MainosPorvoo

Annina lopetti ”sitten kun” -elämän ja toteutti unelmansa: ”Emme edes harkinneet mitään muuta kaupunkia”

MAINOS Tämä alue vetää nyt uusia asukkaita puoleensa. Annina Augin perhe muutti upean asunnon ja luonnonläheisen arkielämän perässä välittömien ihmisten keskelle.

”Täältä ei puutu mitään. Todella hyvällä sijainnilla oleva Porvoo on kaunis, luonnonläheinen ja ihmisystävällinen”, sanoo Annina Aug.


30.6.2021 14:11

Savonlinnasta kotoisin oleva Annina Aug muutti 20 vuotta sitten Helsinkiin. Hän sai työpaikan, jossa on viihtynyt siitä lähtien. Silti kaipuu pääkaupunkia pienempään paikkaan kyti sydämessä. Annina haaveili vuosikausia muutosta Porvooseen.

Kun eläkeikäinen äiti kuoli sairauden vuoksi yllättäen viime vuonna, Annina pysähtyi punnitsemaan elämäänsä.

”Äitini oli aina ajatellut, että sitten, kun hän on eläkkeellä, hän tekee asioita, kuten matkustelee. Äidin kuolema pysäytti minut. Päätin, että lopetan ’sitten kun’ -elämän. Teen nyt asioita, joita olen aina halunnut – en vasta sitten, kun olen eläkkeellä.”

Annina päätti toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja muuttaa puolisonsa Elviksen sekä lastensa Vilhon, 9, ja Lilyn, 4,5, kanssa Porvooseen.

”Emme edes harkinneet mitään muuta kaupunkia – halusimme Porvooseen.”

Annina ja Elvis Aug odottavat parhaillaan perheenlisäystä. Pian Porvoo saa jälleen uuden pikkuasukkaan.

Augin perhe ei ollut ainoa, joka muutti viime vuonna Porvooseen. Kaupungin väestönlisäys kaksikertaistui koronavuonna.

Porvoon väkimäärä kasvoi 254 hengellä vuonna 2020, eli väestönlisäys kaksinkertaistui vuosien 2015–2019 keskimääräiseen tasoon verrattuna.

Takaapäin ohittava pyöräilijä sanoi: ’Huomenta!’ Emme tunteneet toisiamme, mutta silti hän tervehti.

Porvoon asema vahvistui merkittävästi maan sisäisessä muuttoliikkeessä. Porvoo on saanut lisää asukkaita erityisesti Helsingin seudulta muuttaneista 25–44-vuotiaista aikuisista ja lapsista.

”Tässä ikäryhmässä on runsaasti vastavalmistuneita, työmarkkinoille siirtyviä ja perheen perustamisvaiheessa olevia henkilöitä”, toteaa johtava asiantuntija Timo Aro Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä.

”Porvoo sai Helsingin seudun kunnista muuttovoittoa 178 henkilöä viime vuonna. Muuttovoittoa tuli erityisesti Helsingin kaupungista, mutta myös Sipoosta, Mäntsälästä ja Nurmijärveltä. Tämä on merkittävä muutos, sillä Porvoo kärsi aikaisemmin maltillisia muuttotappiota Helsingin seudulle.”

Kuvituskuva. Porvoonjoen varressa ihmisen kelpaa olla.

Lisää koteja Porvooseen rakentuu koko ajan.

MDI ja Innolink ovat tehneet Porvoon kaupungille väestönkehitys- ja muuttoliikeselvityksiä. Niiden mukaan asuinpaikkaa ei enää valita vain työpaikan perusteella.

Muuttopäätökseen vaikuttavat ennen kaikkea viihtyisät asuinalueet, hyvät peruspalvelut ja arkielämä sekä sukulaisten ja ystävien läheisyys.

Työt olivat pitkään jarruttaneet Augin perheen muuttoaikeita. Korona-aikana Anninan työpaikalla kuitenkin löydettiin etätöiden tekemisen malli, jota aiotaan jatkaa lähityöskentelyn ohella.

”En haluaisi ajaa joka päivä kahden kaupungin välillä. Etätöiden ansiosta kolmena päivänä viikossa riittää. Niin muutto Porvooseen muuttui mahdolliseksi ilman työpaikan vaihtoa.”

Augin perhe nauttii elämästään Porvoonjoen rannalla.

Korona-aika oli myös lisännyt tunnetta siitä, että nelihenkinen perhe tarvitsee lisää tilaa.

”Kun löysimme unelmiemme asunnon Porvoosta, päätös syntyi nopeasti.”

Muutto tapahtui lokakuussa. Augin perhe sai vuokra-asunnon vanhalta rautatieasemalta, 1880-luvulla rakennetusta vanhasta hirsitalosta. Asunto on keskeisellä sijainnilla, vanhan kaupungin vieressä Porvoonjoen rannalla.

”Meillä on noin 30 neliötä enemmän kuin Helsingissä ja oma piha, mutta vuokramme on sama kuin oli Helsingissä. Löysimme kaipaamamme rauhan.”

”Porvoossa parasta on ihmisten välittömyys.”

Ensimmäinen talvi Porvoossa tuntui perinteiseltä.

”Kävelimme joen jäällä ja laskimme pulkalla Linnamäessä. Porvoo osoittautui myös eloisaksi talvikaupungiksi. Taloyhtiömme on tiivis, ja olemme paljon tekemisissä toistemme kanssa.”

Anninan puolison Elviksen kaksi työkaveria asuu myös Porvoossa. Kolmikko alkoi kulkea kimppakyydeillä töihin Helsinkiin. Muutoin Augin perhe käy viikoittain pääkaupunkiseudulla.

”Porvoo on unelmamatkan päässä Helsingistä, ajaa vain moottoritietä suoraan.”

Augin perheellä oli jo valmiiksi jalansijaa Porvoossa. Elvis opiskeli siellä aikoinaan ja pelasi paikallisessa salibandy-joukkueessa. Nyt hän on palannut vanhaan seuraansa ja aloittanut padelin peluun.

Myös lapset pääsevät Porvoossa harrastamaan, Vilho pelaa jalkapalloa ja aikoo aloittaa salibandyn. Lily puolestaan on harkinnut jalkapallo- ja tanssiharrastuksen välillä.

Annina Augin mielikuvat Porvoosta eivät ole muuttuneet runsaassa puolessa vuodessa – muuta kuin entistä positiivisemmaksi, jos mahdollista.

Augin perhe käy usein vanhassa kaupungissa ja joen rannalla lasten kanssa. Myös maauimala on lähellä. Matkat taittuvat kävellen tai omilla pyörillä.

”Kun olimme juuri muuttaneet, olin viemässä aamulla tytärtäni parin kilometrin päässä olevaan päiväkotiin. Takaapäin ohittava pyöräilijä sanoi: ’Huomenta!’ Emme tunteneet toisiamme, mutta silti hän tervehti. Tällaista ei koskaan tapahdu Helsingissä”, Annina sanoo.

”Teen nyt asioita, joita olen aina halunnut – en vasta sitten, kun olen eläkkeellä.”

Sittemmin hän on tervehtinyt useita entuudestaan tuntemattomia porvoolaisia.

”Porvoossa parasta on ihmisten välittömyys.”

Annina on ollut yllättynyt siitä, kuinka loistavasti asiat ovat loksahtaneet paikoilleen Porvoossa. Koulun aloittaminen uudessa kaupungissa jännitti, mutta Vilho otettiin hyvin vastaan. Kaverit löytyivät ensimmäisen viikon aikana.

”Jos olen tarvinnut apua byrokratian kanssa, minua on autettu. Porvoossa ei tarvitse odottaa viikkoja sitä, että joku soittaa takaisin.”

Mielikuvat Porvoosta eivät ole muuttuneet runsaassa puolessa vuodessa – muuta kuin entistä positiivisemmaksi, jos mahdollista.

”Täältä ei puutu mitään. Todella hyvällä sijainnilla oleva Porvoo on kaunis, luonnonläheinen ja ihmisystävällinen”, Annina sanoo.

”Muutoksia elämässä pelätään liikaa. Usein kaikki sujuu paremmin kuin hyvin. Haaveitaan ei kannata lykätä myöhemmäksi tulevaisuuteen!”

Lue lisää, miten Porvoo on paras arkena

Lue myös: