MainosNetvisor

Onko yrityksesi jo varautunut sähkökatkoihin? Tässä tärkeimmät vinkit ja hätävarat

MAINOS Yrityksen kannattaa varautua tulevan talven haasteisiin ja varmistaa, että oma liiketoiminta pyörii kaikissa tilanteissa.

Kun organisaatio käyttää hieman aikaa varautumiseen ja pitää huolen siitä, että omat työntekijät tietävät, kuinka toimia mahdollisessa poikkeustilanteessa, varsinaisen tilanteen aiheuttamat vaikutukset liiketoimintaan voivat jäädä hyvinkin pieniksi.


3.10. 15:53

Uutisissa kerrotaan lähes päivittäin, miten tulevan talven aikana voi tulla pulaa sähköstä. On väläytelty myös mahdollisuutta alueellisiin sähkökatkoihin pahimpina sähköntarpeen ruuhka-aikoina.

Kotitalouksia ohjeistetaan varautumaan 72 tunniksi. Mutta miten on yritysten laita? Miten liiketoiminnassa kannattaa varautua tulevaan?

Liike-elämä otti merkittävän digiharppauksen korona-aikana. Valtaosa organisaatioista teki tarvittavia toimenpiteitä, jotta työntekijöillä oli mahdollisuus tehdä töitä etänä esimerkiksi kotoa.

Nämä toimet auttavat myös tulevien haasteiden kanssa. Suuri osa pystyy ainakin osittain työskentelemään käytännössä missä tahansa. Nykyaikaiset järjestelmät ovat tässä suuressa roolissa.

Tänä päivänä pääasiassa kaikki yritysten tarvitsemat palvelut ovat saatavissa pilvipalveluina.

Tutustu Netvisorin juhlavuoden tarjoukseen

Luotettavat pilvipohjaiset järjestelmät pitävät yritysten pyörät pyörimässä myös mahdollisten poikkeustilanteiden aikana.

Vastuullinen pilvipalveluiden tarjoaja pitää huolen siitä, että sen tarjoamat palvelut toimivat myös poikkeustilanteissa.

Pilvipalveluiden, kuten Netvisorin palvelimet, sijaitsevat usein yhteistyökumppaneiden konesaleissa, joissa on varauduttu poikkeustilanteisiin moninkertaisilla varmennuksilla sekä verkkojen että sähkönsyötön osalta.

Nämä konesalitoimijat ovat käytännössä varustaneet palvelinkeskuksensa niin, että kriittisiä palveluita saadaan tuotettua, vaikka kantasähköverkossa tulisi häiriö ja sähköä jouduttaisiin tekemään paikallisesti generaattoreilla.

Tällöin pilvipalvelut ovat käytettävissä mistä vain milloin vain, vaikka tietyissä osissa maata ei olisikaan sähköä saatavilla.

Usein yrityksellä on käytössään useita järjestelmiä. Niiden välinen tiedonsiirto on toteutettu integraatioiden avulla. Varautumisessa kannattaa ennakkoon miettiä myös, miten integraatiot toimivat poikkeustilanteessa.

Erityisesti jos joku integraatioista on toteutettu toimiston nurkassa olevalla palvelimella, kannattaa vahvasti miettiä kyseisen toteutuksen siirtoa palvelinkeskukseen.

Varavirralla voi varautua muutaman tunnin katkoon – eikä rahaa kulu kuin muutamia kymppejä.

Kun yrityksellä on käytössä luotettavat palvelut, tulee seuraavaksi miettiä, miten omat työntekijät pääsevät käyttämään palveluita häiriötilanteessa.

Lähtökohtaisesti pilvipalveluiden käyttöön vaaditaan päätelaite, jossa on internet-selain, virtaa laitteelle ja yhteys internetiin. Päätelaitteena käytetään usein kannettavaa tietokonetta, mutta tietyissä tapauksissa myös matkapuhelin tai tabletti voivat ajaa asiansa.

Kannettavan tietokoneen tai matkapuhelimen akku kestää toki aikansa, mutta toisaalta on hyvin helppoa ja edullista järjestää laitteille varavirtaa esimerkiksi varavirtalähteen eli power bankin avulla. Varavirralla voi varautua muutaman tunnin katkoon – eikä rahaa kulu kuin muutamia kymppejä.

Internet-yhteyden osalta kannattaa miettiä, missä palveluita on tarve käyttää. Mikäli tarve on päästä käyttämään pilvipalveluita mistä tahansa, on hyvä varmistaa, että oman matkapuhelimen kautta pystyy jakamaan verkkoa kannettavalle tietokoneelle.

Lisäksi on suositeltavaa hankkia ennakkoon esimerkiksi toisen mobiilioperaattorin sim-kortti, vaikka prepaidina. Sen kautta on mahdollista järjestää verkkoyhteys, vaikka omalla operaattorilla olisi häiriöitä.

Myös häiriötilanteita varten hankittu erillinen mobiilireititin on kohtuullisen edullinen tapa varmentaa organisaation verkkoyhteyksiä.

Varautumisessa kannattaa ottaa huomioon, mikä tieto on mahdollisen sähkönjakeluhäiriön aikana käytettävissä ja mikä ei.

Mikäli jotain tietoa ei ole mahdollista tallentaa turvaan pilvipalveluun, on hyvä käytäntö koostaa oleellisimmat yhteystiedot ja toimintaohjeet vaikkapa suljettuun kirjekuoreen kannettavan tietokoneen laukkuun. Näin ne kulkevat mukana ja ovat tarvittaessa saatavilla häiriötilanteen varalta.

Myös tunnistautumisen osalta kannattaa miettiä varakeino, mikäli järjestelmien käyttöön yleensä käytetty metodi, esimerkiksi pankkitunnisteet, eivät olisi poikkeustilanteen vuoksi käytettävissä.

Mobiilivarmenne ja esimerkiksi Netvisorin mobiilisovellus mahdollistavat tunnistautumisen järjestelmään milloin ja missä tahansa.

Kun organisaatio käyttää hieman aikaa varautumiseen ja pitää huolen siitä, että omat työntekijät tietävät, kuinka toimia mahdollisessa poikkeustilanteessa, varsinaisen tilanteen aiheuttamat vaikutukset liiketoimintaan voivat jäädä hyvinkin pieniksi.

Luotettavat pilvipohjaiset järjestelmät pitävät suomalaisten yritysten pyörät pyörimässä myös mahdollisten poikkeustilanteiden aikana. Se on meidän kaikkien etu.

Mikäli sinulla ei ole luotettavaa taloushallinnon pilvipalvelua, nyt sinulla on mahdollisuus saada sellainen edullisesti.

Tutustu Netvisorin juhlavuoden tarjoukseen

Lue myös: