Syksyinen saaristo kutsuu nauttimaan ruskasta ja rauhasta – Jussarön vanha sotilassaari on seikkailu

Jussarössä voi yöpyä hylättyjen rakennusten aavemaisessa tunnelmassa ja kävellä koskemattomassa metsässä. Monelle muullekin ulkosaariston saarelle pääsee jäiden tuloon asti.

Lempeä syystuuli saattelee Cardinal II -nimisen veneen Jussarön suojaisaan satamaan. Syksy on hyvää aikaa tutustua saaristoon, sillä losseilla ei ole kesävieraiden aiheuttamaa tungosta.

Saa katsoa rauhassa, kun ruskan sävyt heijastuvat kirkkaaseen meriveteen ja lintuparvet pyrähtelevät sinne tänne.

Metsähallituksen hallinnoima Jussarö on ulkosaariston suurin saari ja eriskummallisuudessaan oivallinen käyntikohde.

Viimeksi puolustusvoimien käytössä ollut Jussarö, suomeksi Jussaari, avautui kokonaisuudessaan yleisölle vasta vuonna 2005 ja on tarjonnut lähinnä telttamajoitusta.

Nyt saaressa toimiva yrittäjä Jari Pohjalainen on remontoinut vanhan konttorirakennuksen alakerran huoneet yöpymiskelpoiseksi.

Matkailijat voivat kävellä rantaan katselemaan Viron satamakaupunkien valoja ja vetää sitten peiton korvilleen.

”Jussarö on yhdistelmä kansallispuistoa ja kaivoskulttuuria. Todella kaunista ja ihan kar­meaa”, sanoo Pohjalaisen veneen kyydissä tullut Henna Rajala.

Valokuvausta harrastavat Rajala ja Jarmo Haikonen ovat tulleet saarelle kuvaamaan hylättyjä rakennuksia, koskematonta metsää ja auringonlaskua.

Rajalan mainitsema karmeus yllättää heti matkalla saaren sisäosaan. Näky on niin ruma, että rintaan koskee.

Hiekkatien varrella on kerrostalo, jonka likaisen harmaat mineriittilaatat kilpailevat ankeudessaan murentuvien betonisten parvekkeiden kanssa. Kaiteisiin kiedotut piikkilangat ja luodinreikäisten seinien eristevillat irvistelevät häijysti.

Miksi keskellä saaristomaisemaa on rähjäinen kerrostalo? Se, konttori ja monet muut hylätyt rakennukset ovat osa raskaan teollisuuden historiaa.

Jussarön syvänteiden kätköissä on rautamalmiesiintymiä, jotka saivat aikanaan veneiden kompassit sekaisin.

Esiintymien takia saarella louhittiin rautamalmia jo 1800-luvulla, mutta kaivaukset aloitettiin uudelleen täydellä teholla vuonna 1961.

Jos jatkaa matkaansa retkimajana toimivan konttorin ohi, saapuu eteläiselle kalliolle, jossa Jussarön historian muut merkkipaalut törröttävät yksinäisinä.

Merivartioaseman tornista näkee kauas Sundharun majakalle, joka oli Suomen ensimmäinen miehittämätön majakka. Alhaalla pauhaavan meren tyrskyt eivät yllä bunkkeriin, josta on tähyilty taivaalle toisen maailmansodan aikana.

Pimeän luolan kosteissa seinämissä lepäilee enää talvehtivia liuskaperhosia.

Aarniometsästä teollisuuden äärelle

Sataman länsipuolelta lähtevän luontopolun päässä ymmärtää, miksi rautamalmin löytäminen oli saaren luonnolle kohtalokasta.

Polku alkaa niityltä ja menee Kullakojan-nimisen luotsimökin ohi. Sitten se johtaa aidan yli metsään, joka on ollut vuosisatoja koskemattomana. Havupuista roikkuvat naavat ja lupot heiluvat tuulessa. Punarinta hypähtää kelottuneen männyn oksalta lentoon.

Kaikkialla kuuluu hentoa sirkutusta. Rahkasammal näyttää niin paksulta, että siihen tekee mieli heittäytyä lepäilemään.

Kunnes metsä jää taakse ja saapuu rannalle, jossa on mustaa hiekkaa. Silmä hakeutuu väkisin betoniseen Oy Vuoksenniska Ab:n kaivosrakennukseen, kuilutorniin.

Betonisen tornin juurella on epätodellinen olo, ikään kuin seisoisi raskaan teollisuuden ulkoilmamuseossa. ”Fram för säkerheten – turvallisuus tavaksi”, teksti tornin kyljessä muistuttaa.

Vieressä on täyttömaata, jossa ennen velloi meri. Täyttömaan ja läheisen iron beachiksi kutsutun rannan hiekka ja sileäksi hoituneet kivet ovat kaivoksen jätemursketta.

Hylätty kaivoskylä

Saaren sisäosista paljastuu lisää hylättyjä Oy Vuoksenniska Ab:n rakennuksia, joissa työskenneltiin ja asuttiin 1960-luvulla.

Aikaisemmin tavattu kerrostalo oli Tammisaaren ensimmäinen ja aikoinaan hyvin moderni: talossa oli juokseva vesi ja keskuslämmitys.

Kerrostalon alakerrassa oli Texas-baari, jossa parhaimmillaan 200 ihmistä työllistäneen kaivoksen väki saattoi käydä siemailemassa limonadia, alkoholin juominen kun oli kiellettyä.

Tyhjillään seisovien rakennusten vieressä voi kuvitella, kuinka kaivosmiehet ahtautuivat säntillisissä kahdeksan tunnin työvuoroissa hissiin ja siitä 170 metrin syvyyteen louhimaan kiveä. Kaivostunnelin varrella oli ruokala, jossa miehet lappoivat pottumuusia suuhunsa ja pistivät sen jälkeen tupakaksi.

Kaivostoimintaa pidettiin piristysruiskeena saariston elämälle. Hädin tuskin oli päästy alkuun, kun tehtaan työntekijöiden unelmilta katkottiin siivet.

Raudan hinta laski maailmanmarkkinoilla, ja Jussarön kaivoksen nopea syöksykierre alkoi. Joulukuussa 1967 viimeinenkin kaivosmies jätti työpaikkansa.

Kun kaivoksen rakennukset jäivät ilman valvontaa, alkoi varastelu ja ilkivalta. Vessanpöntöt ja valaisimet vietiin, ikkunat kivitettiin hajalle. Sen jälkeen puolustusvoimat murjoivat rakennukset risaisiksi kaupunkisotaharjoituksillaan.

Kierros alkaa olla lopuillaan, kun tulee jo pimeää. Konttorin pihamaalta näkee, kuinka veneveistämön valo heittää männyn varjon siilon betoniseen kylkeen.

Siinä yhdistyvät vastakohtien saaren kauneus ja rumuus.

Syksystä voi nauttia myös näillä saarilla
Örö

Puolustusvoimien käytössä ollut linnakesaari avattiin 2015. Majoitu vanhaan kasarmirakennukseen ja tutki rannikkopuolustuksen historiaa. Syksyllä saarelle pääsee tilauskuljetuksella.

Utö

M/S Eivor vie Nauvon Pärnäisistä majakkasaarelle, joka on toiminut jo 1600-luvulta luotsien, majakanvartijoiden ja tullin tukikohtana. Tarkkaile lintuja ja yövy vaikkapa majatalossa.

Vänö

Ota yhteysalus Kasnäsistä Vänön saarelle Hiittisiin, jossa ulkosaariston luonto on parhaimmillaan. Vuokraa soutuvene ja pulahda uimaan suoraan saunasta. Vänön saarella on mökki- ja huoneistomajoitusta.

Lisää tietoa esimerkiksi osoitteesta http://www.saaristovaraus.fi

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Miten Jussarölle?

 Syksyllä saarelle pääsee jäiden tuloon asti tilausveneellä 5–20 ihmisen ryhmässä Baggön satamasta.

 Retkeilymajassa on yöpymispaikkoja kymmenelle.

 Kuljetus, majoitus ja tilaussauna osoitteesta www.jussaro.net

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
  3. Pitäisikö lapsilta kieltää lelupyssyt ja sotaleikit, koska ne tuovat vanhemman mieleen kouluampumiset ja oikean sodan?
  4. Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”
  5. Yhdenmukaiset asenteet ja puutteelliset tiedot rajaavat ihmisten tilaa omiin perhevalintoihin Tilaajille
  6. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
  7. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
  8. Tunti sitten
  9. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
  10. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
  11. 4 tuntia sitten
  12. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
  13. Särkeekö niveliä sateella? Kipu tuskin johtuu säästä, sanovat Harvardin tutkijat
  14. Näytä lisää