MainosNetvisor

Nuoren urheilijan kannattaa ryhtyä yrittäjäksi – Tanja Poutiainen-Rinne kertoo miksi

MAINOS Ex-alppihiihtäjä vinkkaa, miten yksilöurheilija voi ratkaista monia taloudellisia ongelmia.


19.9. 14:38

Tanja Poutiainen-Rinne on yksi Suomen menestyneimmistä alppihiihtäjistä – ja myös yksi ensimmäisistä urheilijayrittäjistä. Hän perusti oman yrityksen jo 21-vuotiaana ja kannustaa nyt muitakin yksilöurheilijoita yrittäjyyteen.

Poutiainen-Rinne on mukana nuoriin yksilöurheilijoihin sijoittavassa, sijoitusyhtiö SportFundissa. Hänen mielestään nuorilla, lahjakkailla urheilijoilla täytyy olla taloudellinen turva, jotta he voivat keskittyä uraansa ja pyrkiä parhaimpaansa urheilijoina.

Hänen tavoitteensa SportFundissa on kannustaa nuoria yksilöurheilijoita pyrkimään urallaan pitkälle ja mahdollistaa ammattiurheilijan ura riippumatta siitä, johtaako se maailman huipulle.

”Haluan tarjota mahdollisimman monelle nuorelle mahdollisuuden kokea pitkä ura. Urheilu-ura on merkittävä elämänkoulu, ja vasta jälkeenpäin sen on oikeasti tajunnut, miten hieno ja opettavainen matka se oli”, Poutiainen-Rinne kuvailee.

Urheilijalle rahoituksen hankkiminen, varsinkin uran alkuvaiheessa, on haasteellista ja stressaavaa. SportFund tarjoaa rahoituksen useaksi vuodeksi, eikä odota tuloksia heti, vaikka sijoitusyhtiönä tietysti tavoitteleekin voittoja.

”Huipulle ei päästä vuodessa tai kahdessa. SportFundissa on mahtavaa, että se antaa nuorelle urheilijalle taloudellista turvaa useaksi vuodeksi. Se tuo mielenrauhaa sekä vapauttaa aikaa urheilemiseen”, Poutiainen-Rinne kertoo.

SportFund ei olekaan vain sijoitusyhtiö. Mukana olevat entiset huippu-urheilijat toimivat asiantuntijoina, ja myös muut rahoittajat tukevat nuoria omien osaamisalueidensa kautta.

Itse en alkuun innostunut yrityksen perustamisesta, koska pelkäsin, että se vie liikaa aikaa. Halusin vain urheilla. Pelko oli kuitenkin turha.

Yhtenä vahvana tukijana on Netvisorin taloushallinto-ohjelmisto, jonka SportFundin urheilijat saavat käyttöönsä yrittäjyyden alkutaipaleelle ilman kuukausimaksuja.

Netvisor jokaiselle uudelle yrittäjälle ilman kuukausimaksuja: https://netvisor.fi/uudet/

”Urheilu on ammatti ja yrittäjyydellä urheilija kertoo myös ulospäin, että haluan olla ammattilainen ja minulla on pitkän tähtäimen suunnitelmat”, Poutiainen-Rinne kertoo.

SportFund kannustaa nuoria perustamaan yrityksen. Yrittäjyys ratkaisee monia urheilijan talouteen, laillisiin oikeuksiin ja sosiaaliturvaan liittyviä ongelmia.

Yrittäjyys mahdollistaa esimerkiksi alv-vähennysten tekemisen hankinnoista. Kaikki urheiluvälineet voi hankkia yrityksen kautta ja säästää siten 24 prosenttia hinnoista. Yrityksessä myös omaa verotustaan pystyy optimoimaan ja nostamaan palkkaa vain sen verran kuin tarvitsee.

Yritys helpottaa myös managerin ja sponsoreiden kanssa toimimista. Sopimusten tekeminen yrityksen kanssa on heille selkeämpää kuin urheilijahenkilön kanssa sopiminen.

”Urheilu on ammatti ja yrittäjyydellä urheilija kertoo myös ulospäin, että haluan olla ammattilainen ja minulla on pitkän tähtäimen suunnitelmat”, Poutiainen-Rinne kertoo.

Poutiainen-Rinteen ura kesti lähes 20 vuotta, jona aikana hän voitti viisi aikuisten olympia- ja MM-mitalia sekä 11 maailmancupin osakilpailua. Hän lopetti aktiiviuransa vuonna 2014.

Poutiainen-Rinne perusti Alppituulia Oy:n vuonna 2002, kierrettyään jo vuosia ulkomailla kilpailemassa. Hänen yrittäjäisänsä kannusti häntä yrityksen perustamiseen.

”Itse en alkuun innostunut yrityksen perustamisesta, koska pelkäsin, että se vie liikaa aikaa. Halusin vain urheilla. Pelko oli kuitenkin turha. Kaikkea ei tarvitse heti osata itse, vaan voi käyttää asiantuntija-apua, esimerkiksi tilitoimistoa”, Poutiainen-Rinne muistuttaa.

Yrittäjyys on yksilöurheilijalle turvallinen vaihtoehto, koska yrittäjyyttä koskee vakiintunut lainsäädäntö. Korona-aika nosti erityisesti yksilöurheilijan sosiaali- ja työttömyysturva-asiat vahvasti esiin. Urheilijoiden tulot laskivat, kun kilpailuja ei voinut järjestää. Koska ei ollut tuloja, ei voinut maksaa sosiaalimaksuja, ei saanut myöskään minkäänlaista sosiaaliturvaa.

Poutiainen-Rinteen mielestä urheilupiireissä ei isossa mittakaavassa ymmärretä, mitä yrittäjyys yksilöurheilijalle tarkoittaa. Tietoisuus on kuitenkin onneksi lisääntymään päin.

”Kannustan ehdottomasti perustamaan yrityksen. Urheilijoilla on nykyään monia keinoja ansaita, kuten some- ja vaikuttajayhteistyöt. Niidenkin hoitaminen on helpompaa yrityksen kautta. En näe yrityksen perustamista minkäänlaisena riskinä”, Poutiainen-Rinne sanoo.

Netvisor jokaiselle uudelle yrittäjälle ilman kuukausimaksuja: https://netvisor.fi/uudet/

Lue myös: