Matka

Yhdistä Dublinin-matkaan luontoloma – kansallispuiston upeat maisemat ovat ihan lähellä

Wicklowvuorten kansallispuisto on yksi Irlannin kauneimmista alueista, ja se on vain puolentoista tunnin bussimatkan päässä sykkivästä Dublinista.

Kompaktin kokoiseen Irlantiin on helppoa tehdä yhdistetty kaupunki- ja luontomatka. Pääkaupungista Dublinista ei tarvitse huristella montakaan tuntia junalla tai bussilla, kun on jo keskellä järvien, niittyjen ja kukkuloiden peittämää luontoa.

Lähin luontokohde on vain puolentoista tunnin bussimatkan päässä Dublinista. Monipuolista näkemistä ja tekemistä tarjoava Wick­lowvuorten kansallispuisto ei suotta ole matkailijoiden, paikallisten ulkoilijoiden ja kouluryhmien suo­siossa.

Kansallispuiston juurella Glendalough’n ja Laraghin pikkukylissä voi samalla kokea aitoa irlantilaista maalaistunnelmaa.

Patikkareitit sopivat aloittelijallekin

Kansallispuistossa on kymmenkunta merkittyä kävelyreittiä. Lyhin on noin kilometrin mittainen ja pisin noin 11 kilometriä. Kaikki reitit kulkevat kahden järven, Lower Laken ja Upper Laken, ympäristössä. Suomalaiseen silmään järvet näyttävät kokonsa puolesta enemmän lammilta.

Reitit on arvioitu helpoista vaativiin. Kriteerinä ovat kor­keuserot: kuinka paljon reitillä on nousua. Vaikka vaikeimpia reittejä ei suositella aloittelijoille, ne eivät vaadi kummoisia eränkävijän taitoja, sillä polut on merkattu hyvin ja kävely taittuu osittain pitkospuita pitkin.

Nousuun, kallioon ja liukkauteen kannattaa varautua, joten patikointikengät ovat lenkkareita parempi vaihtoehto pidemmille reiteille.

Vaativimmalla reitillä nousua on noin puoli kilometriä. Reitti kannattaa kiertää vastapäivään, jolloin paluumatkan maisemat ovat komeammat ja nousukin mukavampi kivikkoista polkua pitkin pitkospuiden sijaan.

Lyhyet reitit eivät juuri poikkea suomalaisesta metsämaisemasta. Kovasti mainostetut vesiputouksetkaan eivät vedä vertoja suomalaisille koskille.

Toki luonnossa on omat erikoisuutensa. Wicklowvuorilla ulkoillessa ei voi olla törmäämättä villeinä laiduntaviin kauriisiin ja vuorenrinteillä uhkarohkeasti taituroiviin lampaisiin.

Leppälinnun liverrys erottuu kauniina, ja taivaalla liitelevät kirkuvat korpit. Onnekas voi bongata ampuhaukankin.

Kansallispuiston alueella voi patikoinnin lisäksi harrastaa esimerkiksi kiipeilyä.

Parhaat olosuhteet kiipeilyyn tarjoaa Miner’s Village Upper Laken päädyssä. Alueella toimi 1800-luvulla lyijykaivos, jonka raunioita on yhä nähtävissä.

Katsauksen vielä kauemmas historiaan saa Glendalough’n kylässä sijaitsevalla hautausmaalla, jossa voi nähdä 500-luvun lopulla rakennetun luostarin rauniot. Jäänteitä luostarin aikaisesta asutuksesta on ympäri kylää.

Luostari toimi 1100-luvun puoliväliin saakka. Kelttiläisten ristien peittämä viehättävä hautausmaa on yhä käytössä.

Pyörällä meren rantaan

Jos vasemmanpuoleinen liikenne ei hirvitä, Wicklowvuorten ympäristössä kannattaa ottaa alleen polkupyörä. Pienen etsinnän ja kyselyn jälkeen Laraghin kylästä löytää vuokrapyöriä.

Päivän pyöräretkelle sopiva matka on lähteä Laraghista kohti merta eli itään. Määränpääksi voi ottaa merenrantakaupungin Wicklow’n, joka on noin 25 kilometrin päässä.

Pienillä maatilojen lomassa mutkittelevilla teillä ei ole nimeksikään liikennettä. Vasta muutaman kilometrin päässä Wicklow’sta autoja alkaa kulkea tiuhemmin.

Wicklow’n kaupungissa on viehättävä Emmerdale-tunnelma. Rannassa kalliot laskevat jyrkkinä Irlanninmereen. Kirkkaalla säällä horisontissa näkee Walesin rannikon.

Vuorilta poispäin polkeminen on leppoisaa ja helppoa, koska suunta on alaspäin. Paluumatkalle kannattaakin säästellä voimia. Nousut ovat pitkiä ja jyrkkiä, joten hyvä kunto on valttia.

Osta eväät Dublinista

Glendalough ja parin kilometrin päässä sijaitseva Laragh ovat pikkukyliä. Glendalough’ssa on parin majapaikan ja luonnonpuiston vierailukeskuksen lisäksi ravintola ja muutamien paikallisten koti.

Lähitienoon ainoa kauppa on Laraghissa huoltoaseman yhteydessä. Varsinkin päiväretkelle kansallispuistoon tulevan kannattaa ostaa eväät jo Dublinista.

Laraghissa ja Glendalough’ssa on muutamia majoitusvaihtoehtoja, joista edullisin lienee Glendalough’n hostelli – tosin sekään ei ole halpa. Irlannin hintataso on jopa korkeampi kuin Suomen, eikä hinta-laatusuhde aina vastaa odotuksia.

Jälleen Dublinissa

Dublin on kätevän kokoinen suurkaupunki. Joka paikkaan pääsee kävellen, ja tärkeimmät nähtävyydet ehtii hyvin kiertää parissa päivässä.

Kaupunkiin on mukava tutustua parin tunnin kaupunkikävelyllä paikallisen oppaan kanssa. Kävelyitä järjestävät useat matkailutoimistot, ja usein ne ovat ilmaisia. Oppaalle on tosin suotavaa jättää tippiä.

Kierroksilla käydään läpi paitsi kaupungin tärkeimmät nähtävyydet Trinity Collegesta kate­draaleihin myös kiehtovia faktoja matkaoppaiden ulkopuolelta.

Dublin on täynnä viehättäviä pubeja, joista useissa raikaa irkkumusiikki joka ilta.

Tungoksen ja ylihinnat välttää, kun etsii pubeja keskustan vilkkaan Temple Bar -alueen ulkopuolelta, kaupungin laitamilta. Meno on yhtä villiä, mutta turisteja on vähemmän.

Matkan makeimmat naurut saa National Leprechaun Museumista, joka on omistettu Irlannin mytolo­gian ilkikurisille menninkäisille. Kannattaa mennä yli 18-vuotiaille tarkoitetulle iltakierrokselle: siellä saa kuulla synkimmät ja raaimmat tarinat menninkäisten maailmasta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Bussilla runsaassa tunnissa

 Wicklowvuorten kansallispuistoon pääsee Dublinista kätevästi bussilla. Matka kestää noin puolitoista tuntia.

 Edestakainen lippu esimerkiksi St. Kevins Bus Services -yhtiön bussilla maksaa 20 euroa (glenda-loughbus.com). Paluulippua ei ole pakko käyttää samana päivänä, vaan kuitilla voi matkustaa takaisin Dubliniin haluamanaan päivänä.

 Koska matka on lyhyt, kansallispuistoon voi helposti tehdä Dublinista päiväretkenkin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että busseja kulkee vain muutama päivässä, eli paluukyydistä ei parane myöhästyä.

 Muita luontokohteita Irlannissa:

Killarneyn kansallispuisto Lounais-Irlannissa

Connemaran kansallispuisto länsirannikolla

Burrenin kansallispuisto Länsi-Irlannissa

Glenveaghin luonnonpuisto saaren luoteisosassa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Irlanti
 • Dublin
 • Luontomatka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  2. 2

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  9. 9

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  10. 10

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää