Matka

Saarten salat

Saaristomeren elämyksiä ovat karu kauneus, mykistävä meri, idylliset kylät ja rikas luonto

Tilaajille

SAARISTOMERI. Niin lähellä ettei tule käytyä.

Suomen saaristo on vailla vertaa. Vaikka Kreikan saariston ylistäjät nyt älähtäisivät.

M/S Kristina Brahe lähestyy risteilynsä ensimmäistä etappia Kasnäsiä. Aamiaiseksi on hienoja näkymiä: kallioluotoja, punaisia mökkejä, piilotettuja rantasaunoja ja polveilevia laitureita. Tuulen nöyryyttämiä käkkäräisiä mäntyjä.

Jääkausi kävi veistämässä saaristoa noin 10000 vuotta sitten. Mannerjää hioi kallioita niin, että saarten pohjoinen sivu on usein pehmeästi pyöristynyt, kun taas eteläinen suojasivu on rosoinen ja korkea.

Köydet kopsahtavat laiturille, jonka kupeella on kiinni toinen kaunotar, 1947 rakennettu Inga. Kaljaasin kippari Johan Stenbäck kertoo, että purjehduksilla ei matkustajia ole vaikea houkutella avuksi purjeiden nostoon ja muihin kansimiehen töihin.

Ollaan Kemiön saaren eteläkärjessä, josta voi jatkaa yhteysaluksilla ulommas saaristoon tai tehdä retken Bengtskärin majakalle.

Kasnäsissa asuu kuutisenkymmentä vakituista. Kesä tuo hulinan: veneilijät ja lomailijat.

Luontokeskus Sinisimpukan hoitaja Inkeri Holma kertoo, että Saaristomerellä veneilee vuosittain 60000 ihmistä. Hektisin kausi on juhannukselta elokuun alkuun.

Sinisimpukka on tutustumismatka saariston luontoon, syntyyn ja asukkaisiin. Vuosittain vieraita käy 20000. Ja mikä parasta, Metsähallituksen ylläpitämään luontokeskukseen ei ole sisäänpääsymaksua.

Sinisimpukassa käyvät tutuiksi etenkin linnut: haahkat, ruokit, tyllit, merilokit, lapintiirat, meriharakat...

Uponneet laivat esitellään nekin. Hylkykartan luuppeihin on hauska kurkistella.

Esittelyfilmi on hyvä ja loppuu Myrskyluodon Maijan tunnelmiin.

Mikä on amfiboliitti kiviään, selviää Sinisimpukan ovelta alkavalla geologisella luontopolulla. Kalliot ovat niin tasaisia, ja portaat inhimillisiä, että polku käy huonojalkaisellekin.

Keisarit kävivät autonomian aikana (1809-1917) Suomessa ainakin 81 kertaa. Matkoista 47 oli lomia, joilla viivyttiin yleensä kaksi viikkoa kerrallaan, kertoo kirjailija-toimittaja Jorma Tuomi-Nikula. Hänen palkittu Keisarit kesälomalla Suomessa -teoksensa on oivaa ennakkolukemista risteilylle.

Etenkin Aleksanteri III ja Nikolai II tykästyivät Suomeen. Aleksanteri III lomaili Suomessa 21 kertaa ja vietti saaristossa 213 lomapäivää.

Keisarien haluun lomailla Suomessa oli yksinkertainen syy: turvallisuus. Keisarien ei tarvinnnut pelätä salamurhaajia. He saattoivat liikkua saarissa lähes tavallisten turistien tavoin, kertoo Tuomi-Nikula.

Keisareita viehätti mutkattomuus: suomalaiset eivät heti langenneet jalkoihin palvomaan.

Aleksanteri III:n kerrotaan kysyneen lomallaan kymiläismieheltä ammattia.

Kalastelenpahan vaan, mies vastasi. Keisari kysyi miten mies tulee toimeen. Kymiläinen kertoi olevansa myös lautamies.

Mies uteli vuorostaan Aleksanterin ammattia. Hallitsija kertoi olevansa Venäjän keisari, johon mies tokaisi: Eipä ole huono ammatti sekään.

Korppoossa on alle tuhat asukasta, mutta 1600 kesämökkiä.

Nähtävyyksiä on muun muassa Pyhän Mikaelin kirkko. Opas Ulla-Brit Mattsson kertoo ilmeikkäästi harmaakivikirkon vaiheista. Urut soivat taustalla Sibeliuksen virttä mahtipontisesti.

Kuggvikenin rantakallioilla on jännä nimikirjainkaiverrus vuodelta 1850. Sen luo johdattaa kirjailija Altti Holmroos.

Nimikirjaimet ovat Aleksanteri II:n poikien.

Holmroos on kolunnut saaristoa vuosikymmeniä ja kerännyt reheviä tarinoita. Niitä on julkaissut Ulkosaariyhdistys.

"On niin paljon tarinoita, ettei ole huolta, että ihmisikä riittäisi niiden keräämiseen." Kökarissa on viisi kylää, yksi hotelli, vuokramökkejä, leirintäalue, vierasvenesatama, pankki, kaksi kauppaa. Ja 320 asukasta.

Maisemat ovat kallioiset. Kallionotkelmista tunkee matalaa katajaa. Leppiä on paljon.

Saarella on 32 oppilaan peruskoulu. Moni nuori lähtee opiskelemaan Ruotsiin tai Turkuun ja jää usein sille tielle. Palaajiakin on, muttei ruuhkaksi.

Tärkein elinkeino oli aikoinaan kalastus, mutta nykyisin ei enää ole ammattikalastajia. Kaikkialta näkyvä tuulimylly jauhaa puolet sähkön tarpeesta.

Reitin läntisin pää on Maarianhaminassa. Bomarsundin linnoitus on nähtävyys: jäljellä ovat Krimin sodassa 1854 räjäytetyt rauniot.

Seuraava etappi on Utö. Majakkakirkko on suosittu vihkikirkko. Osin jo 1753 rakennettu majakka on Merenkulkulaitoksen omistuksessa ja Suomen vanhin. Kappelikirkko on vuosilta 1909-1911. Sitä tarvittiin, koska iäkäs kirkkoväki ei jaksanut kavuta ylös majakkaan.

Jurmossa se jokin ovat nummimaisemat. Lintuharrastajille on paljon havainnoitavaa.

"Keisarillisin saarista on Högsåra", kertoo Jorma Tuomi-Nikula. Aleksanteri III kävi Högsårassa 14 kertaa ja hänen poikansa Nikolai II kerran. Keisarillisen jahdin rantautumispaikkaa kutsutaan Keisarinsatamaksi.

Näiltä kulmilta on kertomus heinäkuulta 1885, jolloin Aleksanteri III ystävystyi Fina-nimisen kalastajanaisen kanssa.

Fina oli tulossa kalasta. Hän hoksasi rannalla univormupukuisia ja komensi tomerasti ottakaa kiinni ja vetäkää. Yksi miehistä otti köydestä ja auttoi veneen rannalle. Auttaja oli itse yksinvaltias.

Fina eli Serafina Lindblad (1834-1925) osasi ilmeisesti paljastaa arvovieraalle ja innokkaalle kalamiehelle niin hyvät apajat, että keisarista ja kalastajaeukosta tuli kalakaverit vuosiksi. Aleksanteri III ja vaimonsa vierailivat Högsårassa vuosien 1885 ja 1894 välillä lähes joka kesä.

Jorma ja Päivi Tuomi-Nikula, Keisarit kesälomalla Suomessa, Ateena Kustannus Oy, 2002. Lisää: www.kasnas.com, www.kasnassailing.com, www.GoAland.net. Saariston matkailuneuvonta (02) 4585942, www.saaristo.org. Mökkitietoa: www.suomensaaristovaraus.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää