[Mainos: Plan International Suomi] Koulunkäynnille on yhä useita esteitä – 33-vuotias Tatu Virtanen: ”Kaikki iskät tukemaan tyttöjä!” - Plan | HS.fi
MainosPlan International Suomi

Koulunkäynnille on yhä useita esteitä – 33-vuotias Tatu Virtanen: ”Kaikki iskät tukemaan tyttöjä!”

MAINOS Kahden lapsen isä on lahjoittanut vuosia rahaa kehittyvien maiden tyttöjen elämän parantamiseen. Lapset tarvitsevat apua edelleen.

Tatu Virtanen toivoo kaikkien muidenkin sellaisten ihmisten lähtevän tyttösponsoreiksi, jotka kantavat huolta esimerkiksi väestönkasvusta ja maapallon kantokyvystä.


4.5. 21:43

33-vuotias helsinkiläinen Tatu Virtanen haluaa vaikuttaa siihen, että kehittyvien maiden tytöt pääsevät kouluun. Tyttöjen oikeuksien edistämisestä hyötyvät lopulta kaikki.

Siksi Virtanen on tukenut yli kymmenen vuotta Plan International Suomen työtä. Hän on kuukausittain lahjoittava tyttösponsori.

”Ajattelen, että se on kuin Netflixin tilaaminen, mutta tyttösponsorointi takaa jatkuvan työn tyttöjen hyväksi”, Virtanen sanoo.

”Jonain päivänä tytöt kasvavat äideiksi, jotka osaavat kertoa omille lapsilleen koulutuksen tärkeydestä. Minua motivoi sukupolvien yli ulottuva hyvän monistuminen. Se on kuin korkoa korolle.”

Planin tyttösponssi on tullut Virtaselle entistä tärkeämmäksi sen jälkeen, kun hänestä tuli pienen tytön isä.

 ”Se summa, joka kullakin on annettavanaan, on juuri se oikea.”

Tuotantotalouden diplomi-insinööri työskentelee it-alan kasvuyrityksessä. Tällä hetkellä hän on koti-isänä 3,5-vuotiaalle pojalle ja 1,5-vuotiaalle tytölle.

”Olen oppinut, että arvokkaimmat asiat elämässä ovat niin lähellä, että ne voi olla vaikea nähdä.”

Lasten syntymät ovat vaikuttaneet siihen, kuinka Virtanen kokee lasten oikeudet tunnetasolla. Aikaisemmin hän pystyi katsomaan kuvia kriisialueiden lapsista, mutta nyt se tekee melkein liian kipeää.

”Jos tuskan kokemus synnyttää ihmisissä halua edistää lasten oikeuksia, niin hyvä. Halu auttaa voi tietenkin syntyä myös positiivisista asioista, kuten omista lapsista.”

Virtanen tietää, että kehitysyhteistyön vaikutukset ovat hitaita.

 ”Minua motivoi sukupolvien yli ulottuva hyvän monistuminen. Se on kuin korkoa korolle.”

”Ongelmat eivät ole ratkenneet kymmenessä vuodessa. Asenteisiin vaikuttaminen vaatii vuosikausien työn, ja siksi tarvitaan myös pitkäjänteistä tukea.”

Virtanen haluaa kannustaa muitakin lähtemään tyttösponsoreiksi.

”Kaikki iskät tukemaan tyttöjä! Tyttöjen tukeminen on miehekästä hommaa. Se summa, joka kullakin on annettavanaan, on juuri se oikea.”

Virtanen haluaa olla omille lapsilleen esimerkkinä siitä, että muita ihmisiä on autettava. Niin kuin opetti myös hänen oma äitinsä.

”Koulutuksen ansiosta tytöt pystyvät pitämään itsestään huolta. He pystyvät pitämään kiinni omista oikeuksistaan. Koulutus takaa tytöille mahdollisuuden taloudelliseen toimeentuloon, mikä edistää sukupuolten tasa-arvoa.”

Virtanen pitää tyttösponsorina lahjoittamista helppona vaihtoehtona. Hän voi luottaa siihen, että Planin kehitysyhteistyön ammattilaiset osaavat parantaa tyttöjen asemaa.

 Planin tavoitteena on saada aikaan muutos: korvata tabut tiedolla ja pitää tytöt koulussa, kuun jokaisena koulupäivänä.

Koulutukselle on yhä useita esteitä, joista osa ei tule kaikille edes mieleen. Esimerkiksi kuukautiset ovat yksi syistä, joiden takia tytöt eivät pääse kouluun.

800 miljoonalla ihmisellä on tänään kuukautiset. Silti miljoonilla tytöillä ja naisilla on merkittäviä vaikeuksia huolehtia kuukautisterveydestään. He joutuvat kuukautisten vuoksi häpäisyn, eristämisen ja kiusaamisen kohteiksi.

Monissa paikoissa kuukautiset ovat edelleen tabu, josta ei puhuta. Kuukautismyytit ja tiedonpuute kuukautisista aiheuttavat ongelmia.

Tyttösponsorien tuella Plan tekee työtä kuukautishäpeän poistamiseksi. Kuvassa Planin seksuaali- ja lisääntymisterveystyön asiantuntija Henry Salas Lazo.

Kuukautisiin liittyvät haasteet ovat lisääntyneet koronapandemian aikana. Keskeisimpiä niistä ovat pula kuukautissuojista, hintojen nousu, puutteellinen hygienia sekä vaikeudet saada tietoa kuukautisterveydestä.

”Riittämätön kuukautisterveys, hygieniamahdollisuudet ja eristävät kuukautisperinteet estävät elämästä arkea. Tämä vaikeuttaa tyttöjen koulunkäyntiä ja oikeuksien toteutumista sekä vaikuttaa koko yhteisöön”, sanoo Planin seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien asiantuntija Henry Salas Lazo.

Tyttösponsorien tuella Plan tekee työtä kuukautishäpeän poistamiseksi ja varmistaa kuukautissuojien saatavuuden. Plan auttaa tyttöjä muun muassa jakamalla hygieniatarvikkeita, rakentamalla kouluihin kunnollisia ja lukollisia vessoja sekä opettamalla tytöille kuukautishygieniaa.

Plan puhuu koulujen kuukautisterveyskerhoissa tyttöjen ja poikien kanssa kuukautisista sekä poistaa niihin liittyviä ennakkoluuloja. Nuoret toimivat itse sanansaattajina ja kertovat kuukautisista muille. He myös valmistavat itse kestokuukautissuojia.

Planin tavoitteena on saada aikaan muutos: korvata tabut tiedolla ja pitää tytöt koulussa, kuun jokaisena koulupäivänä.

Kansainvälistä kuukautispäivää vietetään 28.5.

Lue lisää tyttösponssi-kuukausilahjoituksesta

Lue myös: