Vonkaleita venäjäksi - Matka | HS.fi

Vonkaleita venäjäksi

Venäläisturisteja kiinnostaa kalastus, joten kielitaitoisille oppaille riittäisi kysyntää matkailun ohjelmapalveluissa

6.11.2002 2:00

LIEKSA. "Siinä ovat illallistarvikkeenne", Taisto Lumme ojentaa Viktor Kalliolle punaisen muoviämpärin, jonka pohjalla kolisevat fileerausveitsi, hiomakivi ja purkki merisuolaa.

"Loput teidän pitää hankkia itse." Lumme ei ole tyly isäntä, vaan vaativa kouluttaja. Kallio ja kymmenen muuta venäjänkielistä maahanmuuttajaa opiskelevat kalastusoppaiksi Mäntän seudun koulutuskeskuksessa. Koskikalastuksen käytännön harjoituksissa Lieksan Ruunaalla tyhjän ämpärin täyttäminen saaliilla on harjoitustehtävä. "Vähimmäistavoite illaksi on kolme kalaa", Lumme sanoo ja myöntää sen kovanpuoleiseksi. "Vesi on vasta kylmennyt, kalat eivät juuri syö, kun ne totuttelevat talveen." Teoriaa on hyvä "Harjoittelupaikkoja löytyi helposti parikymmentä. Pysyvän työn saanti on sitten tietysti omasta aktiivisuudesta kiinni." Kalastuksen Matkailun edistämiskeskuksen rajahaastatteluissa kalastus nousee harrastettujen luontoaktiviteettien joukossa kakkoseksi heti hiihdon jälkeen. Mäntässä on aiemmin järjestetty kaksi kalaopaskurssia suomenkielisille. Lumpeen mukaan kolmatta ei enää haluttu aloittaa, suomea taitavia oppaita on tarpeeksi. "Ei ole mitään järkeä kouluttaa vain koulutuksen vuoksi." Luontoa hyväksi käyttävä elämysmatkailu on viime vuosina kasvattanut vauhdilla niin tarjontaansa kuin kysyntäänsäkin. Ylilyöntien vaara on huumassa lähellä, Lumme pelkää. Pelkästään kalastusopaskursseja löytyy maasta lukuisia, kahden viikon mittaisista aina kahteen ja puoleen vuoteen. Mäntässä katsottiin, ettei uutta kurssia aloiteta ennen kuin löydetään uusi tarve. Sellaiseksi kävi "Mukana joudutaan pitämään tulkkia, joka ei välttämättä tiedä mitään kalastuksesta." Pahimmillaan tulkkien tietämättömyyteen yhdistyy piittamattomuus reissun onnistumista kohtaan. Tapauksia on, joissa tulkki on riemastunut isäntäväen matkaviinoista liiaksi. Veneessä tällainen "apulainen" alkaa jo olla vaaratekijä. Kuitenkin venäläisturisteja olisi tarjolla. Happosen mukaan he ovat vielä asiakkaina parhaasta päästä. "He ovat valmiita maksamaan erittäin hyvin ja vaikka etukäteen, jos uskovat, että tulossa on hyvä retki." Kielitaitoisia oppaita Toisaalta, vasta aktiviteetteja kehittämällä sesonkia pystytään jatkamaan. Hiihtokeskusten liepeillä toimii runsaasti ohjelmapalveluyrityksiä, joiden tarjonta ei rajoitu talviaikaan. Tarkat tilastot elämysmatkailun työvoimatarpeesta puuttuvat. Nuorella alalla ja pienissä yrityksissä työpanos käytetään silkkaan yrittämiseen. Järjestäytyminen on vasta vireillä. Matkailun ohjelmapalveluihin normeja kehittävää projektia Imatralla vetävä Ossi Juvonen arvioi itäisessä Suomessa pystyttävän vastaamaan alan venäjänkieliseen kysyntään noin 60-prosenttisesti. Ongelmaa on paikattu idässäkin mieluummin ammatin- kuin kielenopetuksen kautta. "Yrittäjät ovat palkanneet venäjäntaitoista henkilökuntaa ja opettaneet itse heille ohjelmapalvelun taidot", Juvonen kertoo. Kattilakoskella "Hyvä, kun sattui saamamiehiä mukaan", Taisto Lumme myhäilee. Oleg Katychev ja Viktor Kallio pelastivat illan. Lumme valvoo kokkivuoron työskentelyä. Kajalainen ja Kallio virittävät loimukalat nuotiolle, sisällä tuvassa Marina Kuusisto valmistaa uuniin vihannespetiä lopuille kaloille. Juha Happonen pohtii kurssilaistensa tulevaisuutta. "Oppaita tarvitaan kahteen aivan eri lajiin, kalastusmatkailuun ja matkailukalastukseen", Happonen selittää. Edellinen on "tosikalastusta", tietyn saaliin hakemista tietystä paikasta. "Oleg, Viktor ja Topi voisivat sopia sellaiseen", Happonen miettii, opastamaan suurhaukia hakevia venäläisiä Ahvenanmaalle tai toisaalta suomalaisporukoiden oppaiksi Venäjän vesille. Toisenlaista otetta tarvitaan, kun kalastus on sivutuote muun lomailun ohessa mökkeilevillä perheillä tai hotellien liikemiesten luppoajan täytteenä. Oma ryhmänsä ovat incoming-toimistoihin kalastusta myymään ja markkinoimaan sijoittuvat. Kaikkien pitää silti osata kalastaa. Happonen nostaa tuvan pöydälle uistinlaatikon. Jälkiruoaksi tarjotaan ottivieheiden analysointia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat