Matka

Näin matkustat sujuvasti lemmikin kanssa – HS vertaili matkustusmuotoja ja hintoja

Asiantuntijoiden mukaan lentokoneen ruumassa matkustaminen voi aiheuttaa lemmikille pelkoja.

Lentolippujen varaamista kannattaa vielä harkita, jos matkalle mielii lemmikin kanssa ja kohteeseen pääsee myös laivalla, junalla tai vuokra-autolla.

Moni lemmikki matkustaa lentokoneen ruumassa erillään omistajastaan. Eläinten hyvinvointitieteen professori Anna Valros Helsingin yliopistosta sanoo, että pimeässä ja kylmässä ruumassa matkustaminen on todennäköisesti rankkaa eläimelle.

”Myös lentokoneen äänimaailma voi olla pelottava, jos siihen ei ole tottunut.”

Samaa mieltä on Eläinten hyvinvointikeskuksen asiantuntija Tiina Kauppinen. Hänen mukaansa ruumassa matkustaminen pelottaa varmasti monia eläimiä, samoin kuin esimerkiksi teuraskuljetukset teuraseläimiä, jotka on pakattu ahtaasti.

Lemmikit suhtautuvat matkusteluun silti eri tavoin, kuten ihmisetkin. Reissaaminen vaatii totuttelua. Mukavat muistot auttavat.

”Jos esimerkiksi koira tietää, että nyt mennään kivaan paikkaan, se voi hypätä mielellään auton takakonttiin ja ottaa torkut”, Kauppinen sanoo.

Autolla, laivalla tai junalla matkaaminen on lemmikin kannalta mukavampaa kuin lentäminen, koska eläin pääsee välillä jaloittelemaan ja ulkoilemaan. Omassa lemmikkihytissä tilaa on enemmän kuin kuljetushäkissä.

Kokosimme tietopaketin lemmikin kanssa matkustavalle.

Junalla

VR:llä on aiempaa vähemmän lemmikkipaikkoja. Pitkän matkan junissa oli ennen lemmikkivaunuina entisiä ensimmäisen luokan vaunuja. Niissä oli enemmän tilaa eläimille kuin nykyisissä vaunuissa. Nyt lemmikkipaikkoja on alle puolet yhden vaunun paikoista.

VR:ltä kerrotaan, että vanhojen ykkösluokan vaunujen maksiminopeus on 160 kilometriä tunnissa. Ne eivät ole käytössä kaukojunissa, koska lähes kaikki pikajunat kulkevat tätä nykyä 200 kilometrin tuntinopeudella.

Osa kaukojunien lemmikki­osastoista on uudistettu tänä kesänä tekemällä isoille lemmikeille oma ikkunallinen paikkansa. Myös Pendolinoissa on isolle koiralle erillinen paikka.

Neea Puro matkustaa koiransa Chicon kanssa Helsingistä Ouluun noin kerran kuussa.

”Menemme aina junalla, koska Onnibus ei ota eläimiä ja lentokoneella matkustaminen lemmikin kanssa on työlästä. Enkä edes raaskisi laittaa Chicoa ruumaan. Se on niin stressaavaa”, hän kertoi keskiviikkona Helsingin rautatieasemalla.

Puron mielestä tilaa saisi olla enemmän. ”Aiemmin lemmikin kanssa sai kaksi paikkaa. Nyt viereen voi tulla toinen lemmikki tai matkustaja ilman lemmikkiä. Saan välillä vihaisia katseita, ja joskus täytyy pitää koirasta tiukasti kiinni, ettei tule tappelua, kun vieressä on aggressiivinen koira.”

Laivalla

Lemmikkiä ei voi ottaa mukaan risteilylle, mutta reittimatkalla lemmikin kanssa saa matkustaa.

Laivoissa on erikseen hyttejä, jotka on sallittu eläimille. Viking Linen laivoilla lemmikin kanssa matkustaessa voi varata minkä tahansa hytin allergiahyttiä lukuun ottamatta, myös sviitin.

Muilla laivayhtiöillä valinnanvaraa on vähemmän. Tallink Siljan laivoilla lemmikille voi valita A-, B- tai C-luokan ikkunallisen tai ikkunattoman perushytin.

Myös Finnlinesin Saksan-laivoilla on sekä ikkunallisia että ikkunattomia lemmikkihyttejä. Eckerö Linellä on vain ikkunattomia B-hyttejä lemmikeille.

Tallinkin pikalaivoilla on myös kennel, josta voi varata lemmikkihäkin. Lukon häkkiin voi vuokrata laivan neuvonnasta kymmenen euron panttia vastaan.

Tallinnan-liikenteen reittilaivoilla lemmikin voi halutessaan jättää autoon, jolloin eläimestä ei veloiteta maksua. Laivayhtiöt eivät suosittele vaihtoehtoa, koska autokannelle ei pääse matkan aikana ja lämpötila autossa voi nousta kor­keaksi.

Jos lemmikin päättää jättää autoon, siitä pitää ilmoittaa matkavarausta tehdessä.

Viking Linen laivoilla lemmikin kanssa voi liikkua vapaasti yleisissä tiloissa paitsi ravintoloissa.

Eckerö Linen, Finnlinesin ja Tallink Siljan laivoilla lemmikki täytyy pitää lemmikkihytissä tai ulkokannella, jossa on hiekkalaatikko tarpeita varten.

Lentokoneella

Lentokoneen matkustamossa voi kuljettaa vain pieniä lemmikkejä. Monella lentoyhtiöllä lemmikin ja kuljetuslaatikon tai -laukun yhteispaino saa olla enintään kah­deksan kiloa. Sitä painavam­­mat lemmikit matkustavat kulje­tushäkissä lentokoneen ruumassa.

Omistajan pitää huolehtia siitä, että lemmikillä on riittävästi vettä matkan ajan. Vesiastia on pakollinen yli kahdeksan tunnin lennoilla, ja sen pitää olla häkkiin kiinnitettävä umpinainen matkamalli.

Jos eläin matkustaa matkustamossa, sen pitää olla kuljetuslaatikossaan koko lennon ajan.

Ruumassa matkustavan lemmikin kuljetuslaatikkoon ei saa laittaa ruokaa. On suositeltavaa, että lemmikin ateriointi pidetään kevyenä ennen lentoa.

Lentokoneen ruumassa on koko lennon ajan pimeää ja lämpötila vaihtelee vuodenajan mukaan. Sitä ei päästetä laskemaan alle kymmenen lämpöasteen silloin, kun mukana on lemmikki.

Ruumassa lemmikeille on tarkkaan määritellyt kuormauspaikat, jotta laatikko saadaan sidottua turvallisesti ja ympärille jää riittävä ilmatila. Lemmikkiä ei pääse katsomaan lennon aikana.

Kuljetuslaatikko kulkee matkatavara-aulan kautta kuten muukin matkatavara. Perille saavuttaessa lemmikki luovutetaan erikoismatkatavaroiden joukossa, ei koskaan matkatavarahihnalla.

Linja-autolla

Halpabussiyhtiö Onnibusia ei kannata harkita lemmikin kanssa matkustaessa, sillä yhtiö ei ota eläimiä ollenkaan kyytiin. Kilpailevalla Expressbusilla pääsee matkaan myös lemmikin kanssa.

Bussiin ensimmäisenä noussut on etusijalla. Lemmikin kanssa matkustavaa ei poisteta kyydistä, vaikka bussiin nousisi allergikko.

Jos taas allergikko on jo autossa eikä hän suostu matkustamaan samassa bussissa lemmikin kanssa, eläimen kanssa ei pääse kyytiin.

Vuokra-autolla

Toiset vuokraamot sallivat lemmikin kuljettamisen, toiset taas eivät. Esimerkiksi Hertz toivottaa lemmikit tervetulleiksi vuokra-autoihinsa, kunhan niistä ilmoittaa etukäteen.

Avis ja Budget eivät puolestaan salli lemmikkejä autoissaan. Päätös perustuu allergikoilta saatuun asiakaspalautteeseen.

Hotellissa

Monissa hotelleissa on lemmikeille sopivia huoneita. Esimerkiksi Suomessa toimivissa Cumulus- ja Sokos-hotelleissa lemmikki yöpyy kymmenellä eurolla, Scandicissa 20 eurolla.

Mukavuus maksaa

Lemmikille epämukavampi matkustusmuoto on usein halvempi vaihtoehto, selviää HS:n tekemästä hintavertailusta. Laivalla matkustaminen tulee lentämistä kalliimmaksi, jos seurue on pieni, koska lemmikin kanssa pitää maksaa koko hytistä matkustajamäärästä riippumatta.

Varsinkin Saksan-matkalla hintaero on suuri.

Oheiset esimerkkihinnat sisältävät meno–paluumatkat yhdelle aikuiselle ja lemmikille. Laivamatkalle Tukholmaan on valittu halvin ikkunaton hytti Viking Linellä ja Travemündeen Finnlinesillä.

Lentolipun hinta on laskettu oletuksella, että lemmikki matkustaa ruumassa ja omistaja turistiluokassa Norwegianilla Tukholmaan ja Finnairilla Hampuriin.

Hintaesimerkeissä menomatka on perjantaina 21. lokakuutaja paluu lauantaina 29. lokakuuta. Hinnat on otettu verkkosivuilta 19. elokuuta.

 

Helsinki–Tukholma

Lentäen: 168 euroa

Laivalla: 225 euroa

Hintaero: 57 euroa

Helsinki–Hampuri/Travemünde

Lentäen: 349 euroa

Laivalla: 615 euroa

Hintaero: 266 euroa

Hanki lemmikille passi

Ennen matkaa lemmikin omistajan täytyy selvittää eläinten kuljettamista koskevat viranomaismääräykset ja hankkia tarvittavat matkustusasiakirjat. Vaatimukset asiakirjoille, rokotuksille ja lääkityksille voivat vaihdella maittain.

Lemmikkieläinpassi on pakollinen koirille, kissoille, hillereille ja freteille EU-maissa. Passi osoittaa, että eläin on tunnistettavissa ja täyttää EU:n jäsenmaiden terveysvaatimukset.

Lemmikkieläinpassia voi käyttää myös vierailulla EU:n ulkopuolella, jos kohdemaa hyväksyy passin tuontitodistuksena.

Passin saa eläinlääkäriltä. Ennen passin myöntämistä eläinlääkäri tarkistaa, että eläin on tunnistusmerkitty eli sillä on joko tatuointi tai mikrosiru.

Myös rokote raivotautia vastaan pitää olla voimassa. Se pitää ottaa vähintään 21 vuorokautta ennen matkaa.

Koirille eläinlääkärin on annettava lääkitys heisimatoihin kuuluvia loisia, ekinokokkooseja, vastaan viimeistään vuorokausi ennen paluuta Suomeen tai saapumista Britanniaan, Irlantiin ja Maltalle.

Lisätietoa rokotuksista ja määräyksistä: www.evira.fi/elaimet

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Muista nämä automatkalla

 Lemmikki kannattaa totuttaa matkustamaan kuljetushäkissä hyvissä ajoin, mielellään jo pennusta lähtien.

 Paussi on hyvä pitää esimerkiksi parin tunnin välein, jolloin lemmikki pääsee jaloittelemaan, tekemään tarpeensa ja juomaan.

 Lemmikkiä ei pidä koskaan jättää kuumaan autoon yksin. Riskinä on vaarallinen lämpöhalvaus.

 Eläimetkin voivat tulla huonovointisiksi. Pahoinvointia voi ennaltaehkäistä syöttämällä lemmikkiä tavallista kevyemmin. Lemmikeille saa myös pahoinvointilääkkeitä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Lemmikkieläimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  5. 5

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”

  8. 8

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  9. 9

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  10. 10

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  7. 7

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tiistaiksi luvassa voimakasta pyryä, tuulta ja huonoa ajokeliä
  3. Aftonbladet: Myös Malmöstä löytyi polttopulloja juutalaisten synagogan luota – Göteborgin iskusta epäillyt olivat saapuneet Ruotsiin äskettäin Lähi-idästä
  4. Henri Kontinen dominoi myös palkintogaalassa – valittiin toistamiseen Pääkaupunkiseudun vuoden urheilijaksi
  5. Jo kolmas perättäinen tappio – yksikään Jokerien pelaaja ei onnistunut voittolaukauskisassa
  6. Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Niinistö torjui rahaliiton syventämisaikeet ”kokemustensa vankina”, Väyrystä tentattiin kannattajakorteista
  7. Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”
  8. Tunti sitten
  9. Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään
  10. Israelin pääministeri saapui EU:hun itsevarmana: Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem pääkaupungiksi ”pani faktat pöydälle” ja EU-maiden tulisi seurata esimerkkiä
  11. 2 tuntia sitten
  12. Lumikaaos Brysselin lentokentällä peruutti valtaosan lennoista maanantaina
  13. Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys
  14. Näytä lisää