”Käydään mikropaahtimoissa ja etsitään superkalliita kahveja sekä erikoisia sekoituksia. Esimerkiksi Jamaican Blue Mountain on yksi maailman parhaista kahveista, jota moni himoaa.”

Maailman kallein kahvi on Panama Geisha -laatua. Kupillinen maksaa useita kymmeniä euroja.

Erikoiserät ovat kuitenkin edelleen harvojen herkkua. Nopeimmin kasvava kahvitrendi on kylmät kahvit, kuten jääkahvit ja cold brew. Cold brew’ssä vettä ei kuumenneta lainkaan, vaan kahvi saa seistä vedessä 12–24 tuntia ennen filtteröintiä ja tarjoilua, joka tapahtuu kylmänä tai huoneenlämpöisenä.

Yhteiskunnallisesti vaikuttavin trendi kahveissa on kestävä kehitys. Erikoisintakaan kahvia ei haluta hinnalla millä hyvänsä.

”Kahvin makukomponentit muuttuvat erilaisiksi, kun vesi ei ole kuumaa. Cold brew’hin kannattaa käyttää vaaleaa tai korkeintaan keskitummaa kahvia, jotta siitä ei tule kitkerää”, Andersson vinkkaa.

Anderssonin mukaan uusi sukupolvi suhtautuu kahviin ennakkoluulottomasti. Kahvia voi juoda ruuan yhteydessä ja kofeiinitonta versiota nauttia mihin aikaa vuorokaudesta vain – mausta tinkimättä. Myös kahvin käyttö cocktaileissa, ruuanlaitossa ja leivonnassa yleistyy. Kahvi on löytänyt tiensä myös maustesekoituksiin.

Yhteiskunnallisesti vaikuttavin trendi on kuitenkin kestävä kehitys. Erikoisintakaan kahvia ei haluta hinnalla millä hyvänsä.

”Pohjoismaissa kuluttajat haluavat tietää hyvinkin tarkasti, mistä kahvi tulee ja miten. Asiakas haluaa varmistua siitä, ettei juoman valmistus vahingoita ketään tai mitään.”

Esimerkiksi indonesialainen Kopi Luwak -kahvi on aiheuttanut keskustelua. Monet ihastuivat vuosia sitten kahviin, jota valmistettiin syöttämällä sivettikissoille kahvipapuja. Ne fermentoituivat kokonaisina kissojen vatsassa ja niihin kehittyi erikoinen maku. Suosion kasvaessa kissojen hyvinvointi unohtui ja kahvia alettiin tuottaa eettisesti kyseenalaisin menetelmin.

Nespresso tekee paljon vastuullisuustyötä kahvinviljelyalueilla. Reviving origins -hankkeessa elvytetään paikallista kahvintuotantoa.

”Kopi Luwak on hyvä esimerkki siitä, että kannattaa tutustua kahvin taustoihin ennen ostamista”, Andersson sanoo.

Nespresso tekee paljon vastuullisuustyötä kahvinviljelyalueilla. Reviving origins -hankkeessa elvytetään paikallista kahvintuotantoa.

Esimerkiksi Kolumbiassa on palautettu laadukas kahvintuotanto Caquetán alueelle, joka oli pitkään sissien hallussa. Toinen esimerkki on Zimbabwe, jonka Mugaben hallinto pudotti kahvikartalta pitkäksi aikaa. Anderssonin mukaan Zimbabwessa edes paikalliset eivät välttämättä muista, miltä oman maan kahvi maistuu.

Master Origins -hankkeessa puolestaan koulutetaan viljelijöitä, jotta kahvin laatu säilyy korkeana ja kahvi maistuu siltä kuin pitääkin. Hankkeita on käynnissä myös muun muassa sertifioinnin, ekologisen viljelyn ja viljelijöiden eläkkeiden turvaamisen tiimoilta.

”Autamme ihmisiä kehittymään kahvinviljelyssä, autamme paikallista aluetta ja samalla tuotamme maailmalle uusia kahveja”, Mikael Andersson tiivistää.

Jos omaa suomalaisen vaaleaan paahtoon perustuvaa kahvimaailmankuvaa haluaa kasvattaa trendikkäästi ja vastuullisesti, mikä olisi ensi askel?

Kahvia pääsee maistamaan myös Nespresson liikkeissä, joissa on nyt kesän kynnyksellä tarjolla rajoitettu erä viljelijäyhteistyönä tuotettua La Cumplida Refinada -kahvia Nicaraguasta.

”Kannattaa mennä hyvään kahvilaan tai pienpaahtimoon, maistaa rohkeasti ja pyytää henkilökuntaa kertomaan kahvista. Siten oppii kiinnittämään huomiota oikeisiin asioihin ja oppii mistä maku syntyy.”

Kahvia pääsee maistamaan myös Nespresson liikkeissä, joissa on nyt kesän kynnyksellä tarjolla rajoitettu erä viljelijäyhteistyönä tuotettua La Cumplida Refinada -kahvia Nicaraguasta.

”Siinä on todella eksoottisia makuja: granaattiomenaa, ananasta, banaania ja fermentoinnin tuloksena myös croissantia. Melkein putosin tuolilta kun maistoin. Ja minä olen sentään maistanut aika monta eri kahvia”, Mikael Andersson nauraa.

Tiesitkö?

  • Nespresson vakiovalikoimasta 100 prosenttia on AAA Sustainabe Origin -sertifioitu.

  • Kahvista 56 prosenttia tulee tiloilta, jotka ovat saavuttaneet kestävän kehityksen Rainforest Alliance / Fairtrade -sertifikaatin.

  • Nespresson verkostoon kuuluu 110 000 kahvinviljelijää ympäri maailman.

  • Suomessa asuvat maailman ahkerimmat kahvinjuojat. Vuotuinen kahvinkulutuksemme on 12 kiloa henkeä kohden. Lähelle kymmentä pääsevät myös muut Pohjoismaat. Eurooppalainen keskikulutus on 5,5 kiloa henkilöä kohden.

  • Tutustu tarkemmin

Luitko jo nämä?

Tuoreimmat Nespresso - kumppaniosio