Maltalla meri on turkoosi ja rannat jylhät

Pienellä Maltalla on vuosituhansien sotainen historia. Tarinat heräävät henkiin kalkkikivitalojen välisillä kujilla. Turkoosi meri ja jylhät kalliorannat kutsuvat kokeilemaan.

Vallettan satama-alueella kiiltelee satoja toinen toistaan komeampia purjeveneitä ja huvijahteja. Risteily on yksi Maltan-loman kohokohdista.

450 vuotta sitten St. Angelon linnoituksen edustalla kellui ruumiita. Ottomaanit olivat päättäneet vallata koko saaren hinnalla millä hyvänsä. He olivat mestanneet kiinni ottamansa johanniittain ritarit. Veri värjäsi veden punaiseksi.

Suurmestari Jean Parisot de la Valette vastasi mestaamalla vankinsa ja ampumalla ottomaanien päät kanuunoilla kohti hyökkääjiä. Suuri piiritys oli kestänyt koko kuuman kesän 1565.

Pientä mutta strategisesti tärkeää Maltan saarta puolusti vain noin 700 johanniittain ritaria ja 8 000 rivitaistelijaa. Ottomaanien amiraali Dragut Reis hyökkäsi saarelle yli 40 000 miehen armeijan voimin toukokuussa.

Kesän jälkeen la Valette sai lopulta lisäjoukkoja. St. Elmon linnakkeeseen lähes loukkoon jääneet ottomaanit vetäytyivät 8. syyskuuta.

Eri arvioiden mukaan valloitusyritys maksoi ottomaaneille yli 30 000 miehen hengen.

Voiton päivä on nykyään kansallinen vapaapäivä Maltalla.

Valletta

Maltan piirityksen jälkeen saarelle rakennettiin uusi pääkaupunki, suurmestarin mukaan nimetty Valletta, jota ympäröivät paksut muurit.

Suuren luonnonsataman toisella puolella komeilevat St. Angelon linnoitus ja kolmen kaupungin alue, joka koostuu Birgusta, Sengleasta ja Cospicuasta.

Valletta ja sen yli 300 muistomerkkiä ovat Unescon maailmanperintökohteita. Kompaktin kokoisen kaupungin kävelee ympäri päivässä, mutta katuja vaeltaa ­useammankin päivän.

Maltan 7 000-vuotiseen historiaan voi perehtyä Malta Experience -näytöksessä. 45 minuuttia pitkän dokumentin voi katsoa myös suomenkielisenä, ja siitä saa hyvät pohjatiedot saaren historiaan ja kulttuuriin.

Kymmenen euron hintainen lippu sisältää myös opastetun kierroksen vieressä sijaitsevaan johanniittain ritarien vanhaan sairaalaan, jota kannattaa käydä katsomassa.

www.themaltaexperience.com

Liikkuminen Maltalla

Malta on pinta-alaltaan Lahden kaupungin kokoinen, noin 135 neliökilometriä, joten etäisyydet ovat lyhyitä.

Hyviä vaihtoehtoja saarella liikkumiseen ovat vuokra-auto, paikallisbussit tai kaksikerroksiset hop on – hop off -bussit, jotka kiertävät kaikki merkittävät nähtävyydet.

Auton vuokraaminen on todella halpaa, mutta liikenne on vasemmanpuoleinen, ja sitä on verrattain paljon.

Paikallisbussit tuntuvat kiertävän myös kaikki nähtävyydet. Matkailijoiden suosimissa kiertoajelubusseissa saa tietoa nähtävyyksistä selostuksen muodossa.

Megaliittitemppelit

Saaren etelärannalla Hagar Qimin ja Mnajdran megaliittitemppelit ovat seisoneet yli 5 000 vuotta.

Naapurisaari Gozon Ggantija-temppelin kerrotaan olevan maailman vanhin vapaasti seisova, ihmisen pystyttämä monumentti. Mutta vanhoja ovat nämä pääsaarella sijaitsevatkin.

Temppelien rakentamisessa on käytetty paikallista kalkkikiveä. Siitä on tehty myös lukuisat edelleen käytössä olevat talot Vallettassa ja saaren vanhassa pääkaupungissa Mdinassa.

Maltan esihistoria on edelleen paksun tomun peitossa, vaikka näistä rakennuksista päällimmäiset pölyt pyyhittiinkin 1800-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

Rakennelmia kutsutaan temppeleiksi, mutta niiden varsinaisesta käyttötarkoituksesta ei ole varmuutta.

Samoin on pimennossa, mitä tuolloin kukoistaneelle kulttuurille tapahtui. Noin 2 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua alueella vaikuttanut sivilisaatio katosi. Kukaan ei tiedä, mitä tapahtui.

Kirkkaissa vesissä

Vähän matkaa temppeleiltä tietä eteenpäin, ja olemme Blue Grottolla, sinisellä luolalla.

Paikalliset luzzu-veneet vievät matkailijoita ihailemaan kallion onkaloita ja uskomattoman turkoosia ja kirkasta vettä.

Veneiden lähtöpaikalla on paljon ravintoloita ja uintimahdollisuus. Maltan saarilla on joitakin hiekkarantoja. Uimapaikoiksi lasketaan myös kiviset kalliot, joihin on usein tehty tikkaat helpottamaan veteen menoa.

Jos liikkuu autolla, kannattaa käydä kurkkaamassa myös Ghar Lapsi -nimistä uimapaikkaa hieman megaliittitemppeleiltä länteen.

Vielä vähän matkaa länteen, ja silmien eteen avautuvat upeat Dinglin jyrkänteet.

Jyrkänteiden viereisen kylän parasta antia on miellyttävä ja pieni perheen pyörittämä Djar Il-Bniet -ravintola.

Se tarjoaa perinteisiä maltalaisia ruokia, ja tuliaisiksi voi ostaa vaikka perheen omalla tilalla tehtyä oliiviöljyä. Palvelu on melko hidasta mutta ystävällistä. Ja ruoka sitäkin herkullisempaa.

Mdina

Mdinan kaupunki saaren keskellä oli Maltan pääkaupunki ennen Vallettan rakentamista. Nykyään sen tunnelmallisilla, kapeilla kujilla kelpaa pällistellä muiden matkailijoiden seassa linnoituskaupungin muureja ja hulppeita palatseja.

Apostoli Paavalin kerrotaan majailleen Mdinan läheisessä luolassa hänen haaksirikkouduttuaan Maltan saarelle noin vuonna 60.

Miehen mukaan onkin nimetty useita kirkkoja ja ­alueita.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Auton vuokraaminen on halpaa

 Helsingistä Maltalle pääsee Finnairin suorilla lennoilla 27.3.–23.10.

 Vaihtoyhteyksillä esimerkiksi Turkish Airlines ja Lufthansa lentävät ympäri vuoden.

 Pienellä saarella on hyvät kulkuyhteydet. Kiertoajelut ja paikallisbussit käyvät läpi kaikki tärkeimmät kohteet. Myös naapurisaarella Gozolla kulkevat Hop on -bussit.

 Oman auton vuokraaminen on halpaa. Maltalla on vasemmanpuoleinen liikenne.

 Suosituimpia turistialueita ovat Sliema ja St. Julian’s. Myös rauhallisempaa Bugibban aluetta kannattaa harkita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  3. 3

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  7. 7

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  10. 10

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää