Aloittelijankin on helppoa tutustua Suomen saaristoon

Ensikertalaiselle oiva keino nähdä saaristoa on kiertää 250 kilometriä pitkä Saariston Rengastie.

Monelle mantereen asukkaalle saaristo on lähellä, mutta silti liian kaukana.

Jos saaristossa ei ole ennen käynyt, kynnys lähteä voi nousta korkeaksi. Mihin saaristossa kannattaa mennä? Miten pääsee saarelta toiselle? Mitä muuta saaristo tarjoaa kuin kallioita ja merta?

Useimmiten ensikertalaiset aloittavat saaristomatkailun Saariston Rengastieltä, kertoo Saariston matkailuneuvonnan matkailuasiamies Martti Nilsson.

Rengastie avattiin tasan 20 vuotta sitten. Rengastielle lähdetään yleensä Turusta, josta sen voi kiertää myötä- tai vastapäivään. Matkaan yhdistetään usein vierailu Naantalin Muumimaailmaan.

Saariston Rengastien pituus on 250 kilometriä, ja osa yrittää kiertää reitin päivässä. Tällöin mantereelle palaa väsähtänyt matkailija.

”Suosittelemme, että reittiin varattaisiin enemmän kuin yksi päivä. Jos saaristoon haluaa tutustua päivässä, kannattaa valita Pikku Rengastie.”

Nilsson sanoo saaristomatkailun muuttuneen huomattavasti kymmenessä vuodessa.

Saariston kylissä vanhat yrittäjät ovat siirtyneet tai siirtymässä sivuun ja nuoret ovat avanneet uusia majapaikkoja ja ravintoloita. Matkailijoidenkin käytös on muuttunut.

”Ihmiset lähtevät matkaan paljon lyhyemmällä varoitusajalla kuin ennen.”

Sadettakaan ei enää pelätä yhtä paljon kuin aikaisemmin, jolloin saaristo autioitui sateella ja ruuhkaantui aurinkoisella säällä. Tämä on yksi syy siihen, että uusia palveluita on uskallettu avata kyliin.

Matkailijat ovat löytäneet myös ulkosaariston.

”Sinne pääsee ilmaisilla yhteysaluksilla, joiden käyttö on lisääntynyt selvästi kesäkuukausina.”

Yhteysalusten aikataulut kerrotaan internetsivulla lautta.net.

Saaristomatkailija kiertää saarelta toiselle yleensä autolla tai polkupyörällä, mutta viime vuosina vaeltajien määrä on lisääntynyt.

”Osa kävelee Turusta Maarianhaminaan. Vaellukseen on hyvä varata aikaa pari viikkoa.”

Saaria on kymmeniätuhansia, mutta lukumäärää ei kannata säikähtää. Riittää, kun tietää suurimmat saaret. Pääsaarten väliset liikenneyhteydet toimivat hyvin, ja vilkkaissa kylissä tapahtuu koko kesän.

”Kun kylälle saapuu perjantaisin tai lauantaisin, siellä on melkein aina jonkinlaista ohjelmaa vierassatamassa ja kokoontumispaikoissa.”

Nilssonin mukaan suomalaisten matkailijoiden vilkkain kausi alkaa juhannuksena ja päättyy elokuun toisella viikolla.

Ulkomaalaiset turistit viihtyvät saaristossa toukokuun lopusta syyskuun alkuun.

Saariston helpot kohteet kartalla

1. Bengtskärin majakkasaari

Suomen eteläisin asuttu paikka Bengtskär kohoaa yli 50 metriä merenpinnan yläpuolelle. Majakkamatkailijan muita suosikkikohteita ovat Söderskär, Utö ja Isokari.

2. Örön linnakesaari

Sata vuotta suljettuna ollut saari avattiin matkailijoille viime kesänä. Saarella on järeitä tykkejä sekä harvinaisia kasvi- ja hyönteislajeja.

3. Borgbergin näköalatorni

Hyvällä säällä Borgbergin näköalatornista näkee jopa Ahvenanmaalle saakka.

4. Saaristokeskus Korpoström

Entinen meriliikenteen solmukohta on taiteen ja kulttuurin keskus. Stora Hästön vedenalainen luon­topolku sijaitsee vain viiden kilometrin päässä Korpo­strömistä.

5. Rosalan viikinkikeskus

Pohjoismaiden näyttävin paikka tutustua siihen, miten viikingit elivät. Lisää viikinkitunnelmaa luo Saariston loistoreitti -risteily, joka vie Kasnäsistä viikinkikeskuksen kautta Bengtskäriin.

6. Högsåran saaristokyläidylli

Hiekkarantojen hivelemässä saaristokylässä vallitsee täydellisyyttä hipova luonnonrauha. Venäjän suuriruhtinas Aleksanteri III vietti kesänsä saarella 1800-luvun lopussa. Pohjoispoukamassa hänestä muistuttaa Keisarinsatama. Saaren länsirannalla on suosittu Sandvikin lahti, joka kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon.

7. Söderlångvikin kartano

Söderlångvikissä sijaitsee yksi Suomen suurimmista omenapuutarhoista. Kartanossa muistetaan myös entisen omistajan, taidemesenaatti Amos Andersonin (1878–1961) vivahteikasta elämää.

8. Majatalo Martta

Romantikko yöpyy Nauvon kirkonkylässä, jonne martat rakennuttivat saaristohotellin liki sata vuotta sitten. Päätalon historia alkoi jo 1800-luvun lopulla. Oman lisänsä entisaikojen kokemukseen tuo tervantuoksuinen parvisauna.

9. Gammelgårdin kummitushotelli

Vaivaistalo, kunnalliskoti, vanhainkoti ja hotelli. Asukkaat ovat vaihtuneet Gammelgårdissa, mutta tarinat kertovat, etteivät kaikki ole lähteneet kokonaan. Kummitustalossa sanotaan tapahtuvan outoja.

10.Seilin saari

Seilin saarella on raskas historia. Ristien saarella on sijainnut Suomen tunnetuin leprasairaala ja myöhemmin mielisairaala. Harva pääsi pois Seilistä.

11. Pyhän ristin kirkko Taivassalossa

Harmaakivinen 1400-luvulla rakennettu kirkko on nähtävyys jo sinänsä, mutta sisällä vasta onkin iso pala kirkollista historiaa. Keskiaikaisen sisustuksen aarteita ovat krusifiksi, alttarikaappi ja puuveistokset.

12. Pikku Rengastie

Moni tietää 250 kilometriä pitkän Rengastien, mutta harvempi tuntee Naantalista Nauvoon kulkevan lyhyen reitin. On hyvä muistaa, että saaristossa mantereen asukkaan matkakäsitys ei päde, sillä mutkaiset tiet ja yhteysalusten odottaminen vievät aikaa. Sata kilometriä pitkä Pikku Rengastie taittuu päivässä, vaikka maisemia ihailisikin.

Vinkit antoivat Kemiönsaaren matkailupäällikkö Benjamin Donner ja Saariston matkailuneuvonnan matkailuasiamies Martti Nilsson.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  7. 7

   Salliiko uusi alkoholilaki etämyynnin vai ei? Lain perusteluissa se kielletään yllättävänkin suoraan, mutta pykäliin kieltoa ei aiota kirjata

  8. 8

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  9. 9

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  10. 10

   Dopingista epäiltyjen venäläishiihtäjien lista kasvoi kolmella – mukana Lahden MM-hiihtojen kultamitalisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  7. 7

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää