Matka

Junalla Imatralta muistojen Karjalaan

Perillä odottavat Terijoen ihanat hiekkarannat

Tilaajille

Vihreä junanpötkylä lähtee kuin pienten joutsenten tanssi Imatran vanhalta asemalta Vuoksentien varrelta. Ta tittaa. Ta tittaa taa. Menikö liian runolliseksi. Ei ikinä, kun ollaan Karjalaan menossa.

Rajan ylitys on tänään helppoa. Aina se ei ole. Venäjä on joissakin asioissa entisensä. Mutta tällä rajanylityksellä riittää passi - jo tulliselvityskaavakkeessa lupasin, ettei räjähteitä ole matkassa - ja 200 markan ryhmäviisumi.

On hyvin aikainen aamu kesäkuussa. Kuikka vielä kuitenkin huusi rajan pinnassa. Ryssäkö lie ollut. Aavistus aamu-usvaa.

Junan aamupala

on maukas. Niin kuin nälkäiselle ylipäätään. Tarjoilijalla on kauniit kädet. Voi on kovaa. Tärkeät asiat jäävät mieleen.

Vilkaisu ikkunaan. Itä-Suomen Raakasilkkitehdasta ei enää ole. Yksinäinen lehmä makaa laitumella Jääskessä. Monet tällä matkalla katsovat maisemia pitkään. Valma Häkkinen katselee hyvin pitkään. Näillä maisemilla on erityiset merkitykset.

"Oli tulipalopakkanen. Asema paloi. Maakellarissa olin äidin kanssa", Valma kertoo.

Valma Häkkisen lapsuuden kesät katkaisi ankarasti sota. Isä oli konduktööri. Valma söi jäätelöä Antrean asemalla. Maitokaakaota, vaaleampaa kuin isän kanssa Viipurista ostetut kengät. Äiti olisi halunnut tummemmat. Talvellakin hyvät. Huuhtasen kaupasta Asematiellä?

"Vaaleaa beesiä", Valma melkein tuntee tuoreet kengät jaloissaan.

"Oli heinäkuun helteinen päivä. Ratapölkyt ja horsmat. Uitiin paljon." Valma Häkkinen muistaa höyrylaivan. Koivisto. Matala laiva, jossa oli sivullaan 13 pientä pyöreää ikkunaa, pelastusrengas. Suomen lippu perässä.

Juna kolkuttelee

eteenpäin. Kiskojen leveys on se sama kuin ennen sotia, 1656 millimetriä. Näitä kiskoja jäi tänne 1300 kilometriä. Jäi myös 600 koulurakennusta. Ja sata työväentaloa. Ja 33 lastenkotia. Ja muistoja.

Paljoa ei ikkunoista näe. Jotkut näkevät enemmän kuin minä. Näky on heillä sydämessä. Radan varressa sinisiä kukkia. Tyrisevältä Rajajoelle, 22 kilometriä viivasuoraa rataa.

En minä näe sieluni silmin edes Sakkolan porsaita, jotka tunnettiin Seinäjoella saakka. Eikä ihme, Sakkolasta myytiin juuri ennen sotia porsaita ympäri Suomen vuodessa yli 70000. Yhtä paljon karjalaisia saparoita, mie ja sie.

Äitini ei koskaan olisi halunnut tällaiselle matkalle. Eikä tämä juna tosin menekään Jaakkimaan: "Miksi repiä omaa sydäntään", äitini sanoisi, jos eläisi.

Äidinäiti

oli martta. Junan käytävällä tapaan toisen martan. Hän oli Terijoella kun marttayhdistyksen talo vihittiin 1939. Karjalassa oli 19500 marttaa. Hänen äitinsä oli yksi heistä.

"Äiti sanoi, että kaikkia ihmisiä pitää rakastaa. Äiti kuoli evakkojunaan. Suri lehmiä, ties mitä. Isä kuoli vuosia myöhemmin kranaatin sirpaleihin. Aika vaikea rakastaa kaikkia, vieläkään", martan tytär kertoo, ilman murretta. Espoo opettaa.

Miksi lähdit tälle matkalle, kysyn. "Ei olisi pitänyt." Syömme Terijoella

hyvin. Imatralainen opas on upea ihminen, Vilma Vento .

Melkein joka huvilassa on torni. Niin se pitää. "Sellosen lihakauppa", joku muistelee ruokapöydässä. Toinen muistaa Raivolan lehtikuuset. Paavolaisen kauppa oli kaksikerroksinen puutalo.

Makaan Terijoen suloisella hiekalla. Ehkä juuri samalla kohtaa kuin äitini tavatessaan isäni, rakkaan Nestorin, jonka ansiosta voitte lukea tämän tarinan. Ansioton tähän ei toki ole myöskään karjalainen ihana äitini, pienen mökin tyttö, Hilja Maria Mörsky.

Suomalaiset eivät ehtineet polttaa Terijokea. Näillä hiekoilla kävi parhaimmillaan 100000 matkailijaa kesässä. Huviloita, ei mitään kevythirsilautamökkejä, näillä hiekoilla oli ehkä 10000.

Olavi Paavolaisen kirjassa Karjala, muistojen maa kerrotaan, että Terijoelta lähti joka päivä 78 junaa Pietariin. Parempikin muisti voi heittää. Jos 78 lähti, niin montako tuli takaisin? Tai ehkä se on totta. Ainakin 500 hevosajuria seisoi asemalla.

Imatran Seudun Matkailu järjestää elämyksellisiä junamatkoja Imatralta koko kesän Käkisalmeen, Terijoelle, Sortavalaan. Paikkoja junista löytyy vielä. Lisätietoja puhelimitse numerosta (05) 6812500.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää