MainosPorvoo

Pittoreski kotimaan kohde tarjoaa niin kulttuuria kuin vauhdikkaita elämyksiä

MAINOS Tänä kesänä Porvoo tarjoaa kulttuurimatkailijalle parastaan, mutta ei unohda aktiivilomailijaakaan. Nähtävää ja tekemistä riittää useammallekin päivälle.

Vanha Porvoo on yksi Suomen valokuvatuimmista kansallismaisemista ja matkailijoiden kestosuosikki.


Porvoo on tänä kesänä kulttuurinälkäisen matkailijan ykköskohteita. Kaupunki hellii kävijöitä uudella Albert Edelfelt -näyttelyllä ja lukuisilla ilmaisilla kulttuurikohteilla.

Edelfeltin Haikon kartanon maille rakennuttama ateljee täyttää tänä vuonna pyöreitä. Ateljeen helmiä kesältä 1883 -näyttelyssä voi tutustua Suomen taiteen kultakauden mestarin luonnoksiin ja vedoksiin 140 vuoden takaa.

Näyttelyssä on mukana myös kauan kadoksissa ollut ja vastikään löytynyt teos – nuorena menehtyneen maisterin Adolf Waseniuksen muotokuva.

Samaan pihapiiriin rakennetussa uudessa näyttelytilassa Villa Albertissa puolestaan on esillä nuorten taiteilijoiden teoksia. Ateljeen taikaa -näyttelyssä on mukana Tero Annanollin, Johanna Lumpeen, Suvi Malekin ja Lumi Saarikosken maalauksia sekä Kaj Lindgårdin veistoksia.

"Eläessään Edelfelt halusi tukea nuoria lahjakkaita taiteilijoita. Villa Albertin näyttelyt kunnioittavat tätä Edelfeltin perintöä”, Porvoon kaupungin elinvoima-asiantuntija Tanja Peisala kertoo.

Albert Edelfeltin Ateljee ja Villa Albert.

Haikon visiitin jälkeen taidekierrosta voi jatkaa Porvoon vanhan kaupungin lukuisissa pienissä gallerioissa, joista suurimpaan osaan on vapaa pääsy.

Menneisyyden merkkihenkilöiden arjesta kiinnostunut piipahtaa opastetulle kierrokselle Fredrika ja Johan Ludvig Runebergin kotimuseoon. Kirjailijapariskunnan kodin puutarhassa kukoistaa edelleen Fredrikan aikoinaan itse istuttamia puita ja koristekasveja.

J.L. Runebergin museon ainutlaatuinen tunnelma syntyy Runebergien perheelle kuuluneista huonekaluista, taideteoksista, astioista sekä vanhoista huonekasveista, joista monet ovat Fredrikan kasvien pistokkaista kasvatettuja.

Aivan vanhan kaupungin tuntumassa Porvoonjoen toisella puolen Länsirannan kaupunginosassa voi ihailla taidetta modernissa ympäristössä. Uuden alueen rakennuskustannuksista osa on korvamerkitty taiteelle. Taidetta Porvoon katukuvassa -kävelyreittiin on koottu kaikki alueen parikymmentä taideteosta.

TV:stä tutun dekkarisarja Hautalehdon faneja Porvoo ilahduttaa mobiilipelillä, joka vie seikkailulle sarjan kuvauspaikoille, vanhan kaupungin kujille ja uudemmillekin kulmille. Pakopelimäisiä tehtäviä voi ratkoa vaikkapa kaveriporukalla tai perheen kesken. Aivan perheen pienimmille peli ei sovellu.

Kun kulttuurinälkä on sammutettu, on aikaa toisenlaisille elämyksille. Hamarissa muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta voi antautua tuulen vietäväksi ja kokeilla perinnepurjehdusta. Aiempi purjehduskokemus ei ole tarpeen.

Porvoonjoki ja Porvoon saaristo tarjoavat upeat puitteet melontaan ja suppailuun.

Porvoon saaristossa on tarjolla ohjattuja melontaretkiä. Kajakkeja ja sup-lautoja voi myös vuokrata.

Kokonniemen seikkailupuistossa kaupungin keskustan tuntumassa puolestaan pääsee uhmaamaan painovoimaa ja kapuamaan kiipeilyradoilla jopa 12 metrin korkeuteen.

Tärppejä Porvoon kesätapahtumista

Lue myös: