MainosPlan International Suomi

Yllättäviin asioihin vaikuttamalla saadaan aikaan muutos: ”Näin tytöt voivat tulla kouluun menkoista huolimatta”

MAINOS Kirjailija ja viestintäyrittäjä Satu Rämö haluaa rahoittaa merkityksellistä työtä kuukautishäpeän poistamiseksi. Esimerkiksi Ugandan maaseudulla suljettavat vessanovet eivät ole itsestäänselvyys.

Kirjailija ja viestintäyrittäjä Satu Rämö vieraili ugandalaisten kylien kouluissa Keski-Afrikassa keväällä 2018.


12.5. 11:30

Kirjailija ja viestintäyrittäjä Satu Rämö vieraili ugandalaisten kylien kouluissa Keski-Afrikassa keväällä 2018. Hän on ollut vuosia kummina kansainvälisessä lastenoikeusjärjestössä Plan International Suomessa.

Matkallaan Rämö osallistui muun muassa koululaisten kuukautisterveyskerhoon. Planin organisoimissa kerhoissa on tarkoitus poistaa kuukautisiin liittyviä ennakkoluuloja.

”Siellä murrosikäiset tytöt ja pojat puhuivat kuukautisista ja seksuaaliterveydestä. He ompelivat yhdessä kestokuukautissuojia. Tällä tunnilla kuukautiset olivat arkinen, täysin normaali asia”, Rämö kuvailee.

Monissa paikoissa kuukautiset on edelleen vaiettu tabu. Kuukautismyytit ja tiedonpuute kuukautisista aiheuttavat ongelmia.

”Kun kuukautisista puhutaan kouluissa, tytöt ja pojat puhuvat niistä myös kotona. Siten tietoa leviää sukupolvelta toiselle, ja kuukautisista tulee tavanomainen puheenaihe. Tytöillä on oikeus kuukautissuojiin ja oikeus käydä koulua, vaikka heillä on menkat.

 ”Siteiden vaihtaminen koulupäivän aikana on arkinen asia, mutta juuri arkisiin asioihin vaikuttamalla saadaan aikaan muutos.”

800 miljoonalla ihmisellä on tänään kuukautiset. Silti miljoonilla tytöillä ja naisilla on merkittäviä vaikeuksia huolehtia kuukautisterveydestään. He joutuvat kuukautisten vuoksi häpäisyn, eristämisen ja kiusaamisen kohteiksi.

Kun mahdollisuuksia kuukautisterveyteen ei aina ole huomioitu kouluissa, tyttöjen koulutie saattaa katketa murrosiässä kuukautisten alkamiseen.

”Planin tukeman koulun yhteyteen on rakennettu tytöille vessat, joissa saa oven kiinni. Tämä kuulostaa yksinkertaiselta asialta suomalaisten näkökulmasta, mutta Ugandan maaseudulla suljettavat vessanovet eivät ole itsestäänselvyys”, Rämö kertoo.

Kuukautisterveyskerhossa koululaiset puhuvat kuukautisista ja seksuaaliterveydestä.

Kun vessoissa on ovet, tytöt voivat mennä koulupäivän aikana vessaan vaihtamaan kuukautissuojan. Rämö kertoo, että koulun vessoissa on myös paikka, jonne voi laittaa kertakäyttösuojat. Lisäksi tiloissa on käsienpesupisteet ja pesupaikka kestokuukautissuojalle.

”Näin tytöt voivat tulla kouluun menkoista huolimatta. Oli hienoa nähdä, mitä hyväntekeväisyyteen lahjoitetulla rahalla on saatu aikaan.”

Rämö vieraili matkallaan myös yhdeksänvuotiaan kummityttönsä luona tämän kotikylässä. Nykyisin 12-vuotiaan tytön haaveammatti on sairaanhoitaja.

”Olen kannustanut häntä koulunkäynnissä. Kun tyttöjä koulutetaan, koko yhteisö alkaa voida paremmin, tasa-arvo lisääntyy ja taloudellinen aktiviteetti kasvaa”, Rämö sanoo.

”Siteiden vaihtaminen koulupäivän aikana on arkinen asia, mutta juuri arkisiin asioihin vaikuttamalla saadaan aikaan muutos.”

Kun tyttöjen on mahdollista käydä koulua, myös riskit lapsiavioliittoihin laskevat.

”Tytöt voimaantuvat uusien asioiden oppimisesta. He voivat mennä töihin ja tienata rahaa – tytöt eivät jää kotiin hiljaisiksi sivustakatsojiksi.”

Rämö on lahjoittanut Planille 30 euroa kuussa useiden vuosien ajan. Hän on myös kirjoituksillaan innostanut monia ihmisiä lähtemään mukaan Planin toimintaan.

Tyttösponssien tuella Plan tekee työtä kuukautissyrjinnän lopettamiseksi. Kuvassa Planin seksuaali- ja lisääntymisterveystyön asiantuntija Henry Salas Lazo.

”Jotta lahjoitetulla rahalla olisi suurin mahdollinen hyöty, välissä kannattaa olla asiantunteva, luotettava järjestö. Plan tietää, mitä tekee ja kohdentaa avun oikealla tavalla oikeisiin paikkoihin. Järjestössä tiedetään, miten asioita ratkotaan yhdessä paikallisten kanssa, ei ylhäältäpäin.”

Rämö näkee tyttösponssiuden takaavan sen, että kuukautisterveyden edistäminen on pitkäjänteistä.

”Minut tekee tosi surulliseksi se, miten marginaalissa tyttöjen näkyvyys ja toimeliaisuus yhteiskunnassa on ollut. Vaaditaan päämäärätietoista työtä, jotta tytöt pääsevät yhteiskunnan täysivaltaisiksi jäseniksi. Terveyskerho on loistava esimerkki siitä, miten asia kuuluu kaikille sukupuolille.”

 ”Riittämätön kuukautisterveys, hygieniamahdollisuudet ja eristävät kuukautisperinteet estävät elämästä arkea.”

Kuukautisista puhuminen liittyy vahvasti tyttöjen oikeuksien edistämiseen. Se on keskeinen osa köyhyyden vastaista työtä ja tasa-arvon edistämistä.

Kuukautisiin liittyvät haasteet ovat lisääntyneet koronapandemian aikana. Keskeisimpiä niistä ovat pula kuukautissuojista, hintojen nousu, puutteellinen hygienia sekä vaikeudet saada tietoa kuukautisterveydestä.

”Riittämätön kuukautisterveys, hygieniamahdollisuudet ja eristävät kuukautisperinteet estävät elämästä arkea. Tämä vaikeuttaa tyttöjen koulunkäyntiä ja oikeuksien toteutumista sekä vaikuttaa koko yhteisöön”, sanoo Planin seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien asiantuntija Henry Salas Lazo.

Planin tyttösponssina voi edistää tyttöjen kuukautisterveyttä. Plan tukee muun muassa kestositeiden valmistusta ja auttaa tyttöjä saamaan kuukautissuojia edullisesti, rakentaa kouluihin kunnollisia ja lukollisia vessoja sekä purkaa kuukautistabuja yhdessä nuorten kanssa.

Planin tavoitteena on jättää kuukautissyrjintä historiaan ja auttaa tyttöjä pysymään koulussa, myös kuukautisten aikana.

Lue lisää tyttösponssista

Kansainvälistä kuukautispäivää vietetään 28.5.

Lue myös: