MainosPlan International Suomi

”Kuukautiset vaikuttavat lähes kaikkeen, häpeä syntyy yhteisössä” – Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström lahjoittaa rahaa tytöille joka kuukausi

MAINOS 800 miljoonalla ihmisellä on tänään kuukautiset. Silti miljoonilla tytöillä ja naisilla on merkittäviä vaikeuksia huolehtia kuukautisterveydestään.

Tiedonpuute on yksi isoimmista syistä siihen, miksi tytöt kokevat kuukautishäpeää. Näin toteaa erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström.


12.5. 11:28

Monet tytöt joutuvat yhä kuukautisten vuoksi häpäisyn, eristämisen ja kiusaamisen kohteiksi.

Kun mahdollisuuksia kuukautisterveyteen ei aina ole huomioitu kehittyvien maiden kouluissa, tyttöjen koulutie saattaa katketa murrosiässä kuukautisten alkamiseen.

Tiedonpuute on yksi isoimmista syistä siihen, miksi tytöt kokevat kuukautishäpeää. Näin toteaa erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström.

”Kuukautisiin tulisi suhtautua luonnollisena osana ihmisen elämää. Usein ajatellaan, että tyttö on likainen kuukautisten aikana. Kun tytöt eivät pääse kouluun, alkaa syrjäytymisen kierre”, Kihlström sanoo.

”On tärkeää myös huomioida sukupuolen moninaisuus, sillä kaikki ihmiset eivät määrittele sukupuoltaan samoin.”

 ”Kuukautishäpeässä on kyse sukupuolten välisestä tasa-arvosta.”

Kulttuuriset ja uskonnolliset myytit sekä uskomukset estävät tyttöjä elämästä tasavertaista arkea poikien kanssa. Häpeä kuukautisista rajoittaa tyttöjen olemista ja tekemistä.

”Kuukautishäpeässä on kyse sukupuolten välisestä tasa-arvosta – ja syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat. Häpeä ei synny vain naisten keskuudessa vaan koko yhteisössä”, Kihlström sanoo.

Kihlström on lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen tyttösponssi. Hän näkee, että jatkuvat kuukausilahjoitukset takaavat pitkäjänteisen työn tyttöjen hyväksi ympäri maailmaa.

”Plan tekee tosi tärkeää työtä: lisää ymmärrystä kuukautisista ruohonjuuritasolla. Plan tarjoaa tietoa esimerkiksi siitä, kuinka tärkeitä saniteettitilat ovat, jotta tytöt voivat tulla kouluun menkoista huolimatta”, Kihlström sanoo.

”Asiat, joita me suomalaiset pidämme itsestäänselvyyksinä, eivät ole sellaisia kehittyvissä maissa. Kouluissa pitää olla riittävät saniteettitilat, joissa tytöt voivat käydä yksin kuukautisten aikana.”

19-vuotias Elinette kertoo, että hänen perheellään ei ole ollut varaa ostaa kuukautissiteitä koronapandemian vuoksi. Heidän perheensä kohtalo ei ole ainoa Zimbabwessa.

Kihlström näkee, että kuukautisista puhumisessa on kyse monista elämän osa-alueista.

”Kuukautiset vaikuttavat lähes kaikkeen: tyttöjen koulutukseen, työelämään pääsyyn, osallistumiseen yhteiskunnassa, omanarvontuntoon ja terveyteen.”

Kihlström muistuttaa, että kaikki aikuiset ovat vastuussa seksuaalikasvatuksesta. Kuukautisten ympärillä on puhuttava myös murrosiästä ja seksuaalisuuden kehittymisestä.

”Kuukautisista ei tule puhua vain tytöille vaan koko yhteisölle. Kuukautishäpeään ja ilmapiiriin vaikuttavat myös esimerkiksi isovanhemmat.”

 ”Joillakin alueilla kuukautisiin liittyvä stigma ja häpeä ovat taas nousussa.”

Kuukautisiin liittyy myös poliittista päätöksentekoa. Panostaako yhteisö puhtaan veden ja kuukautissuojien saantiin sekä puhtaisiin saniteettitiloihin julkisissa tiloissa vai ei?

Kansainvälinen lastenoikeusjärjestö Plan International on vedonnut hallituksiin ja terveysalan toimijoihin, jotta ne ryhtyisivät tukemaan tyttöjä ja naisia huolehtimaan kuukautisistaan turvallisesti, hygieenisesti ja arvokkuutensa säilyttäen.

”Kuukautisterveydestä huolehtimisen pitää olla osa kaikkia koronapandemian aikaisia terveysohjelmia. Haavoittuvimmassa asemassa olevien kuukautisterveys täytyy asettaa etusijalle”, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Plan on selvittänyt kyselytutkimuksella, millä tolalla kuukautisterveys sekä kuukautisiin liittyvät seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut ovat olleet koronapandemian aikana. Kyselyyn vastasivat Planin sanitaatio- ja terveysammattilaiset 30 maasta.

Kuukautisterveyden asiantuntijat raportoivat kyselyssä vakavista ja laajamittaisista ongelmista. Kuukautissuojia on vaikea saada tuotanto- ja jakeluongelmien sekä hamstrauksen vuoksi. Hinnat ovat kohonneet merkittävästi.

 ”Kouluissa pitää olla riittävät saniteettitilat, joissa tytöt voivat käydä yksin kuukautisten aikana.”

Moni perhe on menettänyt tulonsa pandemian takia, joten tytöillä ja naisilla on aiempaa vähemmän rahaa hankkia kuukautissuojia. Sanitaatiossa ja hygieniatasossa on vakavia puutteita. Myös tietoa kuukautisista on vaikea saada laajamittaisten eristystoimien vuoksi.

”Erityisesti heikoimmassa asemassa olevat tytöt joutuvat olemaan ilman kuukautissuojia. Joillakin alueilla kuukautisiin liittyvä stigma ja häpeä ovat taas nousussa. Monet turvautuvat nyt epähygieenisiin vaihtoehtoihin, kuten rätteihin ja kasvien lehtiin, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia”, Heinänen kertoo.

Kyselyn esiin nostamat ongelmat olivat olemassa jo ennen pandemiaa, mutta maailmanlaajuinen koronakriisi on pahentanut niitä merkittävästi.

”Riittämätön kuukautisterveys, hygieniamahdollisuudet ja eristävät kuukautisperinteet estävät elämästä arkea. Tämä vaikeuttaa tyttöjen koulunkäyntiä ja oikeuksien toteutumista sekä vaikuttaa koko yhteisöön”, sanoo Planin seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksien asiantuntija Henry Salas Lazo.

Planin tyttösponssina voi edistää tyttöjen kuukautisterveyttä. Plan tukee muun muassa kestositeiden valmistusta ja auttaa tyttöjä saamaan kuukautissuojia edullisesti, rakentaa kouluihin kunnollisia ja lukollisia vessoja sekä purkaa kuukautistabuja yhdessä nuorten kanssa.

Planin tavoitteena on jättää kuukautissyrjintä historiaan ja auttaa tyttöjä pysymään koulussa, myös kuukautisten aikana.

Lue lisää tyttösponssista.

28.5. on kansainvälinen kuukautispäivä.

Lue myös: