Reykjavik on kosmopoliittinen kalastajakylä – vinkit matkailijalle

Islannin pääkaupungissa ehtii viikonlopun aikana kokea ainutlaatuisen luonnon, kiertää museot, syödä hyvin ja juhlia aamuun asti.

Suurissa kaupungeissa tulee usein tunne, ettei viikonlopun aikana ehdi tehdä ja nähdä juuri mitään siitä, mitä kaupungissa on tarjolla. Reykjavikissa se onnistuu vaivattomasti.

Suur-Reykjavik on vain Tampereen kokoinen, mutta kokoonsa nähden se on hyvin kosmopoliittinen kaupunki vain muutaman lentotunnin päässä Keski-Euroopasta, Yhdysvalloista ja Pohjoismaista.

Helsingistäkin suora lento kestää vain kolme ja puoli tuntia. Reykjavikissa on kello vielä kaksi tuntia vähemmän kuin Helsingissä, joten aikakin toimii turistin hyväksi.

Reykjavikissa on ainutlaatuinen tunnelma, jollaista on vaikea löytää muualta.

Matkailijoiden määrä on kasvanut merkittävästi tällä vuosituhannella, mutta Reykjavik ei silti ole menettänyt omalaatuisuuttaan.

Häikäisevän vaikuttavan luonnon läheisyys, oma kieli ja suorasukaiset ihmiset luovat Reykjavikissa ilmapiirin, jollaista ei löydä muualta.

Kaupungissa tapahtuu aina paljon, siitä pitävät huolen ympäri vuoden ripotellut kulttuuritapahtumat.

Reykjavikin etu on kompakti koko. Kaupunki on hallittavissa kävellen.

Keskeisimmät alueet ovat vanha satama, keskusta ja sen ostoskadut kauppoineen, baareineen ja ravintoloineen.

Hintatasokaan ei suomalaisittain huimaa päätä.

Ravintoloissa syö erinomaisesti samalla hinnalla kuin Suomessa.

Musiikkifaneille festareita ja live-keikkoja

Islannista on tullut huikea määrä kansainvälisesti menestyneitä artisteja siihen nähden, miten pieni maa on.

Musiikkitarjonnaltaan Reykjavikia on verrattu New Yorkin Brooklyniin. Uusia yhtyeitä nousee tietoisuuteen koko ajan, ja konsertteja järjestetään joka puolella.

Elektronisen musiikin Sonar-festivaalilla on sisarfestivaali Reykjavikissa.

Tammikuun lopulla on uuden musiikin Dark Music Days ja marraskuussa Iceland Airwaves, jossa esiintyvät tänä vuonna islantilaisten artistien lisäksi esimerkiksi PJ Harvey, Lush ja Kronos Quartet.

Konserttitalo Harpassa järjestetään klassisen musiikin konserttien lisäksi kevyen musiikin konsertteja.

Reykjavikin baareissa ei voi olla törmäämättä bändien live-esityksiin tai dj-setteihin. Esimerkiksi Húrrassa on useimpina iltoina joko bändejä tai dj.

Lapsiperheille valaita ja kylpylöitä

Reykjavikissa riittää lapsillekin nähtävää ja tekemistä.

Valasnäyttely Whales of Iceland on rakennettu vanhalle satama-alueelle ankean näköiseen rakennukseen. Näyttely on kuitenkin onnistunut.

Eri puolilla tilaa ”ui” 20 luonnollisen kokoista valasta. Valaiden ja meren äänet tuovat elämyksellisyyttä ja teksteissä kerrotaan kiinnostavia yksityiskohtia kuten se, että sinivalas painaa enemmän kuin 13 bussia.

Jos kumivalaat jättivät toivomisen varaa, Reykjavikista pääsee helposti valassafarille, luontoretkille tai vaikkapa ratsastamaan.

Reykjavikissa on useita geotermisiä kylpylöitä. Kuuluisin ja ruuhkaisin niistä on Blue Lagoon, joka tekee vaikutuksen turkoosin värisellä vedellään.

Se sijaitsee 45 kilometrin päässä Reykjavikista, mutta kylpylään pääsee bussilla. Lippu kannattaa varata etukäteen.

Kalaruokien ystävän ruokaparatiisi

Reykjavik on ruokaparatiisi etenkin, jos pitää kalasta ja muista merenelävistä.

Kaupungin ruokakulttuuri on noussut muutamassa vuodessa aivan uudelle tasolle, ja uusia laaturavintoloita perustetaan koko ajan. Niitä on avattu esimerkiksi sataman niin kutsutulle Fish­packing districtille vanhoihin rakennuksiin.

Yksi perinteisistä paikoista on entisessä kalastajavajassa toimiva pieni ja pikaruokalamainen Sægreifinn.

Sieltä saa maukkaan hummerikeiton lisäksi herkullisia kala- ja kampasimpukkavartaita.

Kaupungin parhaat pizzat saa pizzeriasta, jolla ei ole nimeä. Vanhassa sympaattisessa talossa sijaitseva pizzeria on osoitteessa Hverfisgata 12. Paikassa on myös hyvä viinivalikoima.

Samassa osoitteessa sijaitseva Dill tarjoaa korkeatasoista pohjoismaista ruokaa.

Laatukahvia ja baarikierroksia

Olut oli vuoteen 1989 saakka kielletty Islannissa. Sen jälkeen reykjavikilaiset ovat ottaneet vahingon takaisin moninkertaisesti.

Viikonloppuiltaisin baareissa tungeksii väkeä, ja kuvioon kuuluu kiertäminen paikasta toiseen. Sen ehtii tehdä hyvin, sillä baarit menevät kiinni vasta ­aamuvarhaisella.

Rantabaariksi itseään mainostava Bar Ananas sijaitsee matalassa kirkkaankeltaisessa puutalossa. Rannasta ei ole tietoakaan, mutta drinkit ovat loistavia, samoin dj:n luoma tunnelma.

Kex Hostel on rakennettu vanhaan keksitehtaaseen. Vintage- ja kierrätyskalusteilla sisustettu paikka on nähtävyys, ja sen ravintola on suosittu hipstereiden illanviettopaikka. Kexissä on myös konsertteja.

Loppuyön riehakkain tunnelma on Kaffibarinnissa, jossa ihmiset tanssivat tungoksen keskellä. Oluen läikkymistä vaatteille kannattaa yrittää välttää.

Reykjavikissa on hämmästyttävän suuri määrä kahviloita, joista saa laatukahvia.

Osasta kahviloita kuoriutuu iltaisin baareja, joissa tanssitaan pöydillä.

1950-luvun tunnelmaan pääsee taiteilijoiden suosimassa Mokka-kahvilassa. Sen sisustus on säilynyt alkuperäisen kaltaisena.

Kotimaista designia ja shoppailua

Kokoonsa nähden Islannissa on paljon muotoilijoita.

Useat ovat opiskelleet muualla, mutta monet ovat palanneet ja säilyttäneet omaperäisen tyylinsä.

Islantilaiset muotoilijat ovatkin kekseliäitä käyttämään paikallisia materiaaleja, kuten kiviä ja kalan nahkaa.

Jos matkaan otettu vaatevarasto tuntuu liian heppoiselta Islannin säähän, sitä voi täydentää Reykjavikissa.

Tunnettuja ulkoiluvaatemerkkejä ovat muun muassa jo 1920-luvulla perustettu 66°NORTH ja Farmers market.

Kraum-sisustusliike on yhdessä kaupungin vanhimmista taloista. Valikoimassa on kymmenien islantilaisten suunnittelijoiden designia ja vaatteita.

Kaupungin muotiliikkeet ovat keskittyneet Laugavegurin loppupäässä Frakkastígur- ja Vitastígur-kaduille. Skólavördustígurilla on paljon taide- ja koruliikkeitä.

Taiteen ja arkkitehtuurin ystäville

Museot ovat pienikokoisia, ja päivässä ehtii kiertää useamman.

Taidemuseo toimii kolmessa rakennuksessa. Jos niistä haluaa valita käyntikohteeksi vain yhden, hyvä vaihtoehto on nykytaiteeseen keskittyvä Hafnarhus lähellä satamaa.

Taidetta nähdäkseen Reykjavikissa ei tarvitse välttämättä mennä sisätiloihin, sillä eri puolilla kaupunkia on näyttäviä seinämaalauksia.

Keskustassa vuosituhannen alussa tehtyjen kaivausten seurauksena on syntynyt museo Reykjavik 871+/-2, joka herättää multimedian keinoin eloon viikinkiaikaisen asumuksen.

Vikin-merimuseossa valottuu havainnollisesti ja koskettavasti islantilaisen merenkäynnin ja kalastuksen historia sekä sen vaativuus meren armoilla.

Konserttitalo Harpa erottuu satamassa kaupungin ainoana wau-rakennuksena.

Rakennuksessa on käytetty paikallista kiveä, ja taiteilija Ólafur Eliasson on suunnitellut julkisivun, joka eriväristen led-valojen ansiosta vaihtaa illalla väriä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Suorat lennot Helsingistä

 Finnair ja Icelandair lentävät suoria lentoja Helsingistä Reykjavikiin.

 Jos matkustaa Icelandairilla Yhdysvaltoihin, Reykjavikiin voi pysähtyä välillä ilman lisämaksua.

 

Hyödyllisiä nettisivuja:

 Kiertokäyntien järjestäjä specialtours.id

 Englanninkielinen kaupunkilehti grapevine.is

 Yksi suosituimmista rockkonserttipaikoista Facebook: hurra.is

 Whales of Iceland -näyttely whalesoficeland.is

 Kiertokäyntien ja valassafarien järjestäjä specialtours.id

 Blue Lagoon -kylpylä bluelagoon.com

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  4. 4

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  5. 5

   Miljoonien arvoinen Rodin-veistos lojui unohdettuna kaupungintalon nurkassa USA:ssa – 22-vuotiaan työntekijän löytöä ei aluksi otettu todesta

  6. 6

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  7. 7

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  8. 8

   ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

  9. 9

   Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  8. 8

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  9. 9

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  10. 10

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää
  Uusimmat