Matka

Dubrovnik on ensi vuonna taas suoran lennon päässä

Entistä muhkeammat kesäesitteet tarjoavat myös omatoimimatkoja

Tilaajille

Suuret matkanjärjestäjät ovat tuoneet kaamoksen keskelle jo ensi kesän. Valinnanvaraa totisesti on: yksin Aurinkomatkojen esitteen sisällysluettelossa on lähes sata kohdetta. Määrä on suunnilleen sama kuin viime kesänä, maita on tullut ykai lisää.

Aurinkomatkat on Suomen suurin seuramatkojen järjestäjä ja aloitti ensi kesän etelänmatkojen myynnin marraskuun 6. päivänä. Kiinnostavin uutuus on Kroatian Dubrovnik, joka muutaman vuoden tauon jälkeen on taas suoran lennon päässä.

Finnmatkojen kesäesite on niinikään ilmestynyt; matkojen myynti alkaa tänään. Entistä muhkeampi valikoima sisältää nyt myös Hassen kohteet. Kaikkiaan esite sisältää 52 vaihtoehtoa. Erikoisin uutuuskohde on Tolon Kreikassa Peloponnesoksen niemimaalla.

Ensimmäisenä kesämatkojen myynnin aloitti jo pari viikkoa sitten Fritidsresor.

Suurista matkanjärjestäjistä viimeisenä Tjäreborg aloittaa todennäköisesti ensi viikolla.

Normaalien uutuuskohteiden lisäksi huomio kiintyy omatoimimatkojen tarjonnan lisääntymiseen.

Omatoimimatkan

hintaan kuuluvat lennot ja hotelli, mutta ei oppaan palveluja eikä kuljetus perillä kentältä hotelliin. Poikkeuksena on Finnmatkojen Paleohora Kreetalla. Sinne aikova saa Hanian kentällä käteensä auton avaimet, ja matkan hintaan sisältyy A-luokan henkilöauto veroineen ja vakuutuksineen. Polttoaine maksetaan itse.

Viestintäpäällikkö Anu-Eveliina Mattila TIH-Finlandista sanoo, että omatoimimatkat mahdollistavat monipuolisemman tarjonnan nykyisillä hinnoilla. Matkanjärjestäjä säästää, kun jokaisessa pienessä kylässä ei ole opasta, samoin takuuhotellien sopimuksilla, eli kohteesta on varattu majoituksia, jotka hotelli voi myydä muille, jos Suomesta ei matkustajia tulekaan.

Markkinointijohtaja Jukka Salama Aurinkomatkoista kertoo, että omatoimimatkojen määrä on vielä pieni - kun matkanjärjestäjä myy noin 6000 matkaa viikossa, omatoimimatkoja niistä on 20-30. Tyypillinen omatoimikohde on Salaman mukaan pieni paikka Kreikassa: aitoa Kreikkaa arvostava matkailija haluaa asua kyläläisenä ja puhuukin jonkin verran kreikkaa.

Aurinkomatkoilla auto ei kuulu matkan hintaan, sen voi varata jo Suomessa ja hinta viikoksi on noin 173 euroa.

Sekä Salama että Mattila arvioivat niin sanottujen Fly and drive -matkojen suosion olevan hienoisessa nousussa.

Kesän matkojen

myynnistä on vielä hataria tietoja. Markkinointijohtaja Salaman ensiarvio on, että matkoja on varattu aavistuksen hitaammin kuin vuosi sitten. Matkalle lähtöön hän uskoo terrorisminpelkoa enemmän vaikuttavan taloudellisen laman, joka oli näkyvissä jo ennen syyskuun synkkiä tapahtumia.

Oman vaikeutensa valintaan tuovat eurohinnat. Salama toteaa, että heillä kaikki hinnat päättyvät nollaan ainakin ensi vuonna, jotta muunto markoiksi olisi helpompaa. Muuntoa helpottaa myös näppärä taulukko.

Kesän uutuutta Kroatian Dubrovnikia Salama kehuu: valtavan kaunis rannikko eikä jälkeäkään vuosia kestäneestä sosialismista.

"Kynnys lähteä

lomamatkalle ulkomaille on näinä aikoina entistä korkeampi. Asia punnitaan tarkkaan kotona! Matkan alkaessa ei enää mietitä vaihtoehtoja vaan mennään", sanoo Finnmatkojen Madeiran palvelupäällikkö Heikki Pekkanen .

Pekkanen aloitti Finnmatkoilla 1984 ja on toiminut yhtäjaksoisesti kohdepäällikkönä tai palvelupäällikkönä muun muassa Sri Lankassa, Malesiassa, Dubaissa, useissa Kreikan kohteissa, Kananariansaarilla ja Italiassa, jonne hän on menossa myös ensi kesäksi.

"Lomakohteessa asiakkaat eivät ole pelokkaita. Kyseessähän on kenties kauan odotettu ja säästetty loma ja pako arjesta - se on liian kallista aikaa jossitteluun. Ainakaan Madeiralla oppailta ei kysytä mitenkään poikkeuksellisia kysymyksiä. Lentokentän lisääntyneisiin turvatarkastuksiin kotiin palaavat lomalaiset suhtautuvat hyvinkin positiivisesti", Pekkanen kertoo.

Terrori-iskujen aikaan

Pekkanen oli Riminissä Italiassa. "Tieto New Yorkin tapahtumista saavutti lomalaiset pikkuhiljaa, koska kaikissa sikäläisissä majoitusvaihtoehdoissa ei ole televisioita. Veimme pääkonttorista saapuvia ylimääräisiä uutiskatsauksia hotelleihin. Henkilökuntamme varautui kaikkeen mahdolliseen. Tulostimme toimistoomme uutisia eri lähteistä, mutta juuri kukaan ei tullut toimistoomme hankkimaan lisätietoja." "Tuona tiistai-iltapäivänä silmissä vilisi irvokkaita näkymiä; lomalaisryhmiä katukahviloissa viinittelemässä ja iloitsemassa autuaan tietämättöminä uutisia tulvivista kuvaruuduista selkiensä takana." Näiden lähes parinkymmenen vuoden aikana, jotka Heikki Pekkanen on alalla ja Finnmatkoissa ollut, matkailu on muuttunut valtavasti. Suomalainen matkailija on entistä kielitaitoisempi.

"Ihmiset ovat

matkailuohjelmien ja -lehtien kyllästämiä. Netistä on usein printattu etukäteen tietoja, karttoja ja aikatauluja. Tullessaan lomakohteeseen he haluavat vihjeitä ja vinkkejä, koska faktat on jo usein selvitetty", Pekkanen kertoo.

"Retkillä ei enää tyydytä numerotietouteen, vaan odotetaan kokonaisvaltaisempaa esitystä viittauksineen muihin maihin ja lomakohteisiin. Nykymaailman tietotulvassa ihmiset eivät halua kuunnella kovin tarkkoja yksityiskohtia." Hotellitaso on Pekkasen mukaan parantunut; Ennen oppaan työstä iso osa oli huoneenvaihtojen järjestelyä ja korjattavien asioiden listaamista. Tilalle on tullut hotelleitten turvallisuuskartoitus ja -seuranta. Retkibussien turvallisuus selvitetään nykyisin tarkoin.

Ihmiset myös etsivät lomilla entistä enemmän tekemistä ja liikkumista: patikointia ja vaeltamista, golfia; laadukkaita hotelleja ja nettipisteitä.

Pekkanen muistuttaa, että on olemassa paljon stressaantuneita ihmisiä, jotka vain haluavat lomallaan olla. "Loma voi myös olla perheelle tilaisuus olla yhdessä - silloin halutaan kerrankin olla lasten kanssa eikä työntää heitä lomaklubiin tai vastaavaan." "Kaikkein tärkeintä

lienee jatkaa normaalia elämää ja olla syyllistymättä uskonnollisiin tai rodullisiin yleistyksiin. Matkanjärjestäjät seuraavat tarkkaan lomakohteitten turvallisuutta ja tekevät peruutuksia joskus liiankin herkästi." Pekkanen oli alunperin menossa talveksi seitsemättä kertaa Sri Lankaan. Hän on työnantajansa TIH-Finlandin kanssa samaa mieltä, että nyt ei ole aika mennä sinne.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää