Matka

Vuosituhannen matkalle

Maailmalla on jo kauan myyty vuoden 2000 vastaanottajaisia Lappi ja Suomi kelpaavat hyvin eksotiikkaa ja hiljaisuutta etsiville juhlijoille

Tilaajille

Vuoden ja päivän päästä vuosituhat vaihtuu; on juhlan ja matkan paikka. Suomalaiset eivät juurikaan ole vielä pohtineet, mitä tekisivät: kutsuisiko eksoottinen Karibia vai mökki keskellä metsää, Tonga vai Tornio. Muualta maailmasta ulkomaalaiset sen sijaan jo päättäväisesti pyrkivät jään, lumen ja hiljaisuuden Suomeen.

Vuosituhat ei vuoden ja päivän päästä pääse vaihtumaan ilman maailmanlaajuista matkustusaaltoa. Maailma on silloin avoinna: vain mielikuvitus ja luottokortin kate asettavat rajat.

Ensin pitäisi päättää, mitä haluaa tehdä vai haluaako tehdä mitään.

Paljon matkustava ja rahakas maailma on touhunnut vuosituhannen vaihteen matkojaan jo vuosia. Golfhullut lentävät mantereelta mantereelle golfaamaan. Upporikkaat vuokraavat lentokoneita ja ylittävät aikavyöhykkeitä. Ja jotkut haluavat tulla vaikka väkisin Suomeen, vaikka osa matkailuyrittäjistä vasta on tekemässä pakettejaan.

Hillityt suomalaiset ovat myös matkustajina heränneet aika myöhään, ja suurin osa ei vielä ollenkaan. Suomalaiset ovat suorastaan pudonneet veneestä, ainakin Karibian risteilyaluksilta. Lomanvietto Karibialla risteillen on monen ylellinen haave.

"Jossain vaiheessa alkusyksyä meille ilmoitettiin, että Karibian risteilyille ei oteta enää edes jonotuslistoille. Nyt on onneksi käynyt ilmi, että tilanne elää, ja sinne voi olla mahdollisuuksia. Mutta kiirettä kannattaa pitää", Suomen Matkatoimiston à la carte -matkoja myyvä tuotepäällikkö Päivi Välimäki tietää.

Maininkeja ja

metropoleja Päivi Välimäen mukaan syksyllä millennium-matkojen kysyntä on ollut vaimeaa. Monet pyytävät matkatoimistolta ehdotuksia. Jotkut ovat itsekin osanneet kysyä Karibian lisäksi Kaukoidän kohteita, Tyynenmeren saaria tai Etelämantereen risteilyjä.

Tunnetut metropolit ovat houkuttelevia kokoontumispaikkoja: esimerkiksi New Yorkin syke kutsuu monenmaalaisia.

Vuosituhannen vaihtuminen ei ole matkailun hullunhalpa happy hour: hintataso voi olla kaksin- tai kolminkertainen, etenkin, jos haluaa eksotiikkaa ja ylellisyyttä. Siitä yhdistelmästä joutuu maksamaan aina, mutta varsinkin vuoden 2000 kynnyksellä.

Joku on kysynyt Välimäeltä 24 yön risteilyä Southamptonista New Yorkiin, sieltä Floridan ja Meksikon kautta eri puolille Karibiaa ja takaisin Floridaan. Hinta on vähintään 49900 markkaa henkilöltä.

Vain 27800 markkaa maksaisi risteily Australian ja Uuden-Seelannin vesillä; hytissä olisi parveke ja kansainvälinen vuorokauden raja ylitettäisiin kahdesti. Lempeä tuuli leyhyttelisi, ja lämpimät mainingit löisivät luksusaluksen kylkeen.

Perämerelle jäätä

murtamaan Suomikin saa osansa vuosituhannen vaihteen matkailupiikistä.

Matkailun edistämiskeskuksen markkinointipäällikkö Kari Heikkilä kertoo, että millennium-matkoissa on maailmanlaajuisesti kaksi suuntausta: kannat kattoon ja serpentiinejä tai luonnonrauhaa ja hiljaisuutta, lunta ja jäätä.

Jälkimmäinen hiljainen suuntaus on Suomen matkailun suuntaus vaihtui vuosituhat tai ei.

Perämerellä eivät lyö lämpimät mainingit, vaan jäät rymisevät jäänmurtaja Sammon keulassa. Tuuli on hyytävä, pureva. Pimeys nielee kaiken muun muttei juhla- ja seikkailumieltä.

Jään murtaminen on ulkomaalaisia houkutteleva eksoottinen matkailutuote vuosituhannen vaihteessakin. Asiakkaista suurin osa on aina ollut ulkomaalaisia: "parhaana" vuonna Skandinavian maiden osuus oli vain 0,8 prosenttia.

Sampo on very special, koska se on maailman ainoa matkailukäytössä oleva jäänmurtaja. Eikä se myöskään ole matkailun massatuote, niin kuin ei mikään syrjäisessä Suomessa. Jäänmurtajaan mahtuu 150 vierasta. Ensimmäiset erikoisia millennium-paketteja hakevat ulkomaiset matkatoimistot ottivat yhteyttä Sampo Toursin toimitusjohtajaan Esa Ruuskaseen joskus vuonna 1996.

"Aikamoinen sekamelska tämä on ollut", Ruuskanen sanoo.

Hän viittaa siihen, että kaikki matkatoimistot yrittävät myydä mahdollisimman paljon ja kilpailu on kovaa. Eri mailla on tällä hetkellä kiintiönsä Sammon millennium-risteilyille. H-hetkeen osuvalle kuuden tunnin risteilylle paikkansa ovat varanneet ranskalaiset, saksalaiset, kaksi ryhmää italialaisia, portugalilaiset ja espanjalaiset. Jonottamassa on japanilaisia, ranskalaisia ja kreikkalaisia.

Risteilyn normaalihinta on 820 markkaa; Ruuskanen arvioi, että uuden vuosituhannen lisää koituu 10-15 prosenttia.

Tornio leikkii

ajalla Suomessa ei kohta ole kylää ei kaupunkia, jossa ei olisi perustettu työryhmää pohtimaan, kuinka omaa väkeä ja matkailijoita viihdytettäisiin vuoden päästä.

Otetaan esimerkiksi Tornio, joka voisi mainostaa: "Tornioon, jos ei Tongalle." Sillä Torniolla ja Tongalla on jotain yhteistä.

Tyynenmeren Tonga on kiireettömien ja ystävällisten ihmisten paikka, paikka, jossa aika alkaa eli uusi vuorokausi ja uusi vuosituhatkin alkavat ensimmäisinä maapallolla. Torniossakin ihmiset varmasti ovat kiireettömiä ja ystävällisiä. Siellä ei aika ala, mutta siellä voi uutta vuosituhatta juhlia kahteen kertaan.

Tornion kaupunginhotellin johtaja Jorma Sankala ilmoittaa, että Tornio ja Ruotsin Haaparanta ovat todellinen eurocity. Kaupungeilla on paljon yhteistä: yhteistä hallintoa, yhteisiä kouluja, yhteinen jätevedenpuhdistamo, mutta eri aika. Kello on tunnin vähemmän Haaparannalla.

Kun on skoolattu Tornion keskustassa, ei tarvitse siirtyä kuin 800 metriä: taas voi skoolata uuden vuosituhannen kunniaksi, kun se taas vaihtuu. Ilotulitusraketitkin aiotaan lähettää rajavyöhykkeeltä - se lienee maailmanlaajuisestikin erikoisuus.

Kaksinkertaista juhlaa tulevat ihmettelemään myös ulkomaalaiset, lähinnä kreikkalaiset. Välillä Tornion kaupunginhotellikin oli jo ulkomaalaisten täyteen varaama.

Luonto upea

paikka juhlia Erikoisuuksia ja superlatiiveja kehitellään.

Kuopion Matkailupalvelun toimitusjohtaja Heikki Kähärä heittää superlatiivin: "Kuopion torille tulee yksi maailman suurimpia samppanjabaareja." Kuinka suuri se mahtaa olla?

"Ei ole mitattu. Olisiko se sata kertaa sata metriä?" On täydellinen sivuseikka, mitkä mitat kuopiolaisten samppanjabaari täyttää. Kiintoisaa on tietää, että Kuopioon nousee iglukaupunki ja ylipäätään Millennium Skate on vuosituhannen vaihteen tapahtuma Kuopiossa. Siis luistelua, katuradoilla: kiehtovaa ja omaperäistä.

Jos on jäätä ja lunta, ne kannattaa kääntää voimaksi.

Jos on mökkejä villin metsän keskellä, ne ovat valtti. Päijät-Hämeen Matkailun toimitusjohtaja Kirsti Mannersalo kertoo, että esimerkiksi italialaiset ovat olleet viemässä alueen mökkejä käsistä.

Suomalaisista Mannersalo arvelee noin viidenneksen tai neljänneksen haluavan tehdä jotain todella erikoista, jotain kreisiä. Sellaista, mitä ei koskaan ennen eikä jälkeenpäin.

Vai olisiko se erikoinen kuitenkin perheen kanssa olemista, keskellä luontoa?

Millenniumkylästä

jo puolet myyty Rovaniemellä yhdeksän hotellia ja kolme safariyritystä tuottavat 2000 Santa's Millennium -pakettia. Kalleimmillaan neljän vuorokauden paketti maksaa 12888 markkaa asiakkaalle kahden hengen huoneessa, halvimmillaan noin tuhat markkaa vähemmän.

Ruokalista koostuu kansainvälisen, kotimaisen ja lappilaisen keittiön antimista. Uusi vuosituhat otetaan vastaan Millennium Villagessa. Kylä rakennetaan lumesta, jäästä ja puusta. Paketti sisältää poro-, husky- ja moottorikelkkasafareita ja muita aktiviteetteja. Sitä alettiin myydä viime keväänä: puolet on jo myyty. Ostajat ovat tähän mennessä kaikki ulkomaalaisia: italialaisia, ranskalaisia, espanjalaisia ja japanilaisia.

Lapissa on kymmenen viime vuoden aikana opittu, että joulu ja uusi vuosi ovat matkailun korkeasesonkia. Millennium-paketit ovat Lapissa jo valmiina tai hiomista vaille.

Lapin Matkailun tuotepäällikkö Monna Alatalo sanoo, että hinnat riippuvat paketin sisällöstä ja kohteesta. Vaikka suuri kysyntä tietysti nostaa hintoja, Lapista voi löytää millennium-sijan kohtuuhintaankin.

Taivasalla Oy on luontomatkoja ja ohjelmapalveluja tuottava yritys Päijät-Hämeen alueella.

Yrityksessä tiedetään, että luonto on hyvä paikka juhlia; myös uuden vuosituhannen juhlijat ovat tämän jo keksineet. Kattona tähtitaivas ja lämmönlähteenä elävä tuli. Melkein kuin tuhat vuotta sitten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää