Matka

Pintaa hipoen Pielisellä

Tilaajille

Koli iii. Maisema on kuin postikortti. Valkoinen laiva uinuu laiturissa, Pielisen pintaa ei riko mikään. Aurinko on laskenut, sininen hetki on käsillä.

Tuoreen puun tuoksu kertoo laituriremontista, joka on vielä kesken. Muuten idylli olisi täydellinen.

Koli III on lähtenyt viiden päivän risteilylle Savonlinnasta kolme päivää sitten. Matkan varrella on saksalaisille ja yhdysvaltalaisille risteilyvieraille näytetty oopperaa Olavinlinnassa ja höyrylaivaretki Retrettiin. Ruunaan kosket on laskettu.

Baarissa vielä sinnittelevät müncheniläiset Stefanie ja Klaus Baader eivät kuulemma saa unta, kun on niin valoisaa.

Etukannella kesäyön kauneutta kuuntelee Gerardo Infante, laivan kokki, joka muutti Manilasta Filippiineiltä Suomeen työn perässä jo kymmenen vuotta sitten.

Aamiaispöytä odottaa. Ja sen jälkeen tulee pikkubussi noutamaan päivän nähtävyyksiin.

Gerardo Infante voi rauhassa tehdä joka-aamuisen taiji-voimistelunsa.

Päivä aloitetaan Kivikeskuksesta. Mitä nyt matkan varrella pysähdytään Kolin keskustassa etsimässä joulupukkeja.

Minnesotalainen Diane Stromberg kerää niitä. Hän on isänsä Vernin, 83, kanssa ollut ensin parin viikon risteilyllä Venäjällä, ja sieltä mukaan lähti 18 joulupukkia. Suomesta niitä löytyi vain kaksi. Kotona lienee 250.

Jokainen kerää jotain, Diane kuittaa omituisen harrastuksensa.

Kolilta ei kokoelma lisäänny ja isä Vern näyttää helpottuneelta.

Nunnanlahdessa sijaitseva Suomen Kivikeskus kertoo kivestä takuulla ihan kaiken. Yllättäen tieto ei lisääkään tuskaa, vaan kivitaide vie mennessään. Video Tulikiven synnystä on vauhdikkaampi kuin teollisuusyrityksestä kertovan videofilmin uskoisi olevan.

Kivipuiston halki virtaa oikea puro, ja toisella puolella on rakennus, jossa on geotietokeskus ja vaihtuvia näyttelyitä. Kokeilkaa lasten luolaa, siellä pyörii tulivuorista kertova suomalainen lyhytelokuva, joka on ihan oikeasti hauska.

Laavaluolaan ei ehditä, mutta kaivoksella piipahdetaan. Portaat ylös rinnettä eivät ole onneksi pitkät. Alhaalla louhoksessa kimmeltää syvänturkoosi lammikko.

Kolilla odottelee jo eräopas Martta Myller tuohikontti selässä. Tunnin kävelyllä noustaan kansallispuiston korkeimmalle kohdalle, sille, jota sanotaan Suomen - jos ei suorastaan maailman - kauneimmaksi erämaanäkymäksi.

Etteivätkö maailmankirjat ole sekaisin?

Kolmen viikon takaisella Italian-matkalla satoi lunta, nyt Kolin rinteitä kavutessa kostea kuumuus irrottaa hien lisäksi melkoisen määrän ähkäisyjä.

Mutta myönnettävä on, että ylhäällä kaikki vaivat palkitaan.

Martta on vallan erinomainen opas. Hän kertoo Kolin historiasta ja maisemaan liittyvistä kuuluisuuksista hauskoja pikku tarinoita.

Voi tosin olla, ettei Koli-sanan alkuperä englanniksi kerrottuna auennut. Siis että kun syvään uhrihalkeamaan pudottaa kolikon, kuuluu kolin-kolin-kolin...

Nuotion lämpöä ei totisesti kaivata, mutta savun haju on hieno lisä kahvihetkelle. Luvassa oli ollut sadetta, ja siksi Martta on keittänyt kahvin valmiiksi etukäteen termospulloihin. Mustikkapiirakka saa asiaankuuluvat kehut. Mahtavan hyvää!

Lounas on katettu etukannelle. Varjoon. Hehkuvassa helteessä Pielisen pinta on peilityyni.

Pasta carbonara, jälkiruokana tiramisu: jotenkin outo valinta tähän maisemaan. Vaikka eivät kaikki suomalaiset ruuat välttämättä maistu ulkomaalaisille.

Lounaan jälkeistä siestaa voi viettää aurinkotuoleissa tai kirjastossa tai vaikka kuntosalissa.

Kirjasto ja kuntosali? Diane Stromberg ei tiedä, että sellaisetkin laivalta löytyvät.

Nurmeksessa kiinnitymme vierasvenesatamaan. Laiturilla on väljää, lähistön uimarannalla on vilskettä.

Vierasvenepaikat 1-8. Ensimmäinen vuorokausi ilmainen, seuraavat 50 mk/vrk. Venemaksu maksetaan satamakioskiin, kyltti laiturilla ilmoittaa.

Alice Hokenson, New Yorkin osavaltiosta, nojaa kaiteeseen ja katselee rauhallista rantaa.

Eivät hyökkää kaupustelijat kimppuun, kuten Karibianristeilyillä, hän hymyilee tyytyväisenä. Hän ja aviomies Julius ovat käyneet monilla risteilyillä, ja he ovat pitäneet kaikista.

Myös tämä risteily on ollut mielenkiintoinen, rouva Hokenson sanoo. Laivan henkilökunta on aivan ihanaa, heistä on pidetty niin hyvää huolta. Ja laivan hytit ovat niin kauniit ja tilavat.

Yksi mutta on: ilmastointi puuttuu. Hytit ovat niin kuumia, että on vaikea nukkua.

Huomattu on.

Enää on jäljellä illallinen Bombassa ja yksi yö laivalla.

Bomba vaikuttaa jollain tavoin nuutuneelta. Onko vika vieraissa, vai onko karjalaistalo kadottanut parhaan puhtinsa?

Ei auta, vaikka talon historiaa kerrataan niin englanniksi kuin saksaksikin, ei-karjalaisperäiselle se ei ole kiinnostava. Talon puukoristeet ja maalaukset saavat saksalaisten ja amerikkalaisten kamerat napsumaan.

Larin Parasken suuri patsas herättää kysymyksiä ja Minna Murtonen yrittää selvittää kahdella kielellä, mitä ovat itkuvirret.

Meillä valloissa sitä kutsutaan country and westerniksi, Diane keksii.

Hiljentymisen polku vie rukoushuoneelle parin-kolmensadan metrin päähän. Pitkospuut vievät hämärtyvän metsän halki. Rukoushuone palvelee kaikkia uskontokuntia.

Sen vierustalla on talvisodan siviiliuhrien muistomerkki. Siellä ovat nälkään ja tauteihin menehtyneiden kymmenien ja kymmenien suojärveläisten nimet ja iät, nuorin on ollut vain parin päivän ikäinen, vanhin yli 90-vuotias.

Karjalainen pitopöytä sisältää muikkuja ja hirvipataa, metsäsienikeittoa ja keitettyjä nauriita. Muun muassa. Alkupalana tietysti karjalanpiirakoita ja munavoita.

Vern Stromberg, 83, ilmoittaa päättäväisesti, ettei hän suosittele tätä risteilyä kenellekään, koska ilman ilmastointia laivassa on mahdoton nukkua.

Mutta, hän sanoo, jos ilmastointi lisätään, hän voi suositella matkaa kenelle tahansa.

www.saimaaferries.fi

www.kivikeskus.com www.koli.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää