Mauritius on matkailijan paratiisisaari, jossa myös pienemmällä budjetilla on helppo löytää viihtyisä majapaikka

Mauritius on Intian valtameren helmi, joka tarjoaa matkailijalle sekä luksusta että värikästä arkea.

Afrikkaan kuuluva Mauritius on oiva matkakohde ympäri vuoden. Madagaskarin itäpuolella sijaitsevalla saarella vuodenajat ovat päinvastaiset kuin meillä: kesää kestää joulukuusta huhtikuuhun, jonka jälkeen alkaa viileämpi ajanjakso.

Tuolloinkin voi nauttia 20–25 asteen lämpötiloista. Hyvän ilmastonsa ja upeiden hiekkarantojensa ansiosta Mauritiusta kutsutaankin paratiisisaareksi.

Meno–paluuliput saa reittilennoille halvimmillaan noin tonnilla, ja matkaan kuluu vaihtojen mukaan vähintään 15 tuntia.

Matkatoimiston kautta saarelle pääsee talvikaudella Suomesta myös suoralla lennolla, joka kestää noin 12 tuntia.

Ei pelkkää luksusta

Mauritiuksella on runsaasti ylellisiä ja hintavia rantahotelleja, joita markkinoidaan muun ­muassa häämatkailijoille. Myös kevyellä budjetilla matkustavan on silti helppo löytää viihtyisä majapaikka.

Esimerkiksi neljän hengen perhe vuokrasi tilavan lomahuoneiston läheltä rantaa hintaan 60 euroa yö. Bonuksena aa­miaispöytään sai tuoreita mangoja ja papaijoita pihan hedelmäpuista.

Suurin osa matkailijoista hakeutuu pohjoisrannikolle, jossa vilkkain lomakeskus on lahden poukamassa sijaitseva Grand Baie. Kirkkaat vedet ja värikäs vedenalainen maailma houkuttavat snorklauksen ja sukelluksen harrastajia. Myös kalastusmatkailu on suosittua.

Monipuolista rantaelämää

Mauritiuksella on noin 200 kilometriä hiekkarantaa. Leppoisaa lomapäivää voi viettää esimerkiksi Grand Baien lähellä sijaitsevan Mont Choisyn yleisellä rannalla.

Postikorttimaisemaa täydentävät rannan kasuariinapuut, joiden varjoon on mukava vetäytyä. Viikonloppuisin yleisillä rannoilla on tavallista vilkkaampaa, kun paikalliset asukkaat saapuvat telttoineen ja piknik-varusteineen vapaapäivän viettoon.

Saarella voi harrastaa lukuisia rantalajeja vesihiihdosta nousuvarjoiluun. Erikoisin elämys on merenpohjakävely, jossa vedenalaiseen maailmaan tutustutaan 3–4 metrin syvyydessä, hengittämisen mahdollistavan erikoiskypärän ja painovyön avulla.

Kannattaa varautua siihen, että lyhyestäkin vesiseikkailusta joutuu maksamaan vähintään muutaman kympin. Edullisinta hupia on vuokrata polkuvene tai sup-lauta, jonka päällä melotaan seisten.

Kulkuneuvo kiireen mukaan

Mauritiuksen saari on noin 60 kilometriä pitkä ja 40 kilometriä leveä, joten yhden lomareissun aikana maan ehtii kiertää laidasta laitaan.

Auton vuokraaminen on mahdollista, mutta vasemmanpuoleinen liikenne vaatii erityistä tarkkaavaisuutta. Liikennekulttuuri on kuitenkin maltillista moneen muuhun maahan verrattuna.

Julkinen liikenne on linja-autojen varassa, koska rautateitä saarella ei ole. Seikkailunhaluinen hyppää hieman kulahtaneeseen paikallisbussiin, jossa matkanteko on eksoottista ja edullista mutta melko hidasta.

Määränpääksi voi ottaa esimerkiksi pääkaupunki Port Louisin, jonne pääsee linja-autolla lähes joka puolelta saarta.

Mukavuutta rakastavan kannattaa turvautua taksiin, jolla voi tehdä pitkiäkin retkiä suhteellisen edullisesti. Hinnasta ja etapeista on hyvä sopia kuljettajan kanssa etukäteen.

Jotkut kuljettajat ohjailevat matkailijoita sellaisiin käyntikohteisiin, joiden omistajilta he saavat palkkion.

Elämyksiä luonnosta

Kiinnostavimmat nähtävyydet liittyvät luontoon. Saaren pohjoisosassa sijaitsevassa Pamplemoussesin kasvitieteellisessä puutarhassa voi ihailla paitsi lootuksia ja muita trooppisia kasveja myös jättiläiskilpikonnia.

Lisää eksoottisia eläimiä näkee Casela-elämyspuistossa saaren länsiosassa ja etelässä sijaitsevassa La Vanille -krokotiilipuistossa.

Aitoja luontoelämyksiä kaipaava lähtee patikoimaan Black River Georgesin kansallispuistoon. Hyvällä onnella siellä voi bongata mauritiuksentuulihaukan, joka oli joitakin vuosikymmeniä sitten maailman uhanalaisin petolintu.

Vihreä papukaija mauritiuksenkaija on niin ikään sukupuutolta pelastunut laji, jota esiintyy kansallispuiston metsissä.

Retkeilijän kannattaa huolehtia hyvin nesteytyksessä ja ihon suojaamisesta, sillä etenkin Mauritiuksen kesäaikaan kuuma ja kostea ilmasto verottaa voimia. Kuumimmalla kaudella saarelle saattaa toisinaan osua hirmumyrsky eli trooppinen sykloni.

Todennäköisempää kuitenkin on, että niskaansa saa vain rapsakan sadekuuron.

Ruokaa moneen makuun

Etninen moninaisuus näkyy paitsi katukuvassa myös ruokakulttuurissa. Saman ravintolan listalla on usein esimerkiksi intialaista currya, kiinalaisia paistettuja nuudeleita, pastaa sekä kala- ja pihviaterioita.

Lisäksi saarella on lukuisia ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet vain tietyn maan ruokiin.

Ravintoloiden taso vaihtelee melko paljon. Joskus tyylikkään ravintolan hintava ateria on pettymys, kun taas vaatimattoman ruokapaikan annos vie kielen mennessään.

Syöminen on keskimäärin edullisempaa kuin Suomessa. Maukkaan aterian juomineen saa 10–15 eurolla. Rantakioskeissa hinnat ovat sitäkin edullisemmat.

Sympaattisia ravintoloita on muun muassa pohjoisrannikon Trou Aux Bichesissä, joka on kasvanut pienestä kalastajakylästä suosituksi lomakohteeksi.

Cafe International on nimestään huolimatta tukevia aterioita tarjoava ruokapaikka, jota pitää Nelson Mandelan entinen henkivartija. Ravintola on kuuluisa eteläafrikkalaisista pihveistään.

Lähellä sijaitsevan La Cabane du Pecheurin merenantimia kannattaa maistaa jo paikan tunnelman vuoksi.

Iltaisin tästä pikkuruisesta ulkoilmaravintolasta avautuu maalauksellinen näkymä merelle, jonka laguunimaiseen rantaveteen on ankkuroitu rivi puisia kalastajaveneitä.

Kulttuurien kohtaamispaikka

Mielenkiintoisinta Mauritiuksella on monikulttuurisuus, sillä saari on saanut vaikutteita niin Afrikasta, Euroopasta kuin Aasiastakin.

Maa kuului 1700-luvulta lähtien Ranskalle ja myöhemmin Englannille, kunnes se itsenäistyi 1968.

Lähes 70 prosenttia väestöstä on taustaltaan intialaisia. Uskonnoista hinduja on puolet saarelaisesta. Kristittyjä, lähinnä katolilaisia, on kolmannes ja muslimeja alle viidennes.

Värikkäitä hindutemppeleitä näkee saarella selvästi enemmän kuin kirkkoja tai moskeijoita.

Maan virallinen kieli on englanti, mutta sitä puhuu äidinkielenään alle prosentti väestöstä. Yleisimmin asukkaat puhuvat ranskasta jalostunutta paikallista kreolia. Matkailija tulee hyvin toimeen englannilla.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Miljoona matkailijaa

  Asukkaita 1,3 miljoonaa.

  Miljoona matkailijaa vuodessa.

  Pääelinkeinot turismi, sokerituotanto ja tekstiiliteollisuus.

  Kello on kaksi tuntia enemmän kuin Suomessa.

  Rahayksikkö Mauritiuksen rupia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys: HS astui ensimmäisen länsimetron kyytiin – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma

  2. 2

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  3. 3

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”

  6. 6

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  7. 7

   Jos ostat vahingossa vääränlaisen television jouluksi, voit saada hyvitystä – Uusi lähetystekniikka otetaan käyttöön vuonna 2020 ja silloin osa vanhoista televisioista pimenee

  8. 8

   Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi

  9. 9

   Länsimetron 1. kuljettaja, kauppias, metrobongari, sitkeä vastustaja ja liikennebloggari – HS esittelee viisi ihmistä, joiden elämään länsimetro liittyy keskimääräistä enemmän

  10. 10

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  3. 3

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  4. 4

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  9. 9

   HS:n suuri kaupunkivertailu: Kuopion elinvoimaisuus kasvoi eniten, Salo romahti – katso, miten isot kaupungit pärjäävät vertailussa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suora lähetys: HS astui ensimmäisen länsimetron kyytiin – metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09, ja junassa oli heti karnevaalitunnelma
  3. 2 tuntia sitten
  4. Bruce Oreckilla huima visio Vallilan kone­pajalle, tarjoaa ilmaisia tiloja aloitteleville yrittäjille – ”Tavoitteeni on, että täällä voisi viettää päivän kyllästymättä”
  5. Metron värin piti alun perin olla hopea ja jutteluun kannustavat penkit olivat poliittinen päätös – keräsimme metrofaktat länsimetron kunniaksi
  6. Espoo on läjä uinuvia ”kaupunki­keskuksia” eli lähiöitä – vuosi­kymmeniä puuhattu länsi­metro avaa vihdoin kehityksen tulpan Tilaajille
  7. Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”
  8. Jari Mönkkönen vitsaili olevansa pyörä­tuolissa alle viisi­kymppisenä, ja lopulta niin kävi: Entinen huippu-urheilija halvaantui ja pystyy nyt liikuttamaan vain päätään –”Jaksan perheeni ja unelmien ansiosta”
  9. Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta
  10. Arkkitehtuuridebateissa on samoja piirteitä kuin ruoasta käytävissä väittelyissä: yhdellä on mielessä makaronilaatikko, toisella huippukokin huippuannokset
  11. Vain harva nuori tupakoi
  12. Republikaanien veromalli ajaisi vajeisiin ja säästöihin
  13. Näytä lisää