Matka

Kadonneen Suomen kaihoa

Menneessä maailmassa matkattiin hitaasti, halvalla ja kansan parissa

Tilaajille

Miten suloista olikaan matkustaminen vielä sata vuotta sitten!

Matkan suunnittelussa piti vain ottaa huomioon, että kyydillä ehti päivässä enintään sadan kilometrin päähän. Jos oli odotettava hevosta tai soutajaa, aikaa saattoi kulua enemmänkin.

Matkanteko ei edes maksanut kohtuuttomasti. Jos halusi käyttää kaikkia tarjona olleita mukavuuksia ja ilman erinäistä tarkkuutta ruoan tai asunnon suhteen , saattoi selvitä alle seitsemällä markalla päivässä, ja ruokaa ja juomaa sai paitsi kestikievareista myös talonpoikaistaloista.

Niiden tarjoilussa oli tosin parantamisen varaa, ja jos yövyttiin muihin taloihin, August Ramsay vakuutti teoksessaan Suomi matkaopas, Käytännöllinen käsikirja vuodelta 1895, oli maan itä- ja koillisosissa parempi ottaa olkivuode aitassa kuin tarjottu sänky asuinhuoneessa . Aitassa oli luultavasti vähemmän luteita.

Vielä viisikymmenluvullakin matkustaminen oli yhtä juhlaa. Kantajat odottivat rautatieasemilla saadakseen tarttua herrasväen laukkuihin ja nostaa ne vuokra-autojen kyytiin, ja innostuneet piccolot päivystivät hotellien auloissa vain opastaakseen vieraat mukaviin, väljiin huoneisiin.

Iltaisin syötiin ravintoloissa, joiden pöydät oli peitetty hohtavan valkein pöytäliinoin. Tanssiorkesteri soitti ja palveluhenkilökunnan attityydi oli lämmin. Seuraavana päivänä tehtiin retki maaseudulle, missä pilaantumaton rahvas uurasti somasti arkisessa työssään. Kiivettiin näkötorniin ja juotiin leivoskahvit. Otettiin valokuvia.

Nyt siitäkin on kulunut viisikymmentä vuotta.

Kyytilaitosta ei enää ole eikä kestikievareitakaan. Jopa ammattikuntien nimikkohuoneet ovat kadonneet hotelleista, vaikka niin sanottuja kaupparatsusviittejä löytyykin vielä sieltä täältä.

Kantajat on sanottu irti. Piccoloita ei enää kasva missään eikä hissipoikia. Kukaan ei avaa edes hotellin ovea, kun turisti raahaa kassejaan sisään.

Vielä vuosisadan alkupuolella jokaisen rautatieaseman rappusilla päivysti poliisi, jolta sai ostaa piljettejä ja joka neuvoi lähimpään telehvooniin. Torilla oli oma poliisi. Nyt maalaispaikkakuntien poliisiasematkin pannaan iltaisin kiinni.

Kukaan ei enää kiidätä sähkösanomia paikasta toiseen, sillä nekin ovat menettäneet merkityksensä. Postineidit eivät enää istu vartioimassa matkustavaisen jännittävää poste restante -saalista, kun jokainen soittaa kännykällä joka paikkaan. Sen tähden puhelinkioskitkin ovat alkaneet kadota.

Valkoisia liinoja löytyy enää harvasta ravintolasta tanssiorkestereista puhumattakaan. Ruoka on yleensä pizzaa tai tex-mexiä ja niin muodoin kotoisin jostain paljon kauempaa kuin turisti itse.

Hotellipalvelija ei tuo enää aamiaista huoneeseen. Jos tuo, matkustavainen katuu sitä syvästi, sillä monessa hotellissa huoneaamiainen on henkilökunnan keino rangaista palvelun pyytäjää. Huoneeseen tuotuna aamiainen myös maksaa yhtä paljon kuin lounas.

Liioin ei kukaan halua enää silittää matkustavaisen rutistuneita vaatteita, eikä huoneeseen kiidätetä silityslautaa ja rautaa edes pyydettäessä. Sen sijaan jokaiseen hotelliin on perustettu silityshuone, joka merkitsee tavallisesti tunkkaista, ikkunatonta komeroa kellarissa tai joka tapauksessa jossain hyvin kaukana. Sinne etsiytyessään matkailijan on syytä karttaa ulkomaisia turisteja, jotka luulevat häntä huonepalvelijaksi ja haluavat antaa silitettäviksi omatkin vaatteensa.

Itämeri sai August Ramsayn aikoinaan suunniltaan. Sen rannikko merkitsi hänelle ensinnäkin kolkkaa, jossa länsimainen sivistys voitti ensimmäisen alan Suomen mantereella.

Ja sitä rannikkoa, joka kantaa nämä muistot, seppelöi maamme avarin saaristo, täynnä luonnonihanuutta ja vaihtelua: sisimmistä, kapeista, vihantain, hy myilevien rantain välitse pujottelevista väylistä kuohujen syleilemään ulkokallioon asti on nähtävänä kaikki saaristoluonnon vivahdukset, ja tässä luonnossa asuu väestö, joka hauskoissa kodeissansa hyväntahtoisesti ottaa vieraan vastaan.

Herra mahtoi olla Ramsaylle armollinen korjatessaan hänet maailmasta ennen meidän aikaamme, sillä Itämeren sameat, saastaiset kuohut syleilevät nyt kaikenlaisten levien peittämiä rantoja. Viherlevä kattaa niin kokonaisia merenlahtia kuin järviä, eikä kukaan täyspäinen uskaltaudu hauskalle uimaretkelle tai kala-aterialle ottamatta ensin yhteyttä ympäristöasiantuntijaan.

Suomalainen maaseutukin on muuttunut, sillä maalaismaisemaa ei enää ole. Suomi pusikoituu ripeästi, kedot katoavat, ja näköalaharjujen tehtävä on muuttunut matkailullisesta biologiseksi: arvokkaaseen kohteeseen ei kajota, vaikka näköala kasvaisikin umpeen. Näkötornejakaan ei rakenneta enää.

Maitolaiturit ovat kadonneet teiden varsilta ja heinäladot pelloilta. Heinää ei enää seivästetä kuivamaan, eivätkä tukit solju hauskasti pitkin jokia matkallaan tehtaaseen. Puu siirretään pitkillä yhdistelmärekoilla, joiden ohittaminen huonolla säällä on jännittävämpää kuin ässäarpojen raapiminen.

Vanhanaikaisia vaijerilosseja Suomessa on enää 37 kappaletta. Niitten perään on ehkä turha vonkua, kun ne ovat haitanneet paikallisten asukkaiden elämää niin suuresti, mutta mitä pahaa kyläkioskit ovat kenellekään tehneet, kun nekin ovat katoamassa?

Mansikkalimonadia ei saa enää mistään, ja kohta ei ole kaupan edes pieniä limonadipulloja, kun kaikki pakataan muoviseen jättipulloon, joita saa erikoistarjouksestakin vain kaksittain.

Eikä paikallinen asukaskaan ole enää tehtävänsä tasalla. Missä on jussipaitainen väkevä pohjalainen, jollaisen saattoi nähdä askeltamassa pitkin saran reunaa? Missä innostunut itäsuomalainen, joka halusi väkisin kutsua turistin kotiinsa saunomaan ja syömään rantakalaa?

Iäksi ovat kadonneet nekin viattomat ajat, joina Yrjö Kokko liikuskeli rakkaiden lappalaistensa parissa ja luonnosteli myöhempiä kirjojaan. Tänä päivänä turisti voi olla varma siitä, että jos hän näkee saamelaispukuun pukeutuneen lappilaisen, tämä on suomalainen matkamuistojen myyjä tai turistiopas eikä saamelainen.

Uusia kartanoita ei synny enää minnekään päin maata. Ne vanhat kansakoulut, joita on ryhdytty kutsumaan kartanoiksi, eivät ole sitä.

Sitä paitsi palvelu katoaa joka paikasta. Kotimaan lentokoneissa ei enää myydä eikä varsinkaan lainata sanomalehtiä. Kukaan ei enää halua ajaa turistin partaa, ja kenkänsä saa kiillotetuksi vain Helsingin asematunnelissa ja satunnaisesti parissa muussakin paikassa. Kampaajallakaan ei enää käy kukaan, mutta onko se mikään ihme, kun aika pitää varata monta viikkoa etukäteen. Linja-autoissa ei ole rahastajia.

Itse asiassa koko matkustaminen ei tunnu enää yhtään miltään. Voi sitä jännittävää kutinaa mahanpohjassa, kun linja-auto ennen vanhaan kaarsi Kuhmosta kohti Kajaania ja koko muuta maailmaa! Ensimmäiset eväät syötiin jo ennen Sotkamon kirkonkylää. Nyt matkalle lähtiessä ei tehdä edes eväitä.

Edes liftareita ei näe suomalaisteiden varsilla. Sen täytyy johtua siitä, että kukaan ei enää halua Suomeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää