Matka

Pietari on herkuttelijan kaupunki – täältä löydät parhaat ravintolat

Ravintoloita on jokaiseen makuun, ja kahviloissa houkuttelevat makeat herkut.

Tallinna tunnetaan Suomessa hyvien ravintoloiden kaupunkina, mutta harva tietää, että myös Pietarista on runsaassa kymmenessä vuodessa tullut mainio ravintolakaupunki.

Yhteistä molemmille on, että ravintoloiden sisustuksessa käytetään hyväksi historiallisia miljöitä.

Monessa pietarilaisessa ravintolassa ja kahvilassa kohtaa 1800-luvun miljöön ja sisustuksen. Ravintoloita on nimetty kuuluisien kirjailijoiden kuten Gogolin ja Puškinin mukaan.

Pääkatu Nevski prospektille ravintoloita on noussut vieri viereen. Pietarissa varsinkin japanilaiset ravintolat ovat suosittuja.

Nevskiltä kannattaa poiketa sivukaduille, koska jännittävimmät paikat voivat löytyä juuri sieltä. Kahviloista saa yleensä myös pieniä ruoka-annoksia.

Rubinstein-katu lähellä Fontanka-jokea on erinomainen ravintolakatu. Välillä omistajat vaihtuvat ja ravintolat ovat remontissa.

Kadulla on hyvätasoinen meksikolaisravintola Tres Amigos, jossa on iltaisin tanssiesityksiä. Itämaista eksotiikkaa sisustukseltaan tarjoavat kaksi Tea House -ravintolaa keskellä Rubinsteinia.

Tarjolla on hyvää kasvisruokaa, mutta vesipiipun polttaminen voi häiritä. Vastapäätä on vuosi sitten avattu sympaattinen Kirjakahvila, jonka hyllyillä on vanhoja kirjoja tuomassa ajan patinoimaa tunnelmaa.

Rubinstein-kadulla on myös Onni- eli Stšastje-ketjuun kuuluva ravintola. Ketjun ravintoloissa on hauska sisustus ja hyvää ruokaa.

Ydinkeskustassa lähellä Iisakin kirkkoa Pienellä ja Suurella Merikadulla (Malaja Morskaja ja Bolšaja Morskaja) on monia hyviä ravintoloita ja kahviloita.

Jelisejevin herkkukauppa Nevski prospektilla on entisöity 1800-luvun asuun. Sieltä saa ostaa monenlaisia makeisia ja herkkuja. Keskellä kauppaa pylvään ympärillä kiertää pieni kahvila, jonne voi pysähtyä hetkeksi kahville.

Kaunis ja perinteinen kahvila on myös Singer Nevskillä sijaitsevan kirjakaupan yläkerrassa. Ikkunasta aukeavat komeat näkö­alat Kazanin tuomiokirkolle.

Malaja morskajan alkupäässä lähellä Nevski prospektia on ravintola Gogol, joka on sisutettu kauniisti 1800-luvun tyyliin ja Gogolin henkeen.

Tarjoilijat pukeutuvat aikakauteen sopiviin asuihin. Naisilla on pitkät hameet ja esiliinat.

Listalla on venäläisiä ruokia. Kanarialintu sirkuttaa häkissä, ja vanha piano odottaa soittajaa. Jälkiruuat ovat erinomaisia.

Etnisistä ravintoloista varsinkin georgialaiset ovat mainioita. Niitä on ympäri kaupunkia.

Myös venäläistä ruokaa tarjoavia ravintoloita on paljon, mutta omaan makuuni georgialaiset ovat parempia. Niissä ruoka on hyvin maustettua ja kyytipoikana on paikallista leipää.

Moika-joen rannalla sijaitsee klassikkoravintola, Dostojevskin romaanin mukaan nimetty ­Idiootti, joka on säilyttänyt suosionsa. Se on monille suomalaisille tuttu, koska se mainitaan useissa matkaoppaissa.

Omistajat vaihtuvat välillä, jolloin ruokalistakin uudistuu, mutta kellariravintolan dostojevskiläinen tunnelma pysyy.

Kirjallista historiaa on myös entisen Kulkukoira-ravintolan paikalla sijaitsevalla ravintolalla Taiteiden aukion kulmauksessa.

1900-luvun alussa Kulkukoira oli taiteilijoiden kokoontumispaikka, musiikki soi, ja kabareessa tanssittiin. Ravintolassa on vieläkin ohjelmaa, mutta samanlaista taiteilijaravintolan mainetta sillä ei enää ole.

Pietarissa pääsee tutustumaan myös menneen maailman loistoon. Luksusta tarjoavat suurten hotellien ravintolat ja Jelisejevin herkkukauppa ja ravintola.

Hotelli Europa kaupungin sydämessä Nevski prospektilla kuuluu eliittiin. Huoneet ovat kalliita, mutta baarin voi piipahtaa kadulta.

Siellä soi flyygeli, kynttilät palavat pöydissä, ja tarjoilijoilla on viimeisen päälle hienot mustat puvut työasuina. Toinen loistoravintola on Iisakin kirkon vieressä hotelli Astoriassa.

Tarjoilijoista nuoret puhuvat usein hyvää englantia, mutta varsinkin syrjemmällä on paikkoja, joissa ei ole ruokalistoja englanniksi. Usein listoissa on kuitenkin kuvia annoksista.

Palvelurahan jättäminen on vaihtelevaa. Joissakin ravintoloissa laskuun kirjoitetaan, että palvelumaksu ei sisälly hintaan, ja laskua voi halutessaan pyöristää 5–30 prosenttia ylöspäin.

Erikoisin tilanne minulle on sattunut Suomi-talon lähellä Bolšaja Konjušennaja -kadulla. Jätimme nuorelle opiskelijapojalle palvelurahaa.

Kun seuraavana päivänä palasimme samaan kahvilaan, tarjoilija sanoi antavansa alennusta, koska olimme edellisenä päivänä maksaneet liikaa.

Venäläiset ovat perinteisesti makean ystäviä. Niinpä kahviloissa on houkuttelevia leivoksia ja kakkuja tarjolla.

Kahvi ei kuitenkaan ole samanveroista kuin Suomessa. Lähes joka paikassa, jossa olen tilannut kahvia, cappucino ja latte ovat olleet puolta laihempia kuin Suomessa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Hotellihuoneen saa nyt halvalla Pietarista

 Ruplan arvon heikkeneminen on tehnyt Pietarista suomalaisille edullisen.

 Keskitasoisesta keskustahotellista saa huoneen muutamalla kymmenellä eurolla.

 Viiden tähden hotellista huoneen voi saada alle sadalla eurolla.

 Tarjonta on laaja hostelleista luksushotelleihin.

 Viisumin saa kätevästi matkatoimistoista. Siihen kannattaa varata vähintään kahdeksan arkipäivää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Venäjä
 • Pietari
 • Ravintolat
 • kaupunkimatka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Lauri Markkasen joukkuekaverit yrittävät lausua suomea, ja lopputuloksen voi arvata – tätä videota on katsottu jo satojatuhansia kertoja

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  6. 6

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  7. 7

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  8. 8

   Metroliikenne pysähtyi hetkeksi länsimetron ensimmäisenä päivänä – tungos Rautatieasemalla alkoi heti

  9. 9

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  10. 10

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  10. 10

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää