Matka

Espanjan suosio ykköskohteena ei horju

Omatoimimatkailijat ovat löytäneet Pohjois-Espanjan, Kanarian leppeästä ilmastosta voi nauttia myös kesäaikaan

Tilaajille

"Ei, ei se johdu pelkästään auringosta ja merestä", vastaa Espanjan matkailutoimiston johtaja Jose Miquel kysymykseen, mikä vetää vuosittain satoja tuhansia suomalaisia Espanjaan. Espanja on suomalaisten ehdoton ykköskohde.

Miquel uskoo, että Espanjan menestyksen salaisuus on espanjalainen elämäntapa. "Jokainen saa elää miten haluaa, kunhan kunnioittaa muita. Suomalaisen on helppo sopeutua Espanjaan, vaikka ei osaisi kieltäkään. Moni ostaa sieltä jopa asunnon", Miquel muistuttaa.

Viime vuonna Espanjassa kävi 440000 suomalaista, joista 353641 oli valmismatkalla. Suosio ei näytä horjuvan: suomalaisturistien määrä on noussut lamavuosien jälkeen tasaisesti, tänä vuonna odotetaan 8-10 prosentin kasvua.

Espanjan ystävät ovat myös uskollisia, 63 prosenttia viime vuoden turisteista oli Espanjassa peräti viidettä kertaa.

Tällä viikolla moni on matkustanut Espanjaan seuraamaan yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuja, jotka alkavat perjantaina ja päättyvät seuraavan viikon sunnuntaina.

Suomen 50-miehisen joukkueen lisäksi Sevillaan matkustaa Suomen Matkatoimiston kautta kolmekymmentä turistia. Toimiston arvion mukaan näiden lisäksi moni on ostanut valmismatkan lähikohteeseen Malagaan, Costa del Solille tai Marbellaan ja matkaa sieltä kisoihin vaikkapa vuokra-autolla.

Miten espanjalainen elämäntapa sitten poikkeaa muiden Välimeren maiden tyylistä?

Miquel innostuu ja pitää pienen luennon Espanjan historiasta ja arabien 800-vuotisesta valtakaudesta, joka opetti espanjalaisille sekä nautiskelun että palvelemisen taidon.

Se houkuttaa suomalaisia.

"Italiassakin on aurinkoa ja merta, mutta viihtyykö suomalainen Italiassa? Viime vuonna Italian valmismatkalle osallistui vain noin 40000 suomalaista." Suomalaisten toiseksi suosituin kohdemaa on Kreikka, jossa kävi viime vuonna 148148 suomalaista, kolmannella tilalla oleva Portugali sai tyytyä 44650 turistiin.

Kreikkalainen kilpailija uskoo Espanjan ykkösaseman johtuvan vain ja ainoastaan Kanarian saarista. "Talviaikaan Espanja monopolisoi Kanarian saarten massatuotannollaan, Välimeri on talvella poissuljettu lomakohde. Sen sijaan kesällä Kreikassa käy 180000 suomalaista ja Espanjassa vain 100000", sanoo Kreikan matkailutoimiston johtaja Evangelios Patouchas.

Väitetään, että Espanjan ja Kreikan ystävät jakautuvat kahteen leiriin.

Miquel ja Patouchas vahvistavat, että osittain näin onkin. Toisaalta monet, jotka käyvät talvisaikaan Kanarialla, suuntaavat kesällä Kreikkaan.

Patouchasin mukaan Espanjassa ja Kreikassa on paljon samaa: sama välimerellinen välittömyys, ruoka, tanssi ja viinikulttuuri.

Toisaalta Kreikassa hotellit sijaitsevat keskellä kaupunkeja, kun taas Espanjan lomakohteet on rakennettu suuriksi hotellikomplekseiksi, jotka tarjoavat turistille täyden palvelun.

Viime vuonna Espanjassa kävi melkein 48 miljoonaa turistia, suurin osa heistä Saksasta, Britanniasta, Ranskasta ja Hollannista. Suomi on Espanjan tilastoissa 13. tilalla.

Yhdeksän prosenttia Espanjan työssäkäyvästä väestöstä työskentelee matkailualalla ja matkailu tuottaa yli kymmenen prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

"Espanjan matkailuala on päässyt lastentaudeistaan. Nyt palkat ja sosiaaliturva ovat EU:n tasoa ja maan olot vakaat", Jose Miquel sanoo.

Miquel toivottaa mitä lämpimimmin tervetulleeksi työn uuvuttaman turistin, joka haluaa vain maata viikon rannalla.

Tosin hotellit ja matkanjärjestäjät järjestävät yhä enemmän ajankulua matkailijoille bingonpeluusta taukojumppaan ja kielikurssista lasten kerhoihin.

Miquel muistuttaa, että omatoiminen matkailija löytää Espanjasta paljon muutakin kuin turistialueet.

"Ei tarvitse kuin ajaa parikymmentä kilometriä turistialueen ulkopuolelle, niin löytää aivan toisen maailman".

Reittilentojen halpenemisen myötä yhä useampi suunnittelee matkansa itse, vuokraa auton tai retkeilee ja patikoi.

Jose Miquelin oma suosikki on Pohjois-Espanja, jonne kannattaa matkustaa erityisesti kesällä.

"Sää on kosteampi kuin etelässä, sataa enemmän. Siellä on upeat kiipeily- ja kävelyreitit, Bilbaon Guggenheim-museo, mielenkiintoinen ruokakulttuuri ja edullinen hintataso.

Keväällä ja syksyllä kannattaa matkustaa Toledoon ja Segoviaan. Miquel muistuttaa myös Pohjois-Espanjan pyhiinvaeltajien patikkareitistä tai Hopeareitistä Espanjan halki etelästä pohjoiseen, jota pitkin roomalaiset hakivat hopeansa.

Espanjan matkailua kehitetään edelleen varoen, ympäristönsuojelunäkökohtia tiukasti silmällä pitäen.

Esimerkiksi Mallorcalla vanhoja hotelleja on purettu ja maisemoitu, uusia on rakennettu kauemmaksi rannasta. Kanariaa rakennetaan varovasti ja vanhoja alueita kunnostetaan.

Kanaria on nousemassa esille myös kesäkohteena. Suomalaiset matkanjärjetäjät myyvät jo kolmatta vuotta kesämatkoja Kanarialle. Miquel muistuttaa, että ilmasto on Kanarialla kesät talvet samanlainen. Kun Välimerellä paahtaa kesällä aurinko, Kanarialla on vain reilun parinkymmenen asteen lämpö.

Vähäisin tekijä Espanjan suosiossa ei ole Jose Miquelin ja hänen virkaveljiensä taito Espanjan markkinoijina.

Jose Miquel on myynyt Espanjaa suomalaisille jo 30 vuoden ajan. Espanjan matkailutoimisto avattiin Helsingissä 35 vuotta sitten.

"Olemme nyt siinä asemassa, että voimme kerätä hedelmiä vuosien työstä." Uudet kanavat eivät markkinoinnissakaan korvaa ihmisiä. Esimerkiksi internet on pikemminkin lisännyt työtä kuin vähentänyt sitä.

"Ennen tänne tuli asiakas ja pyysi esitteitä. Nyt tulee asiakas ja pyytää tietoja siitä erityisestä Madonnan patsaasta, joka sijaitsee tietyssä kirkossa, vuoristossa sijaitsevassa pikkukylässä. Se asettaa meille aivan uusia vaatimuksia", Jose Miquel sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää