Vuorten ja meren Marche on Italia pienoiskoossa – ja hintataso on matalampi kuin tunnetummilla turistiseuduilla

Marchen eteläosan matkailuseudulla ehtii saman päivän aikana vuoristovaellukselle ja Adrianmeren aaltoihin.

Heti kättelyssä käy selväksi, että Marchen alue Italian itäisellä rannikolla on perhe­yritysten valtakuntaa. Viinitilaa pyörittää yksi veljeskaksikko ja kalaravintolaa toinen.

Marche tunnetaan erityisesti valkoviineistään. Paikallisista Verdicchio- ja Pecorino-lajikkeista valmistetut viinit ovat täydellisiä kumppaneita Adrianmeren kalalle.

Vagnonin veljesten Le Caniette -viinitilalla rakennetaan. Luomutilalle nousee jäähdytystiloja kylmämaseraation aloittamiseen. Kylmämaseraatio on valmistusmenetelmä, jonka ansiosta valkoviini kypsyy hitaammin ja aromit kehittyvät täyteläisemmiksi.

”Seuraan koko ajan alan uusia tuulia”, sanoo Giovanni Vagnoni. Hän tunnustautuu veljeksistä bisnesmieheksi.

”Taidan olla yksi harvoista tilallisista, joka esimerkiksi hyödyntää isolla rahalla tehtyä tutkimusta alueemme maaperä- ja ilmasto-oloista.”

Tilan tuotannosta noin puolet menee vientiin, ja 15 prosenttia myydään suoraan tilalta. Le Caniette on käytännössä aina auki, mitä nyt lounasaikana on pieni tauko. Viiniä saa maistella ilmaiseksi. Kirkkaalla säällä maisteluterassilta avautuu näkymä viinitarhojen yli Adrianmerelle asti.

Ruokailuajat pitää muistaa muutenkin. Marchessa pidetään kiinni perinteistä, ja avoinna olevaa ruokapaikkaa on vaikea löytää kello 15–19.

Matkailijalle avoimia viinitilojakin pitää vähän etsiä. Vagnonin mukaan viidesosa tiloista on avannut ovensa turisteille.

Listalla päivän saalis

Stella Marinan ravintola Grottammaren pikkukaupungissa ei tiloilla prameile. Ulkoapäin ei arvaisi, että vaatimattomassa rantaparakissa sijaitsee yksi seudun parhaista kalaravintoloista.

Lounas on yhtä kuin päivän saalis. Kymmenen vuotta ravintolaa luotsannut Pignottin veljeskaksikko ostaa yli puolet ravintolassa tarjottavista meren antimista suoraan San Benedetto del Tronton kalastusveneistä.

Lähikaupunki on Adrianmeren tärkein kalasatama, josta tuodaan äyriäisiä Suomeenkin.

Kylmien ja lämpimien alkupalojen jälkeen tarjottava pääruoka on tyypillisesti päivän kalalajeja grillattuna.

Adrianmerestä nousee muun muassa merikrottia ja merianturaa sekä monenlaisia rapuja ja mustekaloja. Lapsille maistuu spaghetti alle vongole eli spagettia pikkusimpukoilla.

Kevyt kala-ateria ei kovin pitkää sulattelua tarvitse, ja ravintolasta voi pulahtaa suoraan Adrianmeren aaltoihin. Grottammaren suosittu ranta on matala ja aallonmurtajien ansiosta tyyni. Rannoilta voi vuokrata kohtuuhinnalla aurinkotuolin ja -varjon.

Rantabulevardia reunustaa 15 kilometrin pituinen pyörätie. Kaupungilta voi vuokrata pyöriä, ja niitä voi lainata myös monista majoituspaikoista. Kovakuntoisimmat pyöräilevät kukkuloilla.

Useimmat Marcheen matkustavat vuokraavat lomansa ajaksi talon tai asunnon. Hintataso on selvästi Italian tunnetumpia matkailualueita alhaisempi.

”Marchessa jos missä kannattaa tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin. Torien tarjonta kelpaa vaativallekin harrastajakokille”, sanoo paikallinen matkailuyrittäjä Paolo Pellei.

Hänen mukaansa uusi palvelu matkailijoille on ravintolasta lomakotiin tilattava illallinen kokkeineen ja tarjoilijoineen.

”Annokset ovat niin isoja, että rippeitä riittää useammaksikin päiväksi.”

Siinä missä Pohjois-Italia tunnetaan teollisuudesta, Marchessa harjoitetaan edelleen maataloutta.

Raaka-aineiden tuoreus on itsestäänselvyys, ja luomua ja lähiruokaa on tarjottu vuosisatoja ennen kuin niistä tuli muotia.

Alueella pitää maistaa ainakin lihatäytteisiä oliiveja, olive ascolane, ja Adrianmeren antimista tehtyä brodetto-kalakeittoa, josta joka paikkakunnalla on oma versionsa. Marchessa lasagne tunnetaan nimellä vincisgrassi.

Iltaisin elämä levittäytyy kaduille ja ravintoloihin pienimmilläkin paikkakunnilla. Usean ruokalajin aterian viineineen saa helposti alle 20 eurolla.

Yllätysten vuoristo

Yksi Marchen ykköskohteista on Sibilliinien vuoristo, jonne matka rannikolta vie runsaan tunnin. Korkein huippu Monte Sibilla kurottaa yli kahteen kilometriin.

Samalla vuoristoalueella La­zion maakunnassa oli elokuun lopussa tuhoisa maanjäristys.

Kansallispuiston suosituimpia reittejä on koko perheelle sopiva Infernaccio, noin kymmenen kilometrin patikkaretki vehreän pyökkimetsän läpi. Todelliset trekkaajat lähtevät 120 kilometrin Grande Anellon rengasreitille, jonka varrella on runsaasti majoitus- ja ruokailupaikkoja.

Castelluccion vuoristotasangolla järjestetään ratsastusretkiä. Emiliano Brandimarten perhe on järjestänyt niitä niin pitkään kuin hän muistaa.

Sibillini Ran­chin syksyn uutuus ovat usean päivän vaellukset.

”Tällaisia maisemia ei näe muualla. Jotkut kutsuvatkin Castelluccion tasankoa Italian Tiibetiksi”, kertoo cowboyasussa retkiä vetävä Brandimarte.

Hänen mukaansa hevoset ovat niin varmoja, ettei ratsastuskokemusta välttämättä tarvita.

Vuoriston yllättävin kohde on syrjäinen gourmet-ravintola Il Tiglio. Kahden kaveruksen kunnianhimoinen projekti on viime vuosina noussut seudun ykkösravintolaksi. Montemonacon lähellä sijaitsevaan ravintolaan tullaan kaukaakin.

A la carten lisäksi listalla on kaksi maistelumenua, alkaen 35 euroa. Makuhermoja herätellään talon tryffelikonvehdilla, paikallista herkkua sekin. Menun edetessä eteen tulee kaniinia, herkkutatteja ja villisikaa. Kastikkeita on selvästi hiottu pitkään, ja viinit on tarkoin valittu lähialueilta.

”Ruokamme on sesongin gourmetia ilman turhaa hienostelua. Tärkeintä on maku, ja raaka-aineet tulevat mahdollisimman läheltä. Yllätyksiä on kuitenkin luvassa, myös esillepanossa”, lupaa työhönsä intohimolla suhtautuva kokki Enrico Mazzaroni.

Kerrostumien kaupunki

Historiallinen Ascoli Picenon kaupunki sijaitsee saarella kahden joen välissä. Vanhimmat säilyneistä silloista ovat Rooman valtakunnan ajalta.

Ascoli on maaseutuvaltaisen alueen urbaani keskus, jonne tullaan näyttäytymään ulko­asuun panostaen. Italialainen käsite la bella figura tarkoittaa juuri tätä, halua antaa toisille ihmisille mahdollisimman hyvä vaikutelma.

Kaupunkikäyskentely on luontevaa aloittaa Piazza del Popololta. Aukio on päällystetty seudun Travertino-marmorilla, jota jo roomalaiset veivät Colosseumin rakentamista varten.

Sant’­Emidion katedraali tunnetaan renessanssitaiteilija Carlo Crivellin alttaritaulusta.

Piazzan laidalla sijaitsee myös kaupungin olohuone, Caffè Meletti. Huolella restauroidussa 1800-luvun kahvilassa katse kiinnittyy ensiksi kattomaalauksiin ja toiseksi tarjoilijoiden mustavalkoisiin asuihin. Miesten kaulassa on rusetit.

Tiskiltä ostettu kahvi on Ita­liassa selvästi edullisempi kuin pöytään tarjoiltu kupillinen. Tilaus on yksinkertaisesti un caffè eikä espresso.

Kahvin kyytipoikana maistuu paikallinen anis­snapsi, anisetta, joka nautitaan muutaman kahvipavun kera.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kaikki tiet vievät Roomaan

 Ennen roomalaisia Marchea asutti alkuperäiskansa pikeenit.

 Roomalaiset rakensivat ensi töikseen tien Ascolista Roomaan. He halusivat päästä käsiksi Adrianmeren suolaisempaan veteen, koska suola oli arvokas kauppatavara. Joskus palkkakin maksettiin suolana.

 Via Salariasta (sale on italiaksi suola) juontuu esimerkiksi englannin palkkaa tarkoittava salary-sana. Suomessakin jollakin voi olla ”suolainen hinta”.

Miten Marcheen?

 Paras tapa liikkua Marchessa on vuokra-auto. Monet tulevat Rooman kautta, jolloin lento on suora mutta ajomatka pitkä. Rooman kehäteiltä ulospääsy vie jo tunnin.

 Anconaan ei ole suoraa lentoa, mutta kokemus on sujuvampi. Lentokenttä on pieni ja autonvuokraus edullista. Moottoritielle pääsee suoraan lentokentän parkkipaikalta, ja A14 vie eteläisen Marchen matkailualueelle noin tunnissa.

 Muualla Marchessa siirtymiin kannattaa varata aikaa, sillä kukkuloiden ja vuoriston tiet ovat mutkaisia.

Milloin matkustaa?

 Touko–kesäkuu ja syys–lokakuu ovat parhaat matkustusajat. Silloin välttyy italialaisten lomakauden tungokselta, ja hinnat ovat edullisemmat. Alkukesällä kukkaloisto on kauneimmillaan. Syksyisin merivesi pysyy lämpimänä pitkään, ja monilla paikkakunnilla järjestetään sadonkorjuujuhlia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  5. 5

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  8. 8

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  6. 6

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  7. 7

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Henri Kontinen dominoi palkintogaalassa sekä kehui Borgin ja McEnroen: ”Elokuvassa on kaksi huikeaa persoonaa, joista toisen alushousumerkkiä olen käyttänyt”
  3. Venäjä tuomitsi virolaismiehen vakoilusta vankeuteen 12 vuodeksi
  4. Suomen rooli hehkutettua vaatimattomampi EU:n uudessa puolustusyhteistyössä – Timo Soini: ”Aina täytyy olla joku kritiikki”
  5. Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta
  6. Tiistaiksi luvassa voimakasta pyryä, tuulta ja huonoa ajokeliä
  7. Aftonbladet: Myös Malmöstä löytyi polttopulloja juutalaisten synagogan luota – Göteborgin iskusta epäillyt olivat saapuneet Ruotsiin äskettäin Lähi-idästä
  8. Jo kolmas perättäinen tappio – yksikään Jokerien pelaaja ei onnistunut voittolaukauskisassa
  9. Tunti sitten
  10. Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Niinistö torjui rahaliiton syventämisaikeet ”kokemustensa vankina”, Väyrystä tentattiin kannattajakorteista
  11. Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”
  12. Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään
  13. Näytä lisää