Amsterdamissa kukat kukkivat kaduilla, taiteessa ja lautasilla – vinkit kauneimpiin kohteisiin

Amsterdamia herkullisempaa matkakohdetta viherpeukalon on vaikea keksiä.Jalkakäytävä täyttyy puutarhoista


Oliivipuu kasvaa sinkkisaavissa. Tulppaanit nousevat puulaatikosta. Lilan värisenä kukkiva listeriaköynnös kiipeilee seinää pitkin naapuritalon parvekkeelle, josta tummanvihreä muratti valuu alas.


Lehmuksen juuret on peitetty kesäkukkien ruukuilla.


Amsterdam on totisesti kukkien kaupunki, ja sen asukkaat on hemmoteltu suomalaisittain katsottuna pilkkahintaisilla kasveilla.


Mutta ei Amsterdamin katukuva aina ole ollut näin viidakkomaisen rönsyävä. Parikymmentä vuotta sitten useimmat jalkakäytävät ja katujen seinustat olivat paljaita.


Muutos alkoi pikkuhiljaa asukkaiden omatoimisuudesta. Nykyään myös kaupunki tukee kukitusta lahjoittamalla multaa ja taimia niille, jotka perustavat jalkakäytäville uusia kukkapenkkejä.


Ne luovat kadulle erityisiä puolijulkisia tiloja, joissa asukkaan oma ja kaikille avoin yhdistyvät.Hollantilaistutkijat Eric van Ulden ja Sander van der Ham julkaisivat viime vuonna laajan, kylläkin Rotterdamissa tehdyn tutkimuksen, jonka mukaan talon edustojen kasveilla on useita myönteisiä vaikutuksia: viihtyisyys lisääntyy ja häiriöt vähenevät.


Kasvit monipuolistavat kaupungin biodiversiteettiä ja puhdistavat ilmaa. Ne myös nostavat asuntojen arvostusta ja rahallistakin arvoa. Myös matkailijat viihtyvät kauniilla kaduilla.


Kaikki turistit eivät taida ymmärtää, että talon edustalle asetetulle penkille saa toki hetkeksi istahtaa, mutta siihen ei ole sopivaa jäädä liian pitkäksi aikaa meluamaan saati sotkemaan.


Jotkut amsterdamilaiset ovatkin asettaneet penkeilleen stop-merkkejä.


Luomutulppaaneja torilta ja pellolta


Lauantaiaamuisin luomuviljelijät kokoavat kojunsa Amsterdamin Noordermarktille.


Luomutulppaanit on viljelty ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Entistä useampi amsterdamilainen haluaa kotiinsa vain niitä.Paperiin kääritty kymmenen pullean kukan nippu maksaa sesongin vaiheesta riippuen noin vitosen.


Keväällä tulppaaneja voi käydä myös poimimassa itse, samaan tapaan kuin Suomessa itsepoimintamansikkaa. Luomukukkatila Annemieke’s Pluktuinilla tarjoaa myös melontaretkiä.


www.annemiekespluktuin.nl/en


Kimpputrendien luoja Pompon


Kun taidemuseot, mainostoimistot ja Amsterdamin suurin tavaratalo Bijenkorf tarvitsevat kukkia, ne kääntyvät Pomponin puoleen.


Noordermarktin kulmalla palveleva pikkuliike on amsterdamilainen käsite. Täällä ei ole valmiita kimppuja, vaan Hilde ja Joost Baart valmistavat jokaiselle asiakkaalle oman.


Kauppa tunnetaan kimpuista, joissa jokainen kasvi on erilainen. Joukossa on kukkivia puunoksia ja harvinaisia pienissä erissä saatavia kukkia. Kimput ovat ilmavia, seurattuja ja matkittuja taideteoksia.


Pompon, Prinsengracht 8–10.


Herbaario elää ilman ihmistäHollantilaisten kasvi-innostus löytää jatkuvasti uusia muotoja. Kasvitaiteilija Jonael van der Sloot on kehittänyt itsestään huolehtivan, elävän herbaarion.


Erikokoisiin pulloihin istutetut kasvit ja sammaleet pärjäävät ilman hoitoa ja kastelua, koska niitä valaiseva lamppu lämmittää ja höyrystää vettä. Vesi tiivistyy ylös noustessaan ja valuu sateena alas multaan.


www.spruitje.nu


Aalsmeerin hillitön kukkahuutokauppa


Herätyskello on ajastettava aikaiseksi, jos mielii nähdä, miten kukkia nykyään myydään.


Amsterdamista pääsee bussilla puolessa tunnissa Aalsmeeriin, jossa odottaa valtava 200 jalkapallokentän kokoinen rakennus ja sen edustalla lukematon määrä rekkoja.


Flora Holland on hollantilaisten kukkaviljelijöiden osuuskunta, joka hoitaa kukkien huutokaupan. Päivittäin osuuskunta myy 45 miljoonaa kukkaa, mikä on yli puolet koko maailman kukkabisneksestä.


Aamuseitsemältä vierailijat pääsevät kulkemaan hallista toiseen katonrajaan rakennettua siltaa pitkin. Sadat minitrukit kiidättävät värikkäitä rullakoita.


Siinä menee pinkkiä gerberaa, tuhansia kappaleita. Tuolla on ruusuja, todennäköisesti Afrikasta.


Kukkateollisuus on valumassa halvan tuotannon maihin. Iso osa ruusuista tulee Keniasta ja Etiopiasta.


Myös Kolumbian rooli nousee. Sieltä kukat ovat taittaneet matkaa 37 vuorokautta rahtilaivan pimeässä kylmiössä, lähes elintoiminnot hyydyttävässä koomassa.


Nyt kukat vaihtavat omistajaa. Suuressa salissa suurostajat istuvat tietokoneidensa ääressä ja osallistuvat sähköiseen huutokauppaan.


Se toimii päinvastoin kuin perinteinen huutokauppa. Kun kello alkaa käydä, kukan kappalehinta alkaa laskea.


Kokeneet ostajat odottavat tovin mutta eivät liian kauan, muuten erä menee muille. Kahviossa tuottajat seuraavat silmä kovana ansioitaan.


Kevään juhlasesonki nostaa hintoja. Kesän helteillä kysyntää on vähän, ja hinnat putoavat.


Kahdessa tunnissa kaupanteosta kukat ovat jo kylmennetyissä rekoissa matkalla tilaajille, kukkakauppoihin ympäri Eurooppaa.


Vain kuihtuakseen viikossa parissa.


Aalsmeerin kukkahuutokauppa. Liput 7 euroa, 6–11-vuotiailta 4 euroa.Tulppaanimanian muistolle


Puolet Amsterdamin asukkaista on syntynyt ulkomailla. Kaupunkilaisilla on peräti 180 kansallisuutta, mikä on enemmän kuin missään muualla.


Myös hollantilaisten kansalliskukaksi mielletty tulppaani on siirtolainen, joka saapui maahan Turkista 1593.


Alun perin se on kotoisin Keski-Aasiasta, Kazakstanin ja Afganistanin seuduilta.


Leidenin kasvitieteellisen puutarhan tieteilijä Carolus Clusius huomasi tulppaanien viihtyvän täkäläisessä hiekkamaassa ja ryhtyi viljelemään niitä.


Alkuun tulppaanit olivat yläluokan himottu statussymboli. Niiden arvo nousi, ja sipuleita havittelevien ihmisten määrä kasvoi.


Moni ryhtyi keinottelemaan ja panttaamaan omaisuuttaan. Lopulta yhden tulppaanisipulin hinnalla olisi voinut ostaa talon.


Hullua tulppaanimaniaa seurasi maailman ensimmäinen pörssiromahdus 1637. Virus pilasi sipulit, niiden arvo romahti, ja moni menetti kotinsa, kaiken.


Rijksmuseon oppaat kertaavat tulppaanien tarinaa esitellessään kuuluisia kultakauden kukkamaalauksia.


Yksi niistä on Hans Bollongierin kukka-asetelma, jonka hän maalasi kaksi vuotta tulppaaniromahduksen jälkeen. Sen ajan teoksissa tulppaanit edustavat hetken hurmosta ja elämän katoavaisuutta.


Sisäpihat avautuvat jälleen kävijöille


Jos Amsterdamia katsoisi linnun perspektiivistä, näkisi kortteleiden sisäpuolelle jäävät vihreät alueet.Kerran vuodessa osa kaupungin asukkaista avaa sisäpihapuutarhansa.


Useimmille sisäpihoille pääsee ainoastaan kulkemalla asuntojen läpi, joten kävijä näkee samalla myös kanavatalojen komeita sisustuksia.


Tänä vuonna Open Garden Days järjestetään 17.–19. kesäkuuta.


Kahden päivän lippu maksaa 18 euroa. Tapahtumassa on mukana 25 puutarhaa.


Pihoilla on tarjolla syötävää, musiikkia ja viherpeukalohenkistä keskusteluseuraa.


Tapahtumaa järjestää Van Loonin museo, jolla on kaupungin kenties kaunein muotopuutarha. Siellä voi käydä ympäri vuoden.


Van Loonin museo, Keizersgracht 672.


Paikallisten vinkit kukkamatkailijalle


Suosi: Toreilla leikkokukat ovat halvimpia. Maanantaisin Prinsengracht-kanaalin laidassa Amstelveldin aukion pieni taimitori on viihtyisä. Vierailu puutarhamyymälä Intratuinissa Frankendaelin puiston reunassa saa manaamaan, jos et tullut pakettiautolla. Siemenet ja sipulipussit mahtuvat onneksi kassiin.


Vältä: Singelin kukkatoria, ellet kerää jääkaappimagneetteja. Paikalliset karttavat tätä turistirysää, jossa ylihintaiset sipulit voivat olla myös vanhentuneita.


Nousussa: Vaikka Amsterdamissa näkee kahviloissa ja kampaamoissakin metrin korkuisia jättikimppuja, floristit suosivat nyt pienten maljakoiden ryhmiä, joissa on vain yksi tai muutama kukka per maljakko.


Tämä tyyli sopii hyvin Suomeen, jossa kukat ovat kalliita. Pöytäkattauksessa minimaljakot voi nostaa yhtenäisen korokkeen päälle, mutta varmista, etteivät ne estä näköyhteyttä pöytäseuralaisiin.


Tulossa: Kukkien kotiinkuljetuspalvelu viikoittaisten vihanneskassien tapaan. Viljelijä päättää, mitä kauden kukkia ilmavaan sekakimppuun tulee. Yrittäjä harkitsee parhaillaan palvelun laajentamista Suomeen.


Bloononline.nl

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Hoida oikein leikkokukkia

 Leikkaa kukan tyvestä parin sentin pala. Viillä vinoon ettei imupinta tukkeudu maljakon pohjassa.

 Useimmille kukille kylmää. Puuvartisille kuumaa ensielvytykseen, muuten viileää.

 Älä aseta leikkokukkia suoraan auringonpaisteeseen.

 Tarkista ettei lähellä ole hedelmävatia. Hedelmien entsyymit saavat kukat lakastumaan ennenaikaisesti. Saman aiheuttaa valkosipuli.

 Jos haluat säästää tulppaaneja lahjaksi tai juhlaa varten, voit pitää kukkia paketissa ilman vettä muutaman päivän jääkaapissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  2. 2

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  5. 5

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  6. 6

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  7. 7

   Japanilaisessa tv-ohjelmassa ihastellaan kuopiolaiskoulua – Katsoimme japaniksi dubatun ohjelman Youtuben suomitekstityksillä ja emme ymmärtäneet mitään

  8. 8

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  9. 9

   Jälleen yksi voitto Euroopassa jyllääville separatistisille voimille – autonomiaa ajavat puolueet ottivat enemmistön Korsikan aluevaaleissa

  10. 10

   Kymmenen kuukauden ikäinen lapsi kuoli kolarissa Uudessakaarlepyyssä – poliisi korjaa tietoja: vauva oli turvakaukalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  7. 7

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  8. 8

   Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

  10. 10

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Olga Romanoffista kaavailtiin prinssi Charlesin puolisoa – Tsaarin jälkeläinen ja suomalaista sukua oleva ruhtinatar esittelee nyt kotinsa ja sanoo: ”Kukaan ei välitä titteleistä pätkääkään!” Tilaajille
  3. Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu
  4. Jälleen yksi voitto Euroopassa jyllääville separatistisille voimille – autonomiaa ajavat puolueet ottivat enemmistön Korsikan aluevaaleissa
  5. Katsojat joutuvat palelemaan järjestäjien säästäväisyyden vuoksi olympialaisten avajaisissa – VIP-vieraille varattu paksummat peitot hypotermian pelossa
  6. Israelin pääministeri saapui EU:hun itsevarmana: Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem pääkaupungiksi ”pani faktat pöydälle” ja EU-maiden tulisi seurata esimerkkiä
  7. Cristiano Ronaldo kohtaa Neymarin – Mestarien liigan pudotuspeliparit arvottiin
  8. Espoo selvittää, istuuko länsimetroyhtiön hallituksessa vääriä ihmisiä – Virkamiesten asema hallituksissa saattaa muuttua muuallakin, mikäli jääviysepäilyjä löytyy
  9. Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita
  10. Tunti sitten
  11. Krp paljasti poikkeuksellisen huumeliigan Itä- ja Pohjois-Suomessa
  12. Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto
  13. Näytä lisää