Matka

Firenzessä matkailija jopa taintuu kauneudesta

Mystinen oireyhtymä on kaatanut turisteja Firenzen kauneuden edessä jo vuosisatoja.

Tilaajille

Mystinen oireyhtymä on kaatanut turisteja Firenzen kauneuden edessä jo vuosisatoja. Mikä on saanut ihmisten mielen järkkymään ja millaista kauneutta kaupunki nyt tarjoaa?

Ranskalainen kirjailija Marie-Henri Beyle seisoskeli firenzeläisessä Santa Crocen kirkossa ja katseli rauhallisesti ympärilleen. Vuosi oli ehkä 1817 tai 1811.

Kirkkoon oli vuosien varrella haudattu Beylen ihailemia neroja: taidemaalari Michelangelo, tähtitieteilijä Galileo Galilei, filosofi Niccolò Machiavelli.

Beyle tuijotti ihastuksen vallassa freskoja, patsaita ja alttaritaulua. Hän alkoi kuitenkin voipua kaiken kauneuden edessä, ja Giotton ja Donatellon maalaukset olivat jo selvästi liikaa.

"Lähtiessäni Santa Crocen kirkosta tunsin sydämentykytystä. Elämä valui minusta ulos, kävellessäni pelkäsin kaatuvani", Beyle kirjoitti myöhemmin kirjassaan Naples and Florence.

Beyle ei ollut ikinä kokenut mitään vastaavaa. Hän oli hurmoksessa! Nykyään sanottaisiin, että Beylen oireet olivat psykosomaattisia, henkisestä ylikuormituksesta johtuvia ruumiillisia tuntemuksia.

Beylen oli pakko lähteä kirkosta ja mennä puiston penkille istumaan ja toipumaan.

160 vuotta myöhemmin Firenzeen saapui Inge, pohjoismaalainen turisti ja italianopettaja.

Inge oli isänsä omaishoitaja ja tunsi kovasti syyllisyyttä lomastaan, vaikka se olikin ensimmäinen vuosiin. Jostain syystä Ingestä tuntui vainoharhaiselta – aivan kuin hän ei olisi ollut oikein tervetullut Firenzeen.

Inge kuitenkin kierteli Firenzen kirkoissa. Yhdessä kirkoista hän jäi tuijottamaan maalausta, johon oli kuvattu viimeinen ehtoollinen.

Yhtäkkiä Inge tunsi sydämentykytystä ja alkoi nähdä valonvälähdyksiä. Harhanäyssä hän kuvitteli jopa olevansa itse maalauksessa läsnä kantamassa hedelmiä Jeesukselle.

Pian Inge tajusi olevansa Santa Maria Nuovan sairaalassa, jonne hänet oli toimitettu lepäämään. Sairaalassa Ingen tapauksen kirjasi muistiin psykiatri Graziella Magherini.

Ingen oireet eivät olleet Magherinille yllätys. Hän oli kahdeksan vuoden aikana kirjannut Firenzessä jo yli sata vastaavaa tapausta.

Kaava oli aina sama: ulkomaalainen turisti saapui Firenzeen kokemaan kaupungin ylenpalttisia taide-elämyksiä, mutta päätyi kaiken kauneuden edessä ylikiihtyneeseen tilaan ja sai psyykkisiä ja fyysisiä oireita.

Magherini kuvaili potilaita, oireita ja hoitotapoja vuonna 1989 ilmestyneessä kirjassaan La sindrome di Stendhal eli Stendhalin syndrooma. Stendhal-nimi tulee Marie-Henri Beyleltä, joka myöhemmin alkoi käyttää kirjailijana nimeä Stendhal.

Syndroomaa alettiin kutsua myös Firenzen syndroomaksi, vaikka sitä voi toki ilmetä muuallakin. Firenzen syndrooma ei ylipäätään ole virallinen diagnoosi, eivätkä kaikki tutkijat ole lainkaan vakuuttuneet sen olemassaolosta.

Yhtä kaikki: taide-elämyksestä aiheutuvia oireita, kuten ajan ja paikan tajun häviämistä, heikotusta, huimausta, pahoinvointia, paniikkia, sekavuutta, sydämentykytystä ja jopa hallusinaatioita tai lyhytaikaista psykoosia on alettu kutsua tällä nimellä.

Syndrooma alkaa usein maailmankuulussa Uffizin galleriassa, Magherini kirjoitti. Myös satumaisen rikkaan Medicien suvun omistamassa Palazzo Pittissä, jossa on nykyisin useita museoita, on syytä pitää varansa.

Magherinin mukaan Firenzen syndroomasta kärsivät etenkin jo valmiiksi henkisesti epävakaat 25–40-vuotiaat naiset, jotka saapuvat Firenzeen yleensä Yhdysvalloista, Japanista ja muualta Euroopasta.

Italialaisilla ei kuulemma ole hätää. He ovat immuuneja.

 

Firenzessä on juhlittu 400 vuotta

Ei ihme, jos Firenzen syndrooma voi puhjeta juuri täällä, Palazzo Pittin kahdeksassa upeassa museossa ja galleriassa. Tästä paikastahan psykiatri Graziella Magherini varoitti.

Kuuluisin Pittin kohteista on Galleria Palatina, palatsigalleria. Toinen upea elämys ovat kuninkaalliset huoneistot, Appartamenti Reali. 1600-luvulla niissä asuivat Medicien hallitsijasuku, sitten Toscanan suurherttuat, myöhemmin muun muassa kuningas Umberto I. Medicien palatsissaan järjestämistä ylenpalttisista juhlista kerrottiin tarinoita ympäri Eurooppaa.

Nykyisin parhaat juhlat keskittyvät Via De'Benci- ja Via de Renai -kaduille, Piazza Santo Spirito ja Piazza del Carmine -aukioiden ympäristöön sekä Arnojoen varren baareihin. Arnon varrella sijaitsevassa Rivalta Cafessa bileet ja drinkkejä siemailevat juhlijat valuvat aina ulos baarista.

Palazzo Pitti, Piazza Pitti 1, polomuseale.firenze.it
Rivalta Cafe, Lungarno Corsini 21, rivaltacafe.it
 

Kirkkojen kauneusmittelö

Firenzeläisessä turisti-infossa työskentelevä nainen on ensin huvittunut, sitten suorastaan pahastunut. Kiinnostus Chiesa dell'Autostrada del Sole -kirkkoa kohtaan loukkaa häntä henkilökohtaisesti, sillä hänellä on voimakkaita tunteita tätä modernia kirkkoa kohtaan. "Jeesus itkisi nähdessään sen hökötyksen!"

Kiveä, betonia ja kuparia yhdistelevä, vuonna 1960 rakennettu kirkko on herättänyt intohimoja valmistumisestaan lähtien. Osa paikallisista inhoaa hieman Firenzen ulkopuolelle A1-moottoritien varrelle pystytettyä kirkkoa, kun taas osan mielestä se on ainoa hieno asia, joka Toscanan alueelle on rakennettu sitten 1800-luvun.

Kirkon maksoi sama yritys, joka rakensi moottoritien. Arkkitehti Giovanni Micheluccin työ täytyy siis todeta itse.

"Mutta meillähän on Duomo!" turisti-infon nainen yrittää vielä.

Tietysti on. Vuonna 1436 valmistunut Duomo, viralliselta nimeltään Basilica di Santa Maria del Fiore, on Italian kuuluisimpia kirkkoja ja hyvästä syystä ensimmäinen paikka, jossa matkailijat Firenzessä yleensä käyvät. Kirkon jättikupoli on monen mielestä hienoimpia renessanssiarkkitehtuurin saavutuksia.

Molemmat kirkot ovat parhaimmillaan, kun niissä vierailee saman päivän aikana.

Chiesa dell'Autostrada del Sole, Firenzen lentokentältä Bolognaan päin
Duomo, Piazza del Duomo, duomofirenze.it
 

Shoppailua läpi vuosisatojen

Maria Giannini valmistaa Piazza Pittin laidalla käsin paperia jo kuudennessa polvessa. Hänen sukulaisensa ovat myyneet kauniita käsin sidottuja kirjoja, marmoroitua paperia, kalentereja ja muita paperitavaroita tässä samassa paikassa aukion reunalla jo vuodesta 1856.

Paperit koristellaan kaupan yläkerrassa ja myydään alakerrassa. Paperia myös lähetetään Eurooppaan, Yhdysvaltoihin tai Australiaan, sillä kysyntää on. Koristeiden aiheet etsitään muinaisesta toscanalaisesta keramiikasta, aatelissukujen vaakunoista tai vaikkapa seinävaatteista.

Aikovatko Gianninin lapsetkin jatkaa suvun perinteitä?

Giannini nauraa, hän on varmistanut asian: "En kysynyt, vaan toin heidät marmorointialtaan vierelle ja annoin paperin käteen ennen kuin he osasivat kävellä."

Uudempi edustaja Firenzen lukuisten käsityökauppojen joukossa on kaksi vuotta sitten avattu Mio-putiikki, jossa myydään kierrätystavarasta valmistettuja koruja, asusteita, sisustustavaroita ja taide-esineitä. Kaikki on paikallisten tekemää. Hitiksi ovat muodostuneet katutaiteilija Clet Abrahamin tuunaamat liikennemerkit, joita voi ihailla myös luonnollisessa ympäristössään Firenzen keskustassa.

Jos matkailija kaipaa lisää upeita kauppoja, niitä löytää Ponte Vecchion sillalta. Silta on täynnä kertakaikkisen pittoreskejä korukauppoja aivan vieri vieressä.

Giulio Giannini e figlio, Piazza Pitti 37r, giuliogiannini.it
Mio, Via della Spada 34r, mio-concept.com
 

500-kiloinen kauneusihanne

Firenzeläisen muotitalo Guccin mallit ovat luoneet kauneusihanteita jo melkein sata vuotta. Firenzen kuuluisin kaunotar ei kuitenkaan ole Guccista ulos kävellyt nuori anorektinen malli, vaan hiukan yli 500-vuotias lihaisa jumalatar.

Sandro Botticellin Venuksen synty -tauluun ikuistama rakkauden jumalatar ja täydellisen kauneuden ruumiillistuma Venus tulee vastaan joka kadunkulmassa magneeteissa, postikorteissa, avaimenperissä ja muissa matkamuistoissa. Alkuperäistä neitoa voi ihailla Uffizin galleriassa, jossa on paitsi yksi maailman huikeimmista renessanssitaiteen kokoelmista myös kova riski saada Firenzen syndrooman oireita.

Uffiziin jonottaa vuosittain 1,5 miljoonaa turistia. Guccin liikkeisiin sen sijaan on vähemmän ruuhkaa. Osa Guccin liikkeistä Firenzessä on jopa tavisturistin lähestyttävissä, mutta esimerkiksi Via dè Tornabuonin lippulaivakaupassa asioivat pääasiassa tavista paljon rikkaammat, tyylikkäämmät ja laihemmat naiset.

Galleria degli Uffizi, Piazzale degli Uffizi 6, polomuseale.firenze.it
Gucci, Via Tornabuoni 73, gucci.com

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Länsi-Helsingissä on saari, josta valta­osan omistavat uskonnolliset yhteisöt: Nyt sen keskuksena 60 vuotta toiminutta ostos­keskusta uhkaa purkaminen

  2. 2

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  3. 3

   Jatka kuluttamista ja istuta metsää – Tällaisten heittojen aika on ohi, sanoo professori Lassi Linnanen, sillä rikkaiden kuuluu nyt hävitä

   Tilaajille
  4. 4

   Monta brändiä, samat omistajat – katso grafiikasta, kuinka vaate­kauppa keskittyy muutamalle suur­ketjulle

  5. 5

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  6. 6

   Väitin, että vihreiden vaali­voitto ja Halla-ahon ääni­vyöry ovat merkkejä kahtia­jaosta – selitys on helppo mutta puutteellinen

  7. 7

   Mitä puolueet vastaavat, kun Rinne kysyy? Hallituksen ovi aukeaa oikeilla vastauksilla

  8. 8

   Facebook varoittaa sijoittajia: Panemme miljardeja syrjään, koska datankäytöstä on tulossa jättisakot

  9. 9

   Palomies Arto Latvala, 62, on varautunut 40 vuotta suuronnettomuuteen, jota ei ole vielä tapahtunut – ”Jonain päivänä se kolisee täälläkin, se on ihan itsestään selvää”

  10. 10

   HS testasi markkinoiden parhaat kännykkäkamerat, ja yhdessä asiassa ne päihittävät jopa ammattilais­kamerat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  8. 8

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  5. 5

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  10. 10

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää