Matka    |   rantaloma

Naissaaren rannoilla

Rentoa menoa Meksikossa

Tilaajille

Isla Mujeres. Meksikon Karibialla sijaitsevan Isla Mujeresin eli Naissaaren löysivät ensimmäisinä alueen maya-intiaanit vajaa tuhat vuotta sitten.

Mayat valitsivat saaren eteläkärjen hedelmällisyyden jumalattaren Ixchelin temppelin rakennuspaikaksi, ja edelleen saarella uskotaan, että auringon ensimmäiset säteet osuvat Meksikossa juuri Punta Surin niemenkärkeen pystytetyn temppelin raunioiden tietämille.

Meksikolaisille televisionkatsojille Isla Mujeres on tullut viime aikoina kuuluisaksi historiallisten auringonnousujensa lisäksi olutmainoksesta, joka hyödyntää trooppisen saaren houkuttelevimpia tunnusmerkkejä, valkoista hiekkaa, huojuvia palmuja ja turkoosinväristä merta.

Vain seitsemän kilometrin mittainen saari on juuri sellainen lomaparatiisi kuin mainokset lupaavat. Aivan Cancunin kaupungin kupeessa sijaitseva Isla Mujeres tarjoaa täydellisen rentoutumispaikan.

Rantaelämä Playa Nortella on meksikolaisen värikästä: turistien lepotuolien ja rantapyyhkeiden välissä puikkelehtii chilillä maustettujen pähkinöiden myyjiä, koruja kaupustelevia intiaaninaisia ja jäätelö- ja juomakauppiaita.

Matkailusta on tullut entisen kalastajayhteisön pääelinkeino, mikä on muuttanut Isla Mujeresin maisemia radikaalisti viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Hotelleja ja golf-kenttiä nousee saarelle tasaista tahtia, joskin rajoituksista ja ekoturismivaihtoehdoista myös keskustellaan.

Viikonloppuisin ja loma-aikoina Playa Nortella näkee pohjoisamerikkalaisten ja eurooppalaisten turistien lisäksi myös meksikolaisia perhekuntia, jotka tulevat viettämään päivää rannalle aurinkovarjoineen ja eväineen.

Saaren matkailuyrittäjien näkökulmasta paikalliset eivät ole mikään rahasampo. Sukellus- ja snorklausretkiä järjestävä Pablo kertoo, että heitä on huomattavasti vaikeampi tutustuttaa mereen pintaa syvemmältä.

"Meksikolaiset ovat maakrapuja. He pysyttelevät rannalla ja korkeintaan kastautuvat meressä, toisin kuin ulkomaalaiset, jotka ovat huomattavasti innostuneempia veneajeluista ja sukelluksesta." Saaresta tuli kuuluisa sukeltajien keskuudessa 1970-luvulla, kun Jacques Cousteau ja Ramón Bravo kuvasivat Isla Mujeresin vesissä hailuolia Sleeping Shark Caves -dokumenttiinsa.

Nyt saarelta löytyy lukuisia sukellus- ja snorklausretkiä kauppaavia yrityksiä, jotka lupaavat opettaa sukelluksen alkeet päivässä. Kokeneille sukeltajille on tarjolla jännittävämpiä vaihtoehtoja, kuten hylkyjen etsintäretkiä. Karibian merirosvot ja merirosvojen uponneet aarteet kuuluvat tiiviisti saaren menneisyyteen, mutta vaikka meren pohjassa ei tulisikaan vastaan aitoja aarrearkkuja, 1900-luvulla uponneita laivoja lähistöltä löytyy takuuvarmasti.

Isla Mujeresin riutat muodostavat osan 500 kilometrin pituista koralliriuttojen ketjua, joka ulottuu Meksikon Karibialta Guatemalaan ja Hondurasiin saakka. Pinnan tasollakin voi nähdä värikkäitä akvaariokaloja, barrakudia tai kesäkuukausina kymmenen metrin pituisia valashaita, jotka saapuvat saaren läheisyyteen kesä-syyskuussa.

Urheilukalastajia houkuttelevat saarelle suurikokoisten saaliiden lisäksi kalastuskilpailut, joita järjestetään helmi-, touko- ja kesäkuussa. Tavoitelluimpia, joskaan ei helpoimpia saaliita ovat 13-23 -kiloiset miekkakalat, joiden pyytäminen on kokeneemmallekin urheilukalastajalle todellinen haaste.

Vajaan tunnin venematkan päässä sijaitseva kahdeksan kilometrin pituinen Isla Contoy on rauhoitettu ja asumaton lukuun ottamatta siellä pesivää 150 lintulajia.

Keväisin saaren valtaa yli 10000 lintua, muun muassa fregatit, haikarat ja pelikaanit poikueineen. Kesäkuukausina venematkalla voi törmätä myös saaren läheisyyteen munimaan saapuneisiin merikilpikonniin ja jopa uida näiden seurassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää