Vietä virkistävä viikonloppu Malmössä – Silta-sarjan synkkä kaupunki on todellisuudessa rento ja kotoisa

Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki on kompakti, kotoisa ja pittoreski.

Malmössä suorittajakin pääsee rentoutumaan: kantakaupungin eli Innerstadenin ottaa haltuun vajaassa puolessa päivässä.

Sen jälkeen voi hidastaa tahtia kävelykaduilla tai istahtaa johonkin lukuisista kahviloista tai viinibaareista.

Ydinkeskustan historialliset aukiot Stortorget ja Lilla Torg sijaitsevat aivan rautatieaseman kupeessa, ja niiden ympäristöstä on kätevä aloittaa kaupunkiin tutustuminen.

Soppaa ja shoppailua

Lilla Torgilla 1590-luvulta peräisin olevassa Hedmanska Gårdenissa toimii nykyisin Form/Design Center. Sen kauniille sisäpihalle kannattaa kurkistaa, vaikkei näyttelyihin malttaisi tutustuakaan.

Molemmilta aukioilta voi pujahtaa suosituimmille ostoskaduille. Södergatanilla on tuttuja ruotsalaisia ja kansainvälisiä ketjuliikkeitä Åhlensista Mulberryyn. Sivukatujen kuten Skomakargatanin ja Baltzargatanin varrella on pienempiä ja persoonallisempia kivijalkakauppoja.

Apotek Lejonetissa Stortorgetin kulmalla kannattaa pistäytyä ihailemassa apteekin 1800-luvulta peräisin olevaa alkuperäissisustusta (Södergatan 8).

Lyhyen kävelymatkan päässä AB Småland -lifestyletavaratalossa myydään vanhoja kunnostettuja huonekaluja sekä ekologisesti ja eettisesti valmistettuja vaatteita, asusteita ja kodintekstiilejä (Södra Förstadsgatan 25–27).

Alakerran kahvilassa voi tarkkailla rentoja ja tyylitietoisia malmöläisiä ja sulatella myymälän uniikkia tunnelmaa.

Davidhallstorgetin ympäristössä on useita designmyymälöitä ja vintageputiikkeja. Saman torin laidalla sijaitsee pieni ranskalaistyyppinen ”soppabistro” La Soupe.

Kosmopoliitti Möllan

Malmön ravintolatarjonta kattaa koko kirjon etnisistä katukeittiöistä Michelin-ravintoloihin. Keväästä syksyyn Lilla Torg on yhtä suurta terassia. Talvella torinlaidan ravintolat toimivat sisätiloissa.

Möllevången, tuttavallisesti Möllan, on vanha työläiskaupunginosa, joka tunnetaan nykyisin monikulttuurisuudesta, ravintoloista ja luovan luokan työtiloista.

Jugendtalojen kivijaloissa on vieri vieressä eksoottisia ruokakauppoja ja etnisiä ravintoloita karibialaisesta thaimaalaiseen. Tunnelma muistuttaa monin tavoin Helsingin Kalliota.

Folkpark eli kansanpuisto on periruotsalainen konsepti, joka lanseerattiin alun perin työläisten virkistykseen. Malmö Folkets Park avattiin 1890-luvulla, ja se on edelleen Möllanin monipuolinen tapahtumakeskus.

1920-luvun Orient-romantiikkaa ja art decoa henkivässä Moriska Paviljongenissa toimii ravintola, ja siellä järjestetään muun muassa konsertteja, klubeja ja kabareeta. Talvisin puistossa on luistelurata.

Folkets Park on avoinna joka päivä vuoden ympäri, ja sisäänpääsy on ilmainen.

malmofolketspark.se moriskapaviljongen.se

Renessanssilinna ja modernit maamerkit

Pohjolan vanhin renessanssilinna Malmöhus toimii nykyisin taidemuseona. Lähellä sijaitsevat sympaattinen Slottsmöllan-tuulimylly ja sen pieni puutarha. Slottsparken-puisto on kesäisin suosittu piknik-kohde.

Juutinrauman sillan siluetin lisäksi Malmön toinen moderni maamerkki on Santiago Calatravan suunnittelema Turning Torso.

Se kohoaa 190 metriin ja sijaitsee Västra Hamnenin alueella. Se on Pohjoismaiden korkein rakennus, ja asuinkerroksia on 54.

Linnan ja muiden Malmön kaupungin museoiden näyttelyt ja aukioloajat sivustolla malmo.se/Kultur--fritid

Päivät Kööpenhaminassa, yöt Malmössä

Kannattaa harkita Malmössä yöpymistä, vaikka ensisijainen kohde olisikin Kööpenhamina. Malmön hinnat ovat huomattavasti edullisempia.

Kööpenhaminaan pääsee Juutinrauman ylittävällä junalla runsaassa puolessa tunnissa, meno–paluu maksaa automaatista ostettuna noin 25 euroa.

Edullisimmin Tanskaan matkustaa Skånetrafikin JoJo-kortilla, jonka voi hankkia esimerkiksi rautatieasemalta.

Malmössa paikallisbusseissa ei käy käteinen, vaan kyseinen ladattava matkakortti.

Stortorgetin laidalla sijaitsevat neljän tähden Kramer ja Savoy toimivat hotelleina jo 1800-luvulla. Molemmat ovat luokitukseensa ja sijaintiinsa nähden edullisia. Viikonloppuyö kahdelle ilman alennuksia maksaa noin 120 euroa.

Ruotsalaiset panostavat fiktioturismiin

Fiktioturismilla tarkoitetaan matkailua elokuvista, sarjoista, kirjoista ja peleistä tutuille fiktiivisille tapahtumapaikoille.

Monen fanin mielestä fiktiivisiin kohteisiin liittyy enemmän tunnetta kuin historiallisesti merkittäviin tapahtumapaikkoihin.

Ilmiönä fiktioturismi ei ole uusi, vaan sitä on verrattu jopa pyhiinvaellukseen. Vaikka kohteeseen liitetyt tapahtumat olisivat tarua, vierailun herättämä tunne-elämys on aito ja totta.

Tunnetuin fiktiomatkailukohde lienee Romanian Transsilvania kreivi Draculoineen. Ja kukapa ei olisi kuullut Disney Worldista tai kotoisista Angry Birds -leikkipuistoista?

Pohjoismaissa Ruotsi ja siellä erityisesti Skåne ovat kehittäneet fiktioturismista matkailun keskeisen osa-alueen. Ruotsin fiktioturismi liittyy erityisesti dekkareihin ja jännityssarjoihin.

Ensimmäinen kirjoihin ja niistä tehtyihin elokuviin pohjautuva kohde oli kuitenkin Gotlannin Kneippbyns Sommarland, jossa sijaitsee Peppi Pitkätossu -elokuvista tuttu Huvikumpu.

Kirjailija Camilla Läckbergin mielikuvituksen tuotetta olevien sankarien ja roistojen perässä pääsee seikkailemaan pienessä Fjällbackassa.

Stieg LarssoninMillennium-trilogian tapahtumapaikkoihin Södermalmilla voi tutustua lauantaisin Tukholman kaupunginmuseon kävelykierroksilla.

Henning Mankellin luoman Kurt Wallanderin jalanjäljissä voi kulkea Ystadissa.

Silta-sarja nosti Malmön maailmankartalle 2011. Neljännen tuotantokauden kuvaukset on aloitettu, ja todennäköisesti uusia matkailutuotteita on kehitteillä.

Suurin osa Sillan kolmen ensimmäisen tuotantokauden kohtauksista on kuvattu Malmössä.

Kuvauspaikkoihin ja kulisseihin pääsee tutustumaan opastetulla bussikiertoajelulla tämän vuoden puolella vielä kahtena sunnuntaina, 20 marraskuuta ja 11 joulukuuta.

Kierros alkaa aamukymmeneltä ja maksaa noin 40 euroa osallistujalta. Kierroksen kesto on 2,5 tuntia. Kielinä ovat englanti ja ruotsi.

Lisätiedot ja varaukset kulturcentralen.nu/evenemang/bron-broen-1

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Lento Kööpenhaminaan

 Malmö on Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki Tukholman ja Göteborgin jälkeen. Asukkaita Malmössä on yli 300 000, joka kolmas heistä on syntynyt ulkomailla.

 Tanskalaiset perustivat Malmön todennäköisesti vuonna 1275. Ruotsiin se liitettiin vuonna 1658.

 Malmöön pääse kätevästi lentämällä ensin Kööpenhaminaan ja jatkamalla Kastrupin lentokentältä matkaa junalla.

 Malmon virallinen matkailusivusto on osoitteessa malmotown.com ja kaupungin kotisivut malmo.se

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

  6. 6

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  7. 7

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  8. 8

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Vesivoimayhtiöillä kovat piipussa Kemijoella – eivät halua rakentaa kalateitä, syynä ”merkittävät kustannukset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  4. 4

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  5. 5

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää