Matka

Espanjassakin voi paeta turistien massaa

Historiaa, makuelämyksiä, vuoristokyliä ja oikeita kansanjuhlia. Sellaisen

Tilaajille

Jackie Podesta polkaisee lisää kaasua japanilaiseen pakettiautoonsa. Ajoneuvon korkeusmittari - jos sellainen olisi - näyttäisi noin 400 metriä merenpinnasta. Kuskin puolella pensaat raapivat auton valkoista pintaa, toisella puolella juuri oikean renkaan vieressä avautuu Algecirasin lahti. Keskipäivän autereessa näkyy rahtilaivoja ja Algecirasin teollisuuskaupunki.

Porhallamme Gibraltarin yläpuolella vajaa kolme metriä leveää tietä. Onneksi olemme Britannian kruunun suojeluksessa.

"Me emme halua antaa tätä takaisin. Espanjasta ei seuraa mitään hyvää. Tämä ei ole mikään Hongkong", Podesta pulputtaa politiikkaa kädet huitoen ja ohjastaa Nissaniaan kyynärpäällä.

Hieman Jean-Paul Belmondoa muistuttava Podesta on tyypillinen gibraltarilainen: syntynyt ja asunut koko ikänsä tällä pienellä kallioniemellä, jota paikalliset kutsuvat myös yksinkertaisesti nimellä the Rock eli kallio.

Hän on toiminut oppaana jo 26 vuotta, diplomaatiksi hänellä onkin liian suora suu. "Emme myöskään halua, että nuo alibabat tulevat tänne", Podesta sohii parinkymmenen kilometrin päässä siintävään Pohjois-Afrikkaan päin.

Gibraltar on tyypillinen Välimeren sekoitus kieliä, väestöä ja uskontoja. Sen noin 30000 asukkaasta kaksi kolmasosaa puhuu sekä englantia että espanjaa. Podestan alibabojakin, eli pääasiassa marokkolaisia, on hänen itsensä mukaan yli kaksi tuhatta. "Brittisotilaita on 2000, juutalaisia 600, sekarotuisia ihmisiä nelisentuhatta, 10000 autoa, 7000 polkupyörää, noin 240 apinaa . . .", hän luettelee.

Gibraltarin magotti-apinoilla on turistien viihdyttämisen lisäksi myös tärkeä poliittinen tehtävä. Legendan mukaan Britannia luopuu Gibraltarista, kun kallioniemen hännättömät apinat ovat kuolleet. Gibraltarhan siirtyi Britannialle Espanjan perimyssodan jälkeen Utrecthin rauhassa 1713.

Toistaiseksi Lontoossa ei tarvitse huolestua. Apinat voivat varsin paksusti, sillä turistit syöttävät heille roskaruokiaan kielloista huolimatta. Apinoiden oikeasta hyvinvoinnista vastaavat viranomaiset ja matkailijoiden pääsylipputulot, Podesta sanoo.

Espanja ja Britannia ovat kiistelleet Gibraltarista vuosisatoja. Vilkaisu karttaan ja näkymät kielekkeeltä 400 metrin korkeudelta kertovat miksi. Toisella puolella avautuu Välimeri, toisella utuinen Atlantti. Etelässä salmen toisella puolella nousee Marokon Rif-vuoristo. Pohjoisessa on Iberian niemimaa.

Vuosisatojen mittaan salmen yli ovat kulkeneet niin vandaalit kuin arabitkin. Gibraltarin nimi johtaa 700-luvulla eläneen mauripäällikkö Tariq ibn Ziadin mukaan nimetystä kalliosta, Jabal al-Tariqista. Tänä päivänä Pohjois-Afrikasta tulee hedelmiä, hashista ja parempaa elämää etsiviä ihmisiä, vauraasta Euroopasta veroja kiertäviä off-shore -yrityksiä.

Britannia ei ole ainakaan vielä tekemässä hongkongeja, vaikka neuvotteluja alueen kohtalosta käydään aika ajoin, ettei asia pölyty täysin ulkoministeriöiden arkistoihin. Niemen sotilaallinen merkitys Britannialle on vähentynyt.

Opas Podesta osoittaa erään vanhan kanuunan vieressä olevaa kylttiä, jonka mukaan kuningatar Elisabeth kävi paikalla vuonna 1954. Sen jälkeen häntä ei ole näkynyt. "Ehkei hän pitänyt apinoista", Podesta virnistää vähemmän kunnioittavana kruunun alamaisena.

Gibraltarin päätulonlähde on turismi. Siellä käy vuosittain jopa neljä miljoonaa matkailijaa.

Monia heistä houkuttelevat verovapaat tuotteet, joitakin palmun varjossa nautittava lämmin olut sekä kolme puntaa 75 penceä maksava annos makkaraa ja perunamuusia.

Osaa kiehtoo paikan sotaisa historia ja kallion huipuita avautuvat häkellyttävät maisemat. Ja jos on vähääkään paikallisiin uskomista, "Gibraltarin visiitti ilman niitä olisi sama kuin Floridan-matka ilman Disneylandia".

Gibraltar on hyvinkin kuin Disneyland, kun sitä vertaa pohjoisessa avautuvaan Andalusiaan. Britannia haihtuu kuin muletan heilautuksella Espanjaksi, kun ajaa tulliasemalta vain kivenheiton päässä olevaan La Línea de la Concepciónin kaupunkiin.

Espanjalaiset itse kiistelevät loputtomiin siitä, mitä on Espanja ja espanjalaisuus, tai onko sitä ollenkaan. Andalusia on Iberian niemimaan kulttuurisen paellan arabialainen mauste. Viime vuosikymmeninä siihen on sotkeutunut Costa del Solin eli Aurinkorannikon aurinkoöljyt ja rantaturistien hiet.

Espanja on maailman kolmanneksi suosituin matkailukohde, ja turistien varsinainen kärpäspaperi on Aurinkorannikko. Turistibisnes on kuitenkin herännyt vasta viime aikoina siihen, että Etelä-Espanjan kukkulat ja vuoristokylät pursuavat historiaa, ruokia ja kansanjuhlia. Franzit, johnit, staffanit ja pekat perheineen on vain saatava liikkeelle rantatuoleistaan ja -baareistaan.

Viranomaiset ovatkin lisänneet yhteistyötä, tieverkkoa ja rautateitä on parannettu. Maailman taivaskanavilla pyörii Andalusia-mainoksia, missä uidaan, lasketellaan, ratsastetaan ja illastetaan maurilaislinnan kupeessa.

Sierra Bermeja -vuorien takana sijaitseva, maurien linnoituskaupunki Ronda eli vielä 1980-luvun alussa mennyttä aikaa, eristyksissä kuhisevasta rantaelämästä. Kaupunkiin vievä reitti kiemurteli vaivalloisesti vuorten rinteitä. Vanhemmat naiset kulkivat kaduilla mustiin pukeutuneina. Suomesta tullut nuorten futisjoukkue otettiin vastaan ottelujulistein, valmentajaa haastateltlin paikallisradiossa.

"Rouva, olette kaunis. Voinko auttaa Teitä?", vanhempi mies esittäytyy kohteliaasti ulkomaalaisnaiselle kaupungin nyt vilkkaalla Las Tiendas -kävelykadulla. Runoilija Rainer Maria Rilken ylistämä Ronda ei ole juurikaan menettänyt viehätystään. Mitäänsanomattomat, valkoisiksi kalkitut seinät peittävät sisäpihojen kukkien ja azulejo - mosaiikkien värikkään harmonian.

Arabeille rakas vesi solisee yhdenkin terassipuutarhan kahdeksankulmaisessa, sinivihreässä altaassa aurinkoa uhmaten. Lähes käden ulottuvilla on sata metriä syvän kurun ylittävä kivisilta, Rondan symboli, 1700-luvun insinööritaidon näyte. Joenuoman yllä kaartelevat mustat linnut, alhaalla pohjalla teloitettiin sisällissodan aikana vankeja. Koirat juoksentelevat verkkaan katuja, skootterit pärisevät. Rondan päättäjät ovat katsoneet parhaaksi rakennuttaa ruman modernin talon muutenkin ahtaaseen vanhaankaupunkiin.

Lasten synttärikakkua muistuttava, 14000-paikkainen Maestranza-härkätaisteluareena on seisonut Sevillan läpi virtaavan Guadalquivir-joen varrella jo yli 200 vuotta. Kaupunkilaisten mielestä se on Espanjan paras härkien taiten tappamiselle omistettu hiekkarinki.

"Vain kolme matadoria on kuollut tällä areenalla, viimeksi tämän vuosikymmenen alussa", Silvia Moreno kertoo. "Valderrama tuotiin tuonne hoidettavaksi tänä keväänä, mutta hän on taas kunnossa ja taistelee", hän viittaa kädellä täydellisesti varustettuun leikkaussaliin Maestranzan sisälmyksissä. Kolme poikaa katselee salin hoitovälineitä naama ikkunassa kiinni.

Matadorit eivät luota kirurginveitseen, vaan Madonnaan. "Tuossa vieressä on kappeli, jossa he aina rukoilevat ennen taisteluja", Moreno kertoo arvokkaasti.

Härkien henkeä ei pelasta mikään. Sevillassa on jätetty henkiin vain yksi sarvipää sukua jatkamaan, sekin vuonna 1965, Moreno kertoo.

Pohjois-Euroopassa barbariaksi leimattu härkätaistelu on kiistaton ylpeyden aihe andalusialaisille. Arvostetuissakin sanomalehdissä on erityiset lidia-härkätäistelusivut, joissa analysoidaan härkäparkoja, sätitään matadoreja ja julkaistaan härkätaistelujen uudissanastoa. Slangissa corrida eli taistelu tarkoittaa myös orgasmia - ironiaa vai ei, mene ja tiedä.

Taistelujen lopettamista vaativien ääni ei kanna kauas. EU tuskin uskaltaa laatia ottelut kieltävää direktiiviä. Ja jos Sevillan oma poika, entinen sosialistipääministeri Felipe González valitaan - kuten huhuillaan - EU-komission puheenjohtajaksi, huhti-lokakuun välinen aika pysyy yhä härkätaistelukautena.

Sevillan merkittävin juhla-aika on huhtikuussa, jolloin kaupunkilaiset kuljettavat Neitsyt Marian kuvia lukemattomissa kulkueissa. Pian sen jälkeen kaapeista kaivetaan esiin arvokkaat juhlapuvut, ja lukemattomat kapakat raikuvat lauluja aamutunneille asti. Härkätaisteluperinne on hallitsijahuoneen suojeluksessa. "(Kuningas Juan Carlosin äidin) Doña Mercedesin lempimatadori on 65-vuotias Curro Romero, ja hän taistelee yhä", Moreno kehaisee. Kuuma nimi on myös ensimmäinen naismatador, pitkäripsinen ja vaalea Christina Sánchez, 25, joka on jo kanonisoitu postikortteihinkin.

Maestranzaa vastapäätä joen toisella puolella sijaitsee Trianan kaupunginosa. Se on kuuluisa keramiikkatiiliputiikeistaan, joita käytetään Andalusiassa koristamaan kaikkea porraskäytävien ornamenteista suihkulähteisiin ja mainoskyltteihin.

"Se on valitettavasti vain värien vertailuun, ei myyntiin", sanoo Maria-niminen artesaani yhdessä työpaja-liikkeessä. Asiakas oli jo ehtinyt tarttua vaaleanvihreään lasitiilen kappaleeseen ostoaikeissa. "Se löytyi erään vanhan talon purkujätelavalta." Nykypäivän koristeaiheet vaihtelevat suuresti, mutta azulejosien alkuperää ei unohdeta. "Yritämme tehdä myös arabivaikutteisia kuvioita", käsityöläinen toteaa.

Arabien perintöä sanotaan olevan myös andalusialaisten sanankäytön taito. Runoilija Federico García Lorcan syntymästä on tänä vuonna kulunut sata vuotta. Televisio ja lehdet pursuavat erikoisohjelmia ja liitteitä, seminaareista ei ole pulaa.

Runoilijan museoitu synnyinkoti sijaitsee Fuente Vaquerosissa lähellä Granadaa, mistä oli kotoisin Suomalaiskirjeitä-kirjankin kirjoittanut Angel Ganivet. Hän toimi Espanjan konsulina Helsingissä viime vuosisadan lopulla. Masennuksesta kärsinyt Ganivet teki itsemurhan hyppäämällä Väinäjokeen Latviassa - sata vuotta sitten.

Vesi solisee ja lorisee, suorastaan kohisee. Taustalla kohoavat Sierra Nevadan lumipeitteiset huiput, Granadan keskustassa mopojen äänet riehuvat hermoja raastavasti. Liikennehelvetti ei kuitenkaan kuulu Alhambran palatsiin eikä sen "maaseutuasumukselle" Generalifeen, jonka puutarhasta puhutaan vaatimattomasti myös paratiisina. Saksalaiset turistit liottavat sormiaan porraskaiteen uomassa, missä juoksee vesi kuin tunturipuro.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää