Sarjayrittäjä Jutta Larm kertoo avoimena: ”Näitä virheitä en toista enää” - Netvisor taloushallinto | HS.fi
MainosNetvisor

Sarjayrittäjä Jutta Larm kertoo avoimena: ”Näitä virheitä en toista enää”

MAINOS Jutta Larm on ollut mukana yli kymmenessä yrityksessä ja oppinut kantapään kautta, mitä yrittäjän kannattaa tehdä ja mitä ei.

Jutta Larm kertoo oppineensa jo alkuvaiheessa, että yrityksen taloudenhallinta on yksi tärkeimmistä asioista yrittäjän arjessa.


29.9. 12:27

Hyvinvointivalmentaja Jutta Larm on kasvanut yrittäjyyteen pienestä pitäen. Hänen isänsä oli yrittäjä jo Jutan lapsuudessa ja pyörittää edelleen samaa parturi-kampaamoa, vaikka ikää on jo yli 80 vuotta.

Ainoa asia, joka yrittäjyydessä on jäänyt negatiivisena mieleen, on kirjanpito ja taloushallinto. Kuittien säilöminen ja tulojen ja menojen tarkka kirjaaminen aiheuttivat stressiä niin lapsena kotona kuin oman yrittäjyyden alkuaikoina.

“Äiti hoiti aikanaan isän yrityksen kirjanpidon ja muistan, kun hän joka kuukausi laskimella laski ja manasi, kun debetit ja kreditit eivät menneet tasan”, Larm muistelee.

Ensimmäisissä omissa yrityksissä kirjanpito oli hänelle iso mörkö. Kun kirjanpitäjä soitti, iski ahdistus. Joka kuukausi hänestä oli kauheaa, kun piti etsiä kuitteja ja tarkistaa ja varmistaa asioita.

“Nykyaikana, on niin helppoa, kun on nämä uudenaikaiset ohjelmistot. En tiedä olisinko yrittäjä enää, jos ei olisi Netvisoria apuna. Kaikki on paljon helpommin tallessa ja kevyempää hoitaa”, Jutta iloitsee.

Kirjanpidosta huolimatta yrittäjyydessä oli jo pikku-Jutan silmissä jotain hienoa. Halu kokeilla asioita ja tehdä itse oli sisäsyntyistä ja ensimmäinen bisnesidea syntyikin jo ala-asteella. Hän virkkasi villalangasta vöitä ja kiersi myymässä niitä tutuille ja naapureille.

Yrittäjähaaveista huolimatta Jutta Larm opiskeli itsensä poliisiksi. Pitkään hän ei kuitenkaan niissä töissä viihtynyt, sillä hyvin nopeasti hän huomasi, että veto yrittäjäksi oli kova. Hän halusi tehdä asioita itsenäisesti ja omalla tavallaan.

“Ensimmäinen oikea oma yritys oli frankkari-pohjalta toiminut jäätelöbaari. Se oli tavallaan helppo tapa harjoitella yrittäjyyttä, kun oli iso firma taustalla tukena”, Jutta Larm muistelee.

Jäätelöbaarin jälkeen hänellä on ollut tusinan verran yrityksiä. Osassa hän on ollut pienosakkaana, osa on kaatunut, mutta osa on ollut myös menestyksiä. Pisimpään toiminut ja menestynein Jutan yrityksistä on hyvinvointivalmennuksistaan tuttu FitFarm.

FitFarmin lisäksi Jutalla on tälläkin hetkellä neljä yritystä, jotka hän omistaa tai joissa hän on osakkaana. Hän kuvailee itseään helposti innostuvaksi ja sen vuoksi hänestä on tullut sarjayrittäjä vähän kuin huomaamatta.

Jutta kertoo oppineensa hyvin alkuvaiheessa, että yrityksen talouden hallinta on yksi tärkeimmistä asioista yrittäjän arjessa. Ensimmäisissä omissa yrityksissä taloushallinto oli hänelle vaikeaa. Excel ei ollut hänen lempityökalunsa, eikä yrityksen lukuihin ollut selkeää näkymää, kun tuloslaskelma ja tase tulivat jälkijunassa.

Kaikille yrittäjäksi aikoville sanon aina ensimmäisenä, että panostakaa taloushallintoon.

“Kaikille yrittäjäksi aikoville sanon aina ensimmäisenä, että panostakaa taloushallintoon. Lukujen pitää olla järjestyksessä ja ammattimainen kirjanpitäjä apuna. Nykyaikana on vielä niin hienot työkalut siihen, että minäkin olen löytänyt uudenlaisen ilon talousasioiden hoitoon”, Jutta Larm kehuu.

Toinen asia, josta Jutta puhuu syvällä äänenpainolla, on yrityksen talouden ymmärtäminen. Yrittäjänä pärjääminen ei vaadi taloustieteiden maisterin tutkintoa, mutta on hyvin tärkeää ymmärtää ainakin perusasioita.

“Kannustan kaikkia ottamaan asioista selvää. Itselläkin, jos olisi heti alkuun ollut enemmän tietoa taloudesta, ei olisi tullut niitä ylilyöntejä. Olen tosiaan elänyt senkin vaiheen, että elin yli varojeni. Niistä ajoista olen oppinut, että ei riitä, että tietää paljonko tilillä on rahaa nyt. Täytyy nähdä kuukausien, mielellään vuoden päähän, paljonko sitä rahaa silloin on”, Larm neuvoo.

Vuodet ovat opettaneet Jutta Larmille myös, ettei hyvänolon tunteeseen kannata tuudittautua ja antaa vauhtisokeuden viedä. Nykyään hän varautuu asioihin jopa viiden vuoden tähtäimellä.

Yrittäjyyden alkuvaiheessa tulee talousasioiden lisäksi vastaan monia muitakin tilanteita, joihin ei uudella yrittäjällä välttämättä ole ratkaisua omasta takaa. Silloin täytyy rohkeasti pyytää apua. Jutta on oppinut tämänkin kantapään kautta ja toivoo, ettei kaikkien uusien yrittäjien tarvitsisi tehdä samoja virheitä.

“Kannattaa hankkia ympärilleen itseään pätevämpiä ihmisiä. Kaikkea ei tarvitse osata itse, vaan on fiksua kysyä neuvoa. Toinen juttu on ymmärtää oma rajallisuutensa. Bisneksen pitää rullata, vaikka itse sairastuisi”, Jutta Larm muistuttaa.

Jutta kertoo, kuinka Fitfarmin alkuaikoina he olivat päättäneet kokeilla uusasiakashankintaa ilmaisvalmennuksen avulla. Kokeilu yllätti todella positiivisesti ja ilmoittautumisia tuli tuhansia. Siihen ei kuitenkaan oltu osattu varautua. Ei ollut riittäviä teknisiä välineitä eikä henkilökuntaa. Niinpä Jutta kumppaneineen joutui käsipelillä kirjoittamaan ja lähettämään valmennusohjeet tuhansille tilaajille.

“Muistan, kun istuimme siinä pienessä toimistossa ja naputimme niitä sähköposteja. Siinä meni päiviä, ehkä jopa viikon ajan hakkasimme niitä viestejä yötä päivää. Siinä vaiheessa, kun yöunet jäi vähin, päätettiin, että nyt meidän on aika palkata henkilökuntaa”, Jutta muistelee.

Tiukasta työputkesta huolimatta hän pitää varovaista aloittamista edelleen fiksuna päätöksenä. Mieluummin kannattaa lähteä liikkeelle varovaisesti ja investoida sitten, kun näyttää, että on oikeasti varaa.

Vaikka tietty varovaisuus on järkevää, täytyy Jutan mielestä yrittäjän myös uskaltaa tehdä muutoksia ja uudistua. Uudet asiat voivat pelottaa, mutta hän kannustaa muuttumaan, koska muuten jää kyydistä. Esimerkiksi markkinoinnin näkökulmasta on tärkeää tietää, mitä asiakkaat ajattelevat ja missä he viettävät aikaa.

Vaikka tietty varovaisuus on järkevää, täytyy yrittäjän myös uskaltaa tehdä muutoksia ja uudistua.

“Some ei välttämättä ole yrittäjän ominta areenaa, mutta jos asiakkaat ovat siellä, täytyisi yrityksenkin näkyä siellä”, Jutta muistuttaa.

Hän kertoo esimerkin tuttavastaan, jolla on pieni kampaamo. Kaikki digitaaliset työkalut arveluttivat tuttavaa, mutta Jutta kannusti häntä ottamaan käyttöön sähköisen ajanvarauskalenterin.

“Kun hän viimein uskalsi ottaa sen käyttöön, on hänen asiakasmääränsä tuplaantunut”, Jutta Larm kehuu.

Bisneksen tekemisen perusasioista sopimusten tekeminen kirjallisena on sekin asia, jonka Jutta on oppinut muutamien erehdysten kautta. Hän painottaa, että sopimukset täytyy aina tehdä kirjallisena ja ennen allekirjoitusta ne täytyy lukea tarkasti läpi. Edes kavereiden kesken ei pitäisi tehdä suullisia sopimuksia, koska silloin voi moni asia jäädä epäselväksi.

“Nykyään on vielä ihana, kun sopimukset voi kaikki laatia sähköisenä, allekirjoittaa sähköisesti ja tallettaa sähköiseen arkistoon, jossa ne ovat varmassa tallessa ja silti helposti löydettävissä. Kaikenlainen paperin plärääminen on jäänyt ihan minimiin”, Jutta Larm iloitsee.

Monelle yrittäjälle yrittäminen on elämäntapa. Sitä se on Jutallekin. Hän nauttii, kun hän saa tehdä erilaisia asioita. Parasta koko yrittämisessä on hänen mielestään se, kun voi kokea onnistumisen tunteita.

Silloin tietää, että on oikeilla jäljillä, kun tekeminen tuntuu sydänalassa hyvältä.

“Silloin tietää, että on oikeilla jäljillä, kun tekeminen tuntuu sydänalassa hyvältä. Jos tekeminen tuntuu kivireen vetämiseltä, ei siitä todennäköisesti tule pitkällä tähtäimellä mitään. Sekin on viisasta, että osaa lopettaa ajoissa ja alkaa miettiä seuraavaa askelta”, Jutta Larm neuvoo.

Kaikesta innostuva nainen on itse ottanut korona-aikana jälleen rohkeita uusia askeleita yrittäjäurallaan. Hän on lähtenyt mukaan kolmeen uuteen yritykseen, joista suurin hanke lienee hänen oma hotellinsa Rantasalmella. Virtaa riittäisi vielä uusiinkin haasteisiin, mutta hän on päättänyt rauhoittaa tilannetta ja keskittyä nykyisiin yrityksiinsä.

“Kaikkea tekisi mieli kehittää ja muuttaa. Innostun niin helposti, mutta nyt olen vakaasti päättänyt, että mitään uutta ei enää tule”, Jutta Larm päättää vino hymy huulillaan.

Yrittäjä ansaitsee parhaat mahdolliset työkalut ja osaajat avuksi. Jutta käyttää yritystensä taloushallinnossa Netvisoria, jonka myötä aikaa on jäänyt liiketoiminnan kehittämiseen ja kasvattamiseen.

Lue myös: