Ruska kutsuu Kuusamoon – tässä ovat komeimmat vaellusreitit ja kivoimmat nähtävyydet

Valitse pitkä tai lyhyt vaellusreitti, käy katsomassa karhuja ja poimi talteen trendikkäät villiyrtit.

Kuusamon ruska alkaa 13. syyskuuta kello 12. Määritelmä on peräisin Oulangan tutkimusaseman johtajalta Juha Viramolta, jolta presidenttipari Tellervo ja Mauno Koivisto tiedusteli alkamisajankohtaa vuonna 1984.

Viramo on kertonut, että hän keksi kellonajan itse mutta laski päivämäärän Kevon tutkimusaseman koivun ruskaa selvittäneen tutkimuksen perusteella.

Ruskavärien ilmestymistä säätelee päivän pituus, joka on vakio. Sää vaikuttaa ruskan väreihin mutta ei sen alkamiseen.

Sateisina syksyinä ruskassa on enemmän keltaista. Punaista ilmestyy pikkupakkasten jälkeen. Kuusamon alueella maaruska on yleensä puuruskaa näyttävämpi.

Kuusamon luonto on sykähdyttänyt suomalaisia yli sata vuotta. Kuusamoa mainostettiin yhtenä merkittävimmistä käyntikohteista jo 1890 Suomen matkailuyhdistyksen vihkosessa.

Karhunkierrokselle tai päiväksi vaeltamaan

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä Oulangan kansallispuisto sai hienon syntymäpäivälahjan matkaopassarja Lonely Planetilta. Se listasi Oulangan Euroopan yhdeksän parhaan kansallispuiston joukkoon ainoana suomalaisena.

Perusteluissa hehkutetaan erityisesti 80 kilometrin mittaista Karhunkierrosta, joka täytti viime vuonna 60 vuotta. Se on Suomen suosituin vaellusreitti.

Karhunkierroksen voi kiertää lyhyemmissä osissa. Koko reitin suositeltu kiertoaika on 4–6 päivää. Todellinen aika riippuu kunnosta ja vaellustyylistä.

Reitin varrella on Oulangan ja Karhunkierroksen luontokeskusten lisäksi leirintä­alue, seitsemän autiotupaa, kaksi päivätupaa sekä lukuisia laavuja, tulentekopaikkoja ja kuivakäymälöitä.

Karhunkierrosreitti pidetään kunnossa kesäkuun alusta lokakuun puoliväliin.

Huikeiden kanjonien ja koskien äärelle pääsee myös 12 kilometrin mittaisella Pieni karhunkierros -päiväreitillä. Kitkajoen monista koskista näyttävin on Jyrävän yhdeksän metrin putous.

Pieni karhunkierros on määritelty keskivaikeaksi, ja sen kiertämiseen suositellaan varattavaksi 5–9 tuntia. Lyhyillä lepo- ja kuvaustauoilla reittiin kuluu 3–4 tuntia.

Ylämäessä puuskuttajaa tulee usein vastaan joku, joka juoksee kepein askelin reitin ympäri alle parissa tunnissa. Taukopaikkojen kuten laavujen ja autiotupien lisäksi reitin varrella on penkkejä, joilla hitaampi voi levähtää.

Reitti vaatii hyvää kuntoa erityisesti korkeuserojen vuoksi.

Pienelle karhunkierrokselle on rakennettu portaita ja pitkospuita kulkua helpottamaan.

Kierroksen jyrkimmät portaat johtavat Kallioportin jylhiin maisemiin. Portaita kertyy yhteensä 252, mikä vastaa kipuamista kerrostalon 13. kerrokseen.

Päivävaellusreiteissä on paljon vaihtoehtoja. Pieni karhunkierros on etenkin viikonloppuisin luonnon hiljaisuudesta ja yksinäisyydestä nauttivalle patikoijalle liian ruuhkainen.

Väljempiä ovat Riisitunturin 11 kilometrin pituinen Riisin Rietas ja Oulangan kuuden kilometrin Kanjonin kurkkaus. Niillä seurana ovat usein vain eläimet etenkin myöhään iltapäivällä.

Runsaiden sateiden vuoksi moni reitti on tänä syksynä kosteampi kuin vuosiin. Ainakin Riisitunturin reitille kannattaa varata vaelluskenkien sijaan kumisaappaat.

Ajo Rukalta päivävaellusreittien aloituspisteisiin kestää puolesta tunnista tuntiin. 7,5 kilometrin Valtavaaran huiputukselle pääsee kävellen suoraan Rukankylästä.

Kiutakönkään kuohut ja Oulangan luontokeskus

325-metrinen koski Kiutaköngäs on kansallispuiston tunnetuimpia nähtävyyksiä. Koski on osa Karhunkierroksen reittiä, mutta sen kuohuja ja ruskanpunaisena hehkuvaa dolomiittikalliota pääsee ihailemaan myös kävelemällä kilometrin matkan Oulangan luontokeskuksesta.

Kosken alajuoksun kuohut voi kokea myös pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenvaunujen kanssa 200 metrin esteettömällä Könkään Kuohu -reitillä.

Oulangan luontokeskus ilmaisine näyttelyineen ja luontokuvaesityksineen on oiva koko perheen retkikohde, jossa voi perehtyä alueen luontoon.

Keskuksessa on kahvio ja pieni myymälä. Infopiste tarjoaa esitteitä ja retkeilyneuvontaa.

Sieniä suoraan pannulle ja villiyrttejä mausteeksi

Kansallispuistoissa saa kerätä sieniä ja marjoja mutta ei kasveja eikä mitään maaperään kuuluvaa. Vaellusreittien varrella on usein polkujenkin vieressä mustikoita, puolukoita, juolukoita, variksenmarjoja ja jopa villivadelmia ja lakkoja.

Villiruoka on kasvava matkailutrendi. Kuusamossa yrittäjät ovat rakentaneet vuosittain syyskuun alussa järjestettävän Wild Wellbeing -tapahtuman.

Siellä hyvinvointia haetaan saunomisesta ja luonnossa liikkumisesta. Luonnosta kerätään puhtaita raaka-aineita, ja niistä valmistetaan ateria keittiömestarin johdolla valmistamalla.

”Sienet ovat melkoisia veijareita, koska niitä löytyy eri vuosina eri paikoista. Sienet yllättävät minut aina”, kertoo keittiömestari Jarmo Pitkänen. Hän vetää villiruokaluentoja ja -kokkikursseja.

Esimerkiksi haperot ja tatit ovat retkeilijälle helppoa ravintoa. Niitä voi paistaa sipulin ja voin kanssa suoraan pannulla.

”Syksyisestä luonnosta voi aterian mausteeksi, vaikka pippurin korvikkeeksi, kerätä siankärsämöä tuomaan luonnon eksotiikkaa lautaselle. Apilankukka sopii syötäväksi koristeeksi”, Pitkänen vinkkaa. Hän käyttää Tundra-ravintolassaan paljon villiyrttejä.

www.ruka.fi/wild-wellbeing

Karhuja näkee kojusta ja suurpetokeskuksessa

Karhuja näkee varmuudella ja turvallisesti Kuusamon suurpetokeskuksessa. Sen kuuluisin asukas, runsas vuosi sitten taiteilijan uran aloittanut 16-vuotias Juuso-karhu kutsuttiin viime huhtikuussa Taideseura Koillinen ry:n kunniajäseneksi.

”Karhut ovat nokkelia ja kekseliäitä, mutta Juuso kaipaa erityisesti läheisyyttä ja yhteistä tekemistä, ja siksi sen kanssa on leikittävä ja puuhailtava paljon”, kertoo keskuksen johtaja Sulo Karjalainen.

Opastetuilla kierroksilla saa tuhdin huumorilla höystetyn tietopaketin paitsi karhuista myös ketuista, ilveksistä ja koirasusista. Keskus on avoinna päivittäin paitsi silloin, kun karhut ovat talviunilla.

Luonnossa vapaana eläviä karhuja näkee ja pääsee kuvaamaan piilokojuista.

Monilla vaellusreiteillä vastaan tulee poroja, joskus jopa pitkospuita pitkin.

www.kuusamon-suurpetokeskus.fi

Karhukuvausyrityksiä: articmedia.fi, karhujenkatselu.fi ja karhutupa.fi

Kansallispuistot: luontoon.fi

Tärkeintä on hyvät kengät ja huolellinen ennakkosuunnittelu

”Hyvät ja jo sisään ajetut kengät ovat ehdottomasti tärkein retkeilyvaruste”, sanoo Oulangan luontokeskuksen hoitaja Airi Kallunki.

”Moni lähtee vaeltamaan paitsi epäsopivilla kengillä myös liikaa varusteita mukanaan. Karhunkierroksen varrella on pisteitä, joissa varusteita voi täydentää. On tärkeää huomioida vuodenaika ja valoisan ajan pituus.”

Eniten vaaraa ja vaikeuksia aiheutuu, jos retkeilijä ei ole käyttänyt aikaa etukäteissuunnitteluun.

Matkapuhelinverkko ulottuu kaikkialle Oulangan kansallispuistossa, mutta kuuluvuus kanjonien pohjalla saattaa olla huono. Nouseminen korkeammalle maastokohdalle parantaa kuuluvuutta.

Kansallispuistojen reitit on merkitty maalimerkein ja opasviitoin, joten eksymisvaaraa ei ole.

Roskattoman retkeilyn periaatteen mukaan retkeilijä kantaa pois kaiken jätteen, jota ei voi turvallisesti polttaa.

Juomatölkki ja muovi säilyvät luonnossa noin tuhat vuotta. Tupakantumpin maatuminen kestää jopa 15 vuotta ja banaaninkuorenkin vuoden tai kaksi.

Oikaisu 12.9. klo 11.40: Kartassa korjattu Riistatunturi Riisitunturiksi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  3. 3

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  7. 7

   Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset

  8. 8

   Argentiinan merivoimat: Kadonnut sukellusvene ilmoitti viimeisessä viestissään teknisestä viasta – miehistöltä uhkaa loppua happi

  9. 9

   Näin toimii suomalaistutkijoiden keksimä malaria-ansa –Hyttyskatiska sai muodon Madonnan rintaliiveistä

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  7. 7

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  8. 8

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  9. 9

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  10. 10

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Tuhannet tieteilijät varoittivat ihmiskunnan joukkotuhosta – he esittävät myös tekoja, joita kuka tahansa voi tehdä maailman hyväksi vaikka heti

  11. Näytä lisää