Matka

Tutkimus: Verkkokauppa valmiina haastamaan matkatoimistot

Hotellivaraukset ovat viisinkertaistuneet vuodessa

Tilaajille

Internetin käyttö matkailupalveluiden ostopaikkana kasvaa vauhdilla. Esimerkiksi hotellivarauksia tehdään nyt verkon kautta yli viisi kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Myös valmiita matkoja ja lentoja varanneiden määrä on vähintään nelinkertaistunut.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Gallup Webin tekemästä Online Travel -tutkimuksesta, joka julkistetaan tänään. Online Travel on osa laajempaa verkkokauppaa seuraavaa tutkimusta, ja siinä on kartoitettu erityisesti matkailusta kiinnostuneiden internetin käyttäjien kokemuksia verkkopalveluista.

Tutkimukseen haastateltiin 971 suomalaista 15-79-vuotiasta ympäri maan. Vertailukohtana on käytetty viime keväänä tehtyä samanlaista tutkimusta. Haastatteluissa on kartoitettu muun muassa kuinka tunnettuja matkailun eri verkkopalvelut ovat, kokemuksia sivujen käytöstä ja kaupanteosta, jo tehtyjen verkkokauppojen määrää sekä halukkuutta ja aikomuksia verkon käytöstä tulevaisuudessa.

Eniten verkossa

tehdään varauksia hotellihuoneista, laivamatkoista ja lentolipuista. Tutkimuksessa arvioidaan, että suomalaisista 41000 on varannut netin kautta hotellihuoneen, 68000 laivamatkan ja 43000 ostanut lentolipun. Vuosi sitten vastaavat luvut olivat 8000, 18000 ja 10000. Kasvu on siis ollut roimaa.

"Huomionarvoista on, että potentiaalia vastaavaan kasvuun on edelleen vaikka kuinka paljon", miettii toimitusjohtaja Ismo Tenkanen Suomen Gallup Webistä.

"Kaiken kaikkiaan verkosta jotain ostaneita on Suomessa yli 800000 henkeä, ja kun yli puolet on sitä mieltä, että voisi tulevaisuudessa varata hotellihuoneensa verkosta, niin potentiaalia on jopa lukujen kymmenkertaistumiseen." Aika, jolloin perinteiset matkatoimistot saattoivat ohittaa verkkobisneksen nappulaliigalaisena, alkaakin olla ohi.

Verkkokaupan

mahtitekijät näyttäisivät silti, ainakin toistaiseksi, nousevan juuri vanhojen, tuttujen nimien joukosta. Viisi tunnetuinta ja suosituinta verkkokaupan sivustoa olivat niin vuosi sitten kuin nytkin Finnair, Aurinkomatkat, Silja Line, Finnmatkat ja Viking Line.

Muutenkin kotimaiset yritykset ovat suosituimpia, vaikkei tiedon valtatie periaatteessa rajoja tunnekaan. Vain suomalaisten yritysten kanssa ilmoitti haastatelluista asioineensa 59 prosenttia. Suuntaus on vieläpä vahvistumaan päin, edellisvuonna vastaava luku oli 46 prosenttia.

Syy kotimaisuuden

suosimiseen on sama, mikä rajoittaa nettikaupan kasvua muutenkin: epäluottamus maksutapoihin. Luottokorttitietoja ei uskalleta antaa verkkoon väärinkäytösten pelossa.

Vain 8 prosenttia vastaajista ilmoitti haluavansa käyttää luottokorttia maksuvälineenä verkossa. Pankkien verkkomaksupalvelu kelpaisi jo 26 prosentille. Puolet vastaajista piti yrityksen toimittaman laskun maksamista mieluisimpana maksutapana.

Tiedot huikeasta

kasvuvauhdista eivät yllätä matkatoimistoja. "Jotain tuollaista se varmasti on", myöntää Aurinkomatkojen tietohallintopäällikkö Risto Mäntynen . "Tosin pitää muistaa vuoden takaisten lukujen olleen varsin pieniä." Finnmatkojen internet-kaupasta vastaava Jenni Pekurila valittelee, ettei koko vuoden tilastoa ole vielä käytössä. "Mutta Fritidsresorilta on, ja tuollaiselta sekin näyttää." Kummassakin toimistossa on huomattu myös haluttomuus luottokortin käyttöön. Aurinkomatkoilla lasku lähetetään aina kotiin. Finnmatkoilla on sentään Solo-tunnukset nettisivuillaan. "Mutta eipä niitä juuri käytetä", Pekurila sanoo.

Nettikaupan

ei sentään katsota uhkaavan matkatoimistojen konttoriverkostoa. Mäntysen mukaan Aurinkomatkat myy valmiita lomapaketteja, joille löytyy aina oma markkinarakonsa. "Hotellien ja lentojen itsevaraajat eivät meidän myynnissä näy." Pekurila uskoo suurilla toimistoilla olevan vaivattomuuden lisäksi toisenkin aseen omatoimisia nettisurffareita vastaan. "Kyllä yleensä meidän kokonaisuudet ovat sentään halvempia." Laivamatkat

ovat jo itsessään valmis tuote. Niitä välittäville matkatoimistoille kasvava nettikauppa saattaa tuoda kovia aikoja. "Tosin tämäkin riippuu myyntialueesta", kertoo Viking Linen markkinointijohtaja Boris Ekman . "Meillä nettivarauksia tehdään enemmän Ruotsin puolella, ja siellä se on ollut eniten pois puhelinmyynnistä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää