Matka

Kimmeltävän kaunis maa

Bolivia vaatii matkailijalta hyvää kuntoa

Tilaajille

"Señor, osta fossiili. Vain 15 bolivianoa (2 euroa)." Intiaanimies tyrkyttää kivenpalasta, jossa on trilobiittikuvioita, ja kun hänestä pääsee eroon, on toinen kimpussa samanlainen kivenpalanen kourassaan.

Jalkakäytävällä istuva vanha nainen ojentaa avonaista hattuaan kohti. Tyhjä taksi tööttää, hidastaa vauhtiaan, matelee rinnalla ja tööttää uudestaan.

Bolivia on köyhä maa. Ja köyhässä maassa rikkaalla turistilla riittää seuraa.

Huonokuntoisen ei kannata lähteä Boliviaan. Viidakkoalangolla on läkähdyttävän kosteaa ja kuumaa. Lämpötila varjossa hipoo 40:tä astetta, mikä tekee paikallisistakin asukkaista apaattisia ja kärsiviä.

Ylätasangolla on kotoisen viileää, mutta ilma on korkeuden takia niin vähähappista, että pelkkä hotellin portaiden nousu pistää huohottamaan.

Jalkapallomaailmassa Bolivia oli kuuluisa siitä, että se voitti lähes aina kotiottelunsa, kun vastustajajoukkue ei jaksanut juosta 90:tä minuuttia.

Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n piti kieltää Boliviaa pelaamasta enää La Pazissa.

Ylätasangolla ovat Bolivian vetovoimaisimmat kohteet: pääkaupunki La Paz ja Titicacajärvi.

La Pazin ydinkeskusta on laakson pohjalla, 3600 metrin korkeudessa. Muu kaupunki kipuaa jyrkkänä laakson rinteitä ylös. Kaupunki on yksi iso tori. Kadunvarret ovat täynnä intiaaneja myymässä villapaitoja, panhuiluja, kuivattuja laamansikiöitä ja yrttejä.

Inkojen pyhän järven, Titicacan, pinta on 3820 metriä merenpinnan yläpuolella. Maisemiltaan Titicacan ympäristö muistuttaa Pohjois-Norjaa. Järvi hohtaa auringossa kuin vuono, ja maasto on loivasti kukkulaista ja puutonta.

Titicacaan pistävään niemeen perustettu Copacabana on idyllinen ja rauhallinen kaupunki suureen ja meluisaan La Paziin verrattuna. Copacabanan katedraalissa pidetään koko Bolivian suojelupyhimystä, ihmeitä tekevää Copacabanan neitsyttä.

Kirkon edessä pappi siunaa autoja. Toimituksen jälkeen otetaan valokuvia, jossa pappi ja auton omistajan perhe poseeraavat koristellun auton kanssa.

Cobacabanasta pääsee joka päivä veneellä inkojen pyhälle saarelle Isla del Solille (Auringon saari).

Vanhan uskomuksen mukaan sekä aurinko että ensimmäiset inkat Manco Capac ja Mama Huaca ilmestyivät maailmaan tällä Titicaca-järven karulla saarella. Saaren pohjoisosassa on inkojen aikainen temppeli ja pyhä, puuman muotoinen kivi. Tai ainakin se näyttää puumalta, jos käyttää mielikuvitustaan ja ymmärtää oppaan espanjankielistä selostusta.

Espanjaa on hyvä ymmärtää edes vähän, jos haluaa tulla Boliviassa toimeen , sillä bolivialaiset eivät yleensä osaa englantia muutamaa fraasia enempää.

Isla del Solilla elää intiaaneja paimentolaisina. Tosin on vaikea tietää, saavatko he leipänsä laamojen paimentamisesta, vai siitä, että "sattumalta" taluttavat niitä turistien suosiman polun yli.

Ensin laskeutuu pieni intiaanipoika laaman kanssa, ja sanoo "foto". Siitä on kirjoittamattoman säännön mukaan maksettava yksi boliviano. Hetken päästä laskeutuu toinen laamaa taluttava pikkupoika. Hänkin haluaa valokuvaan.

Seuraavaksi laskeutuu poikien äiti pientä lasta selässään kantaen. Äidistäkin täytyy ottaa kuva, mutta hänelle ei riitä yksi boliviano, onhan hänellä monta lasta hoidettavanaan. Viiden bolivianon kolikon äiti ottaa tyytyväisenä omakseen. Seuraavaksi hän kaivaa taskustaan Yhdysvaltojen pikkukolikoita, jotka on saanut yhdeltä herrasmieheltä ja pyytää vaihtamaan ne bolivianoiksi.

Hetken päästä paikalle tulee äidin kolmas poika, ja äiti tiedustelee, löytyisikö tälle karamelleja.

Auringon kanssa kannattaa ylätasangolla olla varovainen. Se ei lämmitä yhtä paljon kuin viidakossa, mutta polttaa sitäkin enemmän, koska suojaavaa ilmakehää on vähän. Jos viettää paljon aikaa auringossa, ihon palaminen vie helposti vuoteenomaksi, vaikka käyttäisi lakkia ja vahvinta mahdollista aurinkovoidetta.

Myös ripulia on vaikea välttää. Vaikka joisi vain pullotettua vettä ja valikoisi harkiten ruokapaikkansa.

Köyhyys ei ole kaunista katsottavaa. Bolivia on täynnänsä pieniä, hampaansa menettäneitä äitejä, kadun varressa kaupustelevia mummoja, jotka tekevät tarpeensa kadulle. Ja kaikkialla haisee virtsa.

Köyhässä viidakossa lapset eivät kerjää rahaa vaan ruokaa ja lappavat ravintola-annoksesta jääneen riisin pienillä käsillään pieniin muovipusseihin.

Valkoihoinen turisti mielletään automaattisesti yhdysvaltalaiseksi. Suuri osa bolivialaisista pitää Yhdysvaltojen ylivaltaa alueella yhtenä suurimmista syistä maansa köyhyyteen, joten väärä identifiointi ei ole mairittelevaa.

Huono koulutustaso näkyy Boliviassa kaikkialla. Informaatiokylttejä on monessa paikassa, mutta se ei tarkoita, että kyltin takana oleva olisi tehtävänsä tasolla.

Keskustelu Santa Cruzin juna- ja bussiterminaalin informaatiotiskillä: "Onko olemassa kirjasta, jossa olisi kootusti kaikki Bolivian juna-aikataulut?" "Kyllä, mutta sitä ei myydä viikonloppuisin." "No, onko valtiollisella junayhtiöllä interne-sivuja?" "On." "Mikä niiden osoite on?" "En tiedä. Johtaja tietää, mutta hän on täällä vasta maanantaina."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää