[MAINOS: Plan International Suomi] ”En halunnut lapsivaimoksi” – Yekaba, 12, sai isänsä perumaan naimakaupan - Plan | HS.fi
MainosPlan International Suomi

”En halunnut lapsivaimoksi” – Yekaba, 12, sai isänsä perumaan naimakaupan

MAINOS Yekaban isosiskot oli naitettu lapsina heitä vanhemmille miehille. Kun Yekaban vuoro koitti, hän alkoi puhua isäänsä ympäri yhteisönsä tuella. Tyttö halusi jatkaa koulutiellä.

Yekaba keskusteli isänsä Destan kanssa tulevaisuudestaan. Hän halusi jatkaa koulussa.


24.9. 12:29

Amharan maaseudulla Pohjois-Etiopiassa asuva Yekaba oli 12-vuotias, kun hän sai tietää, että isä Desta aikoi naittaa hänet. Sulhanen oli kaksi kertaa tyttöä vanhempi.

Pohjois-Etiopiassa on edelleen yleinen käytäntö, että 13–14-vuotiaat tytöt joutuvat naimisiin. Vaikka kansallinen lainsäädäntö on jo kieltänyt lapsiavioliitot, juurtunut perinne jatkuu yhteisöissä.

Köyhyydessä eläville perheille tyttären avioliitto merkitsee sitä, että ruokittavana on yksi suu vähemmän. Morsiamen vanhemmat saavat myös rahatilannetta helpottavat myötäjäiset.

Yekaba oli oppinut lapsiavioliiton riskeistä kerhossa, jonka kansainvälinen lastenoikeusjärjestö Plan International oli perustanut hänen kouluunsa. Kerholaiset olivat saaneet tietoa oikeuksistaan ja löytäneet keinoja vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin.

Koulutuksen kautta tytöt pääsevät tasa-arvoiseen asemaan poikien kanssa.

Yekaba raportoi avioliiton uhasta koulun henkilökunnalle. Hänen opettajansa pyysi tytön vanhempia koululle keskustelemaan, mutta he kieltäytyivät.

”Äiti olisi halunnut, että jatkan koulunkäyntiä, mutta hänestä tuntui, ettei hänellä ollut valtaa tilanteessa”, Yekaba kertoo.

Yekaba päätti, että hänen olisi puhuttava itse isänsä ympäri. Tehtävä ei ollut helppo.

Desta perusteli avioliittoa sillä, että hän halusi perheeseen miehen, joka voisi auttaa maataloustöissä. Isä koki, ettei vanhemmiten enää jaksa tehdä kaikkea yksin.

”Ajattelin myös, että Yekaba tarvitsee jonkun turvaamaan tulevaisuutensa. En ole ikuisesti täällä huolehtimassa hänestä.”

Entä oliko Desta ottanut huomioon kaikki terveysongelmat, joita lapsena avioitumisesta voi seurata?

Amharan maaseudulla Pohjois-Etiopiassa. Koulutus avaa maailman tytöille.

Yekaba muistutti isäänsä, että lapsen keho ei ole vielä valmis kantamaan raskautta. Mitä nuorempi tyttö on tullessaan raskaaksi, sitä suurempi riski hänellä on kuolla synnytykseen tai sen jälkeisiin komplikaatioihin.

Desta vaikutti kuuntelevan, mutta sitten sulhasen perhe tuli vierailulle ja toi tuliaiseksi leipää. Leivän tuominen on Amharan alueella perinteinen tapa kosia virallisesti. Desta otti leivän vastaan, mikä tarkoitti naimakaupan hyväksymistä.

”Rakastan Yekabaa sydämeni pohjasta. Avioliiton peruminen teki hänet onnelliseksi, joten se tekee minutkin onnelliseksi.”

Yekaba ei kuitenkaan lannistunut. Hän tiesi, että yhteisössä oli monia vaikutusvaltaisia lapsiavioliittojen vastustajia, jotka puhuivat tyttöjen oikeuksista yhdessä Planin työntekijöiden kanssa. Hän kysyi apua heiltä ja sai tukea isäänsä vaikuttamisessa.

“Tyttäreni vakuutti minut siitä, miten paljon hän tahtoi jatkaa koulunkäyntiä – ja että naimisiin joutuminen niin nuorena voisi koitua hänen kuolemakseen”, Desta kertoo.

Hän perui naimakaupan – ja neuvoo nyt muita isiä, ettei kannata naittaa tyttäriään liian nuorina.

Yekaba jatkaa koulunkäyntiä, onnellisena.

”Kaksi vanhinta tytärtäni joutuivat naimisiin lapsina. Heidän elämänsä ei ole onnellista. Toivon, etteivät heidän omat lapsensa joudu naimisiin liian aikaisin”, Desta sanoo.

”Rakastan Yekabaa sydämeni pohjasta. Avioliiton peruminen teki hänet onnelliseksi, joten se tekee minutkin onnelliseksi.”

Tällä hetkellä 13-vuotias Yekaba käy koulua rauhallisin mielin.

”Luotan siihen, ettei isäni yritä enää naittaa minua.”

Ryhdy Planin tyttösponssiksi tästä.

Planin tyttösponssina autat edistämään tyttöjen koulutusta, torjumaan lapsiavioliittoja, liian varhaisia raskauksia ja tyttöjen sukuelinten silpomista sekä lisäämään tietoa tyttöjen oikeuksista, alkaen 10 €/kk.

Planin ohjelmajohtaja: ”Yekaban isän teko oli rohkea”

Yekaban isä näytti yhteisössään mallia ja antoi tyttärensä jatkaa koulussa.

Yekaban tarina on hyvin yleinen, toteaa kansainvälisen lastenoikeusjärjestön Plan International Suomen ohjelmajohtaja Annukka von Kaufmann.

”Teemme töitä sen eteen, että tyttöjen arvo nähdään muunakin kuin äitinä. Sen sijaan, että tytär naitetaan, hän voi kouluttautua ja tuoda perheelleen toimeentuloa niin kuin pojatkin.”

Jos lapsiavioliitto solmitaan, tytöllä on harvoin sananvaltaa siihen, milloin hän saa lapsia ja kuinka monta. Lapsiavioliitto lisää myös parisuhdeväkivallan riskiä.

Monien maiden lakien mukaan koulu on keskeytettävä raskaaksi tulemisen myötä. Myöskään lapsen synnytettyään tytöt eivät ole tervetulleita takaisin kouluun. Silloin heidän paikkansa on kotona.

Yhdessä tyttöjen ja heidän yhteisöjensä kanssa Plan pyrkii murtamaan kaikki esteet tyttöjen koulutuksen tieltä. Plan tekee monialaista yhteistyötä koulujen ja yhteisöiden johtajien kanssa sekä edistää keskustelua tyttöjen oikeuksista ja tasa-arvosta nuorten ja vanhempien välillä.

Koska isällä tai kotitalouteen kuuluvalla miehellä on usein päätösvalta, myös miesten pitää olla mukana edistämässä sukupuolten välistä tasa-arvoa.

”Esimerkiksi Yekaban isästä tuli positiivinen roolimalli: hän uskalsi toimia toisin kuin on perinteisesti ollut tapana. Isän teko oli rohkea.”

Ryhdy Planin tyttösponssiksi tästä.

Lue myös: