Täydellinen kesäpäivä Budapestissä koostuu kahviloista, kylpylöistä ja yöriennoista

Kaikista ilmansuunnista vaikutteita saanutta Budapestiä ei voi verrata mihinkään toiseen Euroopan suurkaupunkiin.

Rosoisempi Pariisi.

Se on ensireaktio, kun saapuu Budapestiin keskellä helteistä kesäpäivää. 1800-luvun lopun arkkitehtuuri, Tonavaa pitkin lipuvat jokilaivat ja kahvilaterasseilla istuskelevat paikalliset tuovat väistämättä mieleen rakkauden pääkaupungin, tosin ilman sen koppavuutta.

Pian Budapestin-kävijälle kuitenkin selviää, että kaikista ilmansuunnista historiansa aikana vaikutteita saanutta kaupunkia on vaikea verrata mihinkään toiseen. Budapestissa ei näy härmäläistä juroutta muttei toisaalta kovaäänistä Etelä-Euroopan intohimoakaan.

On wieniläistyylisiä hienostokahviloita muttei haute couturea tai luksusbrändien putiikkeja. On 2010-luvun urbaania kulttuuria henkiviä trendibaareja mutta ilman itsetietoisia hipsteriasiakkaita.

Budapestia leimaa hienostelematon rentous ja mutkaton elämänmeno, joka huokuu paikallisista erityisesti juutalaiskortteleissa ja puistoissa.

Parin miljoonan asukkaan Budapest ei ole mikään hallitsematon metropoli, vaan kompaktissa keskustassa pääsee jalan lähes kaikkialle. Myös bussi- ja raitiovaunuverkosto on laaja, ja vain hieman katutason alapuolelta löytyy sympaattinen metrolinjasto.

Budan puolella Tonavaa korkeuksiin nousevat kuuluisimmat nähtävyydet kuten Linnavuori ja Matiaksenkirkko, mutta turistimassojen hälvettyä vanhan kaupungin kadut hiljentyvät illaksi. Silloin paikallisen menon perässä kannattaa suunnata vastarannalle Pestin eläväisille kujille.

Hyvää karmaa

Täydellinen lomapäivä vaatii käynnistyäkseen kupillisen hyvää kahvia. Madal-kahviloiden toiminta-ajatus kiteytyy virkkeeseen ”Good coffee, good karma”. Miniketju on vallannut kahdella kahvilallaan merkittävän siivun Budapestin laatukahvimarkkinoista. Palkittujen baristojen cappucinot ja cortadot lähentelevät taidetta.

Puuhun ja vaaleisiin sävyihin nojaava sisustus on hillityn skandinaavinen.

Kaupungin parhaaksi kehuttua italialaistyylistä jäätelöä saa Levendulasta. Mukaan voi napata esimerkiksi kupillisen pistaasi- tai minttu-unelmaa.

Madal-kahvilat: Ferencieck tere 3 ja Hollán Ernő utca 3. Levendula: esimerkiksi Rákóczi út 25.

Brunssieväät koriin

Monet budapestilaiset tekevät edelleen päivittäiset ruokaostoksensa vuonna 1897 avatussa upeassa kauppahallissa, joka on sunnuntaita lukuun ottamatta auki joka päivä aamuvarhaisesta alkuiltaan.

Tarjolla on vihanneksia, leipää, tuoreita ja kuivattuja hedelmiä, unohtamatta paikallisia makkara- ja lihaherkkuja. Kilohinnat ovat selvästi edullisemmat kuin Suomessa.

Täytä kori brunssitarpeilla ja suuntaa pitkin Vapaudensiltaa Budan puolelle. Gellértinvuoren laaja puistoalue on mainio paikka paistatella aamupäivää. Jos voimat riittävät, kiipeä ylös kukkulan huipulle. Kolossaalisen vapaudenpatsaan juurelta avautuvat hulppeat näkymät Tonavalle ja yli kaupungin kattojen.

Kauppahalli: Vámház krt 1–3.

Virvokkeita valaan suussa

Jättimäisen lasivalaan näköinen kulttuuri- ja kauppakeskus Bálna avattiin Tonavan varteen vuonna 2013. Hollantilaisarkkitehti Kas Oosterhuisin suunnittelemassa rakennuksessa on kauppa- ja galleriatilojen lisäksi useita ravintoloita ja baareja.

Kotoisin niistä on rakennuksen päädystä eli valaan suusta löytyvä Jónás Craft Beer House, joka on nimensä mukaisesti erikoistunut pienpanimo-oluisiin. Aurinkoisella terassilla voi siemailla paikallisen käsityön taidonnäytteitä ja maistella meheviä gourmet-burgereita samalla jokirannan ihmisvirtaa seuraillen.

Tarjolla on myös paikallista spritzeriä Fröccsiä, joka on helppo sekoitus valkoviiniä ja soodavettä halutussa suhteessa.

Bálna: Fővám tér 11–12.

Kulttuurien sulatusuuni

Iltapäivällä kannattaa rentoutua kylpylässä. Sanotaan, että roomalaiset kesyttivät Budapestin alla virtaavat kuumat lähteet, mutta turkkilaiset loivat kaupungin kylpyläkulttuurin. Nykyisin mineraalikylpyihin kokoontuminen on niin kiinteä osa paikallista elämämenoa, että viehätyksen on vaikea uskoa olevan tuontitavaraa.

Kylpylöistä Wes Andersonin elokuvat mieleen tuova kartanolinnaa muistuttava Gellért henkii 1900-luvun alun charmia, kun taas vanhojen herrojen ulkoaltaassa pelattuja shakkiotteluita voi seurata kaupungin suurimmassa kylpylässä Széchenyissä.

Väenpaljoutta pääsee pakoon pienempään ja viehättävään Lucácsiin, joka löytyy Budan puolelta. Paikallisten suosimassa kylpylässä on erilämpöisiä luonnonaltaita luolamaisessa ympäristössä, ja idyllisen sisäpihan ulkoaltaassa voi harrastaa matkauintia. Voimakas rikintuoksu muistuttaa mädän kananmunan lemua, mutta kylpeminen tekee olon raukeaksi.

Gellért: XI. Kelenhegyi út 4-6. Széchneyi: Állatkerti krt 9-11. Lucács: Frankel Leó utca 25–29.

Ystävien seuraan

Sadan hehtaarin Városliget eli Kaupunginpuisto on tekojärvineen ja eläintarhoineen yksi Budapestin suurimmista puistoista. Tänne kokoonnutaan pyöräilemään, lenkkeilemään, rullaluistelemaan ja viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa.

Puiston laitamilta löytyy 1960-luvun sosialismia nostalgisoiva Pántlika Bisztró -retroravintola. Lyhtyjen ja puiden katveessa voi tunnelmoida ja katsoa päivän hämärtyvän illaksi.

Pántlika Bisztró: Hermina útca 47.

Ghetto täyttyy elämästä

Toisen maailmansodan aikaiset ghetot eli Budapestin juutalaiskorttelit jäävät Erzsébet körútin ja Rákoczi utin nurkkaan, missä ne ympäröivät synagogaa. Päivänvalossa nuhjuiselta näyttävien korttelien lukuisat baarit, kahvilat ja ravintolat syttyvät eloon ilta-aikaan. Terassipöydät levittäytyvät kaduille, ja hyväntuuliset ihmiset istuskelevat leveillä ikkunalaudoilla.

Karaván on vanhan tehdasalueen sisäpihalle rakennettu katuruokaravintoloiden keskittymä, Massolit Books & Café kahvilan ja kirjakaupan viehättävä yhdistelmä. Mazel Tov tarjoilee tiiliholvien alla herkullista Lähi-idän ruokaa kuten mezejä, tabouleh-salaattia ja mausteista lihaa. Ramenkasta saa maukkaita ramen-keittoja japanilaistyylisessä miljöössä.

Ravintoloissa ja terasseilla näkyy monia vapaina köllötteleviä koiria viihteelle vaihtaneiden omistajiensa seurassa. Kaupunki on harvinaisen lemmikkiystävällinen.

Juutalaiskortteleissa vietetyn illan aikana paikka vaihtuu useaan kertaan naapuribaariin kuin huomaamatta, ja kadut hiljenevät vasta aamuyön tunteina.

Karaván: Kazinczy utca 18. Massolit Books & Cafe: Nagy Diófa utca 30. Mazel Tov: Akácfa utca 47. Ramenka: Kazinczy Utca 9.

Kirpparilöytöjä

Budapestin ympäristön monilla kirpputoreilla pääsee hetkeksi pois keskustan sykkeestä kokemaan toisenlaista vilinää. Samalla voi tehdä mainioita löytöjä. Matkoihin ja kiertelyyn kannattaa varata riittävästi aikaa.

Bakancsosin kirpputorille saa körötellä hyvän tovin ensin metrolla ja sitten bussilla. Kirpputorilta löytää hengästyttävät määrät lähes mitä tahansa viimeisen vajaan sadan vuoden aikana valmistettua tavaraa kengistä työkaluihin ja taiteesta kodinkoneisiin ja astioihin. Tinkimiselle on aina sijaa.

Niin ikään keskustan ulkopuolella on Budapestin suurin kirpputori Ecseri. Antiikkiin ja huonekaluihin erikoistuneella torilla on pikkuputiikkeja, joiden hintataso on korkeampi kuin Bakancsosissa. Ecseristäkin löytää klassisia kirppariesineitä, kuten armeijan ylijäämistövarusteita, keittiövälineitä tai vaikka vanhan gramofonin.

Bakancsos: Széncinke utca. Ecseri: Nagykőrösi út 156.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa

  5. 5

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  8. 8

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  9. 9

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat matkustivat viisi päivää rutontorjuntaan vain joutuakseen lähtemään takaisin uhkailun takia – Madagaskarin keuhkorutto on levinnyt syrjäseuduilta kaupunkeihin ja tappanut jo yli 70 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  6. 6

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  9. 9

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  10. 10

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Almalle kulttuurin tulevaisuus -palkinto Vuosisadan kulttuurigaalassa, Sinuhe egyptiläinen on vuosisadan kirja
  3. Joukkuetoverit tappelivat – Lauri Markkanen pääsee suoraan avauskokoonpanoon ensimmäisessä NBA-ottelussaan
  4. HIFK sai selkäsaunan Kärpiltä – valmentaja tyrmäsi omiensa esityksen: ”Meidän esitys oli 60 minuuttia täysin välinpitämätön ja hengetön”
  5. Nicaragua aikoo liittyä Pariisin ilmastosopimukseen – sopimuksen ulkopuolelle jäämässä vain Syyria ja Yhdysvallat
  6. Tunti sitten
  7. Telinevoimistelun olympiavoittaja syyttää joukkuetoveria ja lajin ylivoimaista hallitsijaa raiskauksesta: ”Hirviö, joka piti minua vankina pelossani niin monta vuotta”
  8. Häiriköt joutuvat maksajiksi Veikkausliigassa – seurat eivät enää maksa sakkoja omasta pussistaan
  9. Timo Jutila kertoo vihdoin kirjassaan, miksi hän ei osallistunut vuoden 2011 MM-kultajuhliin, ”olin liikaa hönössä” – viime vuonna kiekkosankarille tehtiin vaativa leikkaus
  10. Tenniksen nelinpelin ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla ottelun Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  11. Ruotsalaisen remonttiohjelman juontaja huoritteli kollegoitaan – kanavajohtajat lensivät selvittämään skandaalia Cannesin tv-messuilta
  12. Tässä hän on, Kätilöopiston viimeinen vauva: Tyttö Erlin syntyi keskiviikkoiltana kello 18.39 – 57 vuotta palvellut synnytysosasto sulki ovensa
  13. Näytä lisää